stjimmyjos Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Witam, robiłem ostatnio piwo z połowy surowców i zostało mi pół opakowania drożdży, które mam zamiar teraz wykorzystać przy następnej warce - niestety były przechowywane w kiepskich warunkach (komórce) i przeszły wilgocią. Czy nadadzą się jeszcze do czegokolwiek? Nie będzie żadnego zakażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Ja bym nie ryzykował. Drożdże przechowuje się w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Ja bym nie ryzykował. Drożdże przechowuje się w lodówce. Dodam, że wyglądają normalnie, no ale nie wiadomo czy jakiś syf się nie dostał. Zamiast tego lepiej będzie wykorzystać chyba drożdże które mam jeszcze z fermentacji burzliwej? Bo w środę planuje zlać do butelek aktualną warkę, więc mógłbym wykorzystać drożdże z niej. Jaka orientacyjna ich ilość byłaby potrzebna na 10 L piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Jeżeli piwo nie jest zakażone to możesz użyć gęstwy, ilość zależy od mocy piwa, poszukaj na wiki jest o tym artykuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 5zł za pół paczki = (?) kilka godzin warzenia + surowce. Pomyśl logicznie. Wstyd takie pytanie publicznie zadać. amorph i Dr2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 5zł za pół paczki = (?) kilka godzin warzenia + surowce. Pomyśl logicznie. Wstyd takie pytanie publicznie zadać. Gdybym miał dostęp do surowców w mojej miejscowości to bym je kupił :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Większość ludzi zamawia surowce kurierem, fajne sklepy są raczej w małych miejscowościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Większość ludzi zamawia surowce kurierem, fajne sklepy są raczej w małych miejscowościach. No wszystko też rozbija się o czas kiedy będą i kiedy będzie warzone piwo: p no nic albo użyję gęstwy albo skoczę do większego miasta po paczkę drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 no nic albo użyję gęstwy albo skoczę do większego miasta po paczkę drożdży Ani minuty bym się nie zastanawiał, odpowiedź jest oczywista - użyć gęstwy (same plusy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Skoro "przeszły wilgocią" domyślam się, że były to drożdże suche, którym nie bardzo służy przechowywanie po otwarciu opakowania. Koledzy już Ci odpowiedzieli ale i ja dam radę ostatecznie zrobisz jak zechcesz. Użyj gęstwy po poprzednim piwie o ile rodzaj drożdży pasuje do stylu jaki będziesz robił, jak nie kup drugą paczkę świeżych drożdży. Ryzyko jest zbyt duże aby je w ogóle kalkulować. stjimmyjos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 a tu obliczysz ilość gestwy http://www.mrmalty.com/calc/calc.html stjimmyjos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem Powinno być dobrze, na wszelki wypadek możesz zrobić starter. Fermentis przy S04 podaje taką informację: podczas transportu : produkt może być transportowany i przechowywany w temperaturze pokojowej w okresie nieprzekraczającym 3 miesięcy, bez wpływu na jego właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem Następnym razem napisz dane produktu, potem analiza. Co pisze na opakowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 ja ze starterem nie ryzykowałbym. zamiast tego miał w backupie drugie drożdże gdyby te nie podjeły prace. ale raczej nie powinno być takiego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Jedne to US-05 mają z 2 miesiące a drugie to Danstar Nottingham mają ok 5-6 tygodni (na opakowaniu jest napisane aby przechowywać w temp 5-10 stopni Celsjusza) a w moim pokoju gdzie były trzymane drożdże, od 3-4 tygodni jest temperatura ok 18C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się