Hitchhiker Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Dopiero zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem i opieram się głównie o sprawdzone receptury lub gotowe zestawy (oczywiście z zacieraniem). Chciałbym jednak uwarzyć piwo które będzie lekkim (pod kątem zawartości alkoholu) piwem sesyjnym, górnej fermentacji ale koniecznie o możliwie ciemnej (najlepiej czarnej barwie) i w związku z tym powstał ten temat. Czy macie jakieś sugestie pomysły jak mógłby wyglądać zasyp pod piwo spełniający powyższe kryteria ? Jeżeli chodzi o dominujące aromaty, poziom nachmielenia i pozostałe aspekty jestem otwarty na propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 czarne, lekkie, sesyjne, górnej fermentacji= dry stout receptur jest pełno tutaj Hitchhiker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) czarne, lekkie, sesyjne, górnej fermentacji= dry stout receptur jest pełno tutaj No właśnie ze "stylowych" receptur Dry Stout wydawał mi się najbliższy pożądanym przeze mnie efektom. Zastanawiam się jedynie jak jest u niego z sesyjnością... Przyznam, że z dobrymi piwami mam do czynienia od niedawna. Niemniej rozumiem, że wniosek jest jeden - zaopatrzyć się w rasowego Dry Stouta i ocenić samemu Jeżeli jednak ktoś ma inne pomysły to bardzo chętnie się z nimi zapoznam. Edytowane 26 Lutego 2015 przez Hitchhiker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Ris też piwo sesyjne, tylko sesja krótsza. Hitchhiker i anteks 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Może być też robust porter w dolnych widełkach stylu. Hitchhiker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 No i mild. Hitchhiker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Ok, będę zatem patrzył, kupował i do gara. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Ja polecam milk stouta, bardzo wdzięczny styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Wytrawny stout 10.5°Blg będzie gites. Na ~20 litrów 40 deko barwiącego 1500 EBC i reszta pilzneński, chmielenie tak pod 35-40 IBU tylko na 90' jak to angole robią. Wszystko jak zatrzesz razem w 66-67°C to wyjdzie dość wytrawne, żeby się lekko piło, a alkoholu będzie miało tak ze 4%, więc w sam raz żeby dłużej posiedzieć. Jak nie lubisz mocno palonego, to połowę barwiącego zamień na Carafę III Special. Proste są najlepsze. bart3q i Hitchhiker 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 OT 40 deko barwiącego ostatnio angol mieszkający w Polsce uświadomił mnie, że Polacy deko mówią tylko jak kupują ser lub wędliny Sławek i HoppyFlowers 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się