Hitchhiker Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Dopiero zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem i opieram się głównie o sprawdzone receptury lub gotowe zestawy (oczywiście z zacieraniem). Chciałbym jednak uwarzyć piwo które będzie lekkim (pod kątem zawartości alkoholu) piwem sesyjnym, górnej fermentacji ale koniecznie o możliwie ciemnej (najlepiej czarnej barwie) i w związku z tym powstał ten temat. Czy macie jakieś sugestie pomysły jak mógłby wyglądać zasyp pod piwo spełniający powyższe kryteria ? Jeżeli chodzi o dominujące aromaty, poziom nachmielenia i pozostałe aspekty jestem otwarty na propozycje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 czarne, lekkie, sesyjne, górnej fermentacji= dry stout receptur jest pełno tutaj Hitchhiker 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hitchhiker Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 (edited) czarne, lekkie, sesyjne, górnej fermentacji= dry stout receptur jest pełno tutaj No właśnie ze "stylowych" receptur Dry Stout wydawał mi się najbliższy pożądanym przeze mnie efektom. Zastanawiam się jedynie jak jest u niego z sesyjnością... Przyznam, że z dobrymi piwami mam do czynienia od niedawna. Niemniej rozumiem, że wniosek jest jeden - zaopatrzyć się w rasowego Dry Stouta i ocenić samemu Jeżeli jednak ktoś ma inne pomysły to bardzo chętnie się z nimi zapoznam. Edited February 26, 2015 by Hitchhiker Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Ris też piwo sesyjne, tylko sesja krótsza. Hitchhiker and anteks 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Może być też robust porter w dolnych widełkach stylu. Hitchhiker 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 No i mild. Hitchhiker 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hitchhiker Posted February 27, 2015 Author Share Posted February 27, 2015 Ok, będę zatem patrzył, kupował i do gara. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasuh Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Ja polecam milk stouta, bardzo wdzięczny styl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Wytrawny stout 10.5°Blg będzie gites. Na ~20 litrów 40 deko barwiącego 1500 EBC i reszta pilzneński, chmielenie tak pod 35-40 IBU tylko na 90' jak to angole robią. Wszystko jak zatrzesz razem w 66-67°C to wyjdzie dość wytrawne, żeby się lekko piło, a alkoholu będzie miało tak ze 4%, więc w sam raz żeby dłużej posiedzieć. Jak nie lubisz mocno palonego, to połowę barwiącego zamień na Carafę III Special. Proste są najlepsze. bart3q and Hitchhiker 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 OT 40 deko barwiącego ostatnio angol mieszkający w Polsce uświadomił mnie, że Polacy deko mówią tylko jak kupują ser lub wędliny HoppyFlowers and Sławek 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts