dżony Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 No to w takim razie przy następnej okazji musimy Wam podrzucić trochę naszych lambikowych kupaży - a mamy tego jeszcze jakieś trzy skrzynki, oczywiście wszystkie robione z premedytacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Myślę, że mogę się poświęcić dla dobra nauki i piwowarstwa domowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 No to w takim razie przy następnej okazji musimy Wam podrzucić trochę naszych lambikowych kupaży - a mamy tego jeszcze jakieś trzy skrzynki, oczywiście wszystkie robione z premedytacją Nie męcz nas Janek, ale jak masz Lambika jak warka 75B/90 to spoko, damy rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 No to w takim razie przy następnej okazji musimy Wam podrzucić trochę naszych lambikowych kupaży - a mamy tego jeszcze jakieś trzy skrzynki, oczywiście wszystkie robione z premedytacją Nie męcz nas Janek, ale jak masz Lambika jak warka 75B/90 to spoko, damy rade. A ja z chęcią w ciemno, wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 W czwartek i piątek będe w Poznaniu to mogę przygarnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 W czwartek i piątek będe w Poznaniu to mogę przygarnąć nie przygarniaj, bo wychlejesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Patrz jak chciał się przykolegować ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 do almy po rauchbocka , a nie tu porządnych ludzi nękać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 ide kimać, narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 U mnie w browarze mały cud, po ostatniej infekcji wszelkie brzeczki pozostawione na startery zainfekowane, w rynience ściekowej od kegeratora kożuch jak w kamionkowym garnku z kiszonymi ogórkami. A tu dzisiaj mila niespodzianka, dwie warki orval i blonde nie wykazują na razie znamion infekcji choć spisywałem je na straty bo fermentatory nie były szczelnie zamknięte. Byłem tak zachwycony że rozlałem sobie półtora litra zielonego blonde, nawet nie wiem kiedy się to rozeszło po kościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 no musisz się wyspecjalizować w lambikach - bakterie na ścianach już masz, jeszcze tylko miedziana taca chłodnicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Heh, właśnie opcja kolejnych 180l lambica nieco mnie przeraziła. Nie wiem jak są diabły odporne ale powiem tak, dwa dni siarkowałem pomieszczenie, 36h bez przerwy chodziła lampa uv i umyłem podłogę jakimś środkiem myjąco-dezynfekujacym na bazie chloru. Zrobiłem jeszcze doświadczenie z rynienką wylałem kożuch przepłukałem wodą , spryskałem clo2 i nalałem tam świeżego piwa, kożuch się już nie pojawił. Wniosków żadnych nie wyciągam bo temperatura spadła znacząco zobaczymy co się wydarzy na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Josefik, trochę się obawiam Twojej wizyty. Może byś tak, dla bezpieczeństwa, wykapał się porządnie przed przyjazdem w ClO2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wolę wyprażyć się w piekarniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Jeśli sie czasowo wyrobię to jutro chyba ostatnia w tym roku porcja piwa belgijskiego, może witbier , może blonde ewentualnie tripel. Zobaczę co tam mam do zasypu. Warzenie wieczorno-nocne tak żeby uwinąć się na wyjazd do Torunia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) warka 172 Blonde return skład pilzneński - 17kg monachijski - 1,26kg carablonde - 1 kg mąka kukurydziana - 1,2kg płatki jęczmienne 0,4kg Zacieranie 67-68°C - 45min. 73 - 30 mi podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 75 g (39,5%) Pride of Ringwood (9,0%) - added during boil, boiled 60 m 17 g (9,0%) First Gold (7,5%) - added during boil, boiled 30 m 50 g (26,3%) Spalt Spalter (4,8%) - added during boil 47,89 g (25,2%) Styrian Goldings (4,3%) - added dry to secondary fermenter 10 g Orange Peel - added during boil, boiled 10 min. 10 g skórka cytrynowa 10 min. 10 g Curacao - added during boil, boiled 10 min. 40 g kolendra 10min. 20 g pieprz guinea 10 m 2 fasolki tonka 5 m szczypta trawy cytrynowej drożdże Wyeast 3787 -THG BLG 16,1 Drożdże zadano w temp 19C Edytowane 15 Grudnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Pozwolę se napisać, bo siedzisz w belgijskich. Wczoraj też warzyłem coś pod Blond http://www.piwo.org/topic/7857-beergrill-oprawca-drozdzy/?do=findComment&comment=178205 tylko że wyszło mi 15 blg, a chciałem 17, one chyba tak powinny mieć. Zostało mi też z 4-5 l wysłodzin, tak z ok. 4-5 blg.. czy mogę dodać teraz do tego (może nie do całości, ale np. 1 l) miodu, żeby ten balling podwyższyć? Czy nie ma sensu już kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Nie spoko 15 się w widełkach mieści, co do cienkusza to miód chyba nie za bardzo, po to wszystko zostanie przeżarte i nie ciekawe piwo wyjdzie, ale gdybyś miał ekstrakt słodowy to co innego, ewentualnie przy takiej małej ilości możesz pokombinować z jakimś sokiem owocowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ok, dzięki za odpowiedź..w sumie ekstrakt mam, tylko jakiś najtańszy, jasny, do startera brałem..ale dobrze, nie będę już tego ruszał, niech pracuje w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Trudno w to uwierzyć ale uległem, po 3 latach robienia swojego jutro Kolsch. na usprawiedliwienie powiem że dla żony, święta idą i takie tam Start późnym wieczorem, jeszcze "spotkanie opłatkowe" muszę zaliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Jutro znaczy się dziś, czy jutro znaczy się jutro? Czapkę gwiazdora będziesz miał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Czapka Mikołajowa i czerwone stringusie były by odpowiednie do dzisiejszego warzenia, Jadwiga takoż ubrana Byłbym ciekaw opinii kolegów z przekazu online, bo ja coś nie mogę u siebie ruszyć Józkowego big brothera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Jutro znaczy się dziś, czy jutro znaczy się jutro? Czapkę gwiazdora będziesz miał? z niedzieli na poniedziałek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 no nic nie widze, tylko lala wisi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Po imprezie jestem bardzo zniechęcony ale mus to mus, Jadwiga nie odpuści, wchodzę dom garażu. Sam nie wiem skąd czerpię te nadprzyrodzone siły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się