josefik Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 właśnie jednym śrubunkiem zapewniłem sobie kompatybilność systemu chłodzenia z kotłem z Wolsztyna . Z wysładzaniem jest nieco gorzej bo cały zasyp wypełnia mi mój 50l keg z możliwością dolania ponad to około 3l wody ale damy radę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 właśnie jednym śrubunkiem zapewniłem sobie kompatybilność systemu chłodzenia z kotłem z Wolsztyna . Z wysładzaniem jest nieco gorzej bo cały zasyp wypełnia mi mój 50l keg z możliwością dolania ponad to około 3l wody ale damy radę ... Do wysładzania miałby być zastosowany garnek taki ok 70l i to by chyba wystarczyło. Dobrze że ten nasz posiada zawór, bo inaczej byłby problem z chłodzeniem ale i tak Krzysiu, to z Ciebie niezły magik jest ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) koniec testów - uwielbiam robić duże warki Edytowane 11 Grudnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Browar w okresie letnim przeszedł kilka modernizacji ... jedną z nich było zastąpienie w fermentatorach zupełnie nieprzydatnych /z racji wielkości błędu w pomiarze/ termometrów bimetalicznych czujnikami ds18b20. ostały one osadzone w kapilarach z nierdzewki, http://img291.imageshack.us/img291/4094/czujnik2.jpg http://img829.imageshack.us/img829/4448/czujnik1.jpg mógłbym prosić dokładniejszy opis wykonania tych czujników w kapilarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 wersja z grzałki jest prosta - uciąć odpowiednią końcówkę grzałki sklepać zespawać TIGiem lub zalutować twardym stopem. wersja z wałka z nierdzewki wymaga interwencji zaprzyjaźnionego ślusarza. w węższym wałku robi się gwint, toczy się otwór na czujnik, do tego dospawany jest ogranicznik /szersze kółko/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) warka 117 Belgian GSA skład: pilzneński - 11kg pale ale - 1 kg cara 0,5 kg Zacieranie 66°C - 40 min. 73°C - 15 min. chmielenie/dodatki Cukier kryształ - 0,5kg miód - 0,35kg styrian - 80g 80 min. styrian - 30g 20 min. spalter - 30g 1 min. drożdże Wyeast THG blg początkowe 18.6 Edytowane 19 Grudnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 No i miałem jechać z inspekcją a tu u mnie pełnia sezonu. Ale dam radę jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Pogoda niestety odstrasza, ale co się odwlecze to nie uciecze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Pogoda niestety odstrasza eeee nie, to najmniejszy problem. Warzę teraz co tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 (edytowane) warka 118 Fest Oktober skład: pilzneński - 5kg monachijski I - 2kg wiedeński - 2kg crystal 120 - 0,3kg carapils - 0,5kg Zacieranie 50°C - 15 min. 68°C - 60 min. podgrzanie do 77°C chmielenie/dodatki hallertau spalt - 40g 80 min. styrian - 60g 20 min. saaz - 20g 1 min. drożdże wlp 820 Edytowane 1 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 A karpie zabiłeś, że warzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 osobiście nie, ale po karpia byłem na stawach /jak co roku/ tam mnie pan wyręczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 warka 115 Witbier zabutelkowana 6,8% do refermentacji dodano cukierki Sladka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 (edytowane) warka 119 Tmave skład: bohemski - 4,5kg monachijski I - 2kg wiedeński - 0,28kg cara 20 - 0,23kg carapils - 1,3kg carafa special - 0,2 czekoladowy 0,2 kawowy 0,1 Zacieranie 68°C - 55 min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki saaz - 40g 90 min. perle - 20g 60 min. saaz - 20g 20min. drożdże wlp 838 blg początkowe 12,5 Edytowane 3 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 To Noworoczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 No chyba, właśnie zacieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku i pod tą pierwszą tegoroczną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 To wszystkiego najlepszego na ten Nowy Rok dla ciebie i całej Rodziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 (edytowane) ... nawzajem drogi kolego edit znaczy drodzy koledzy Edytowane 1 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Warka 117 GSA przelana na cichą blg 5,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Jutro szykuje się do "warzelnej nocki" na początek pils potem /jeśli drożdże do jutra podejmą wyzwanie/ to coś angielskiego bitter bądź brown ale /dawno nie robiłem/. Jeśli drożdże nie "wstaną" to zrobię kolejnego dolniaka. Start 17-18. Transmisja jak zwykle dostępna Edytowane 7 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 znalazłem zdjęcie mojej małej z przed 2,5 roku. Fermentator jednak w domu to rzecz potrzebna wręcz niezastąpiony korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Kupił byś dziecku basen, a nie w piwie każesz się kąpać - pewnie jeszcze opowiadasz, że to tak dla urody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 parafrazując jakąś reklamę - prawie jak basen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 No tak, biedne dziecko w takiej ciasnocie, a flaszki szeroko, jak to było widać na jednym zdjęciu z zeszłego roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się