przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 To ja obowiązkowo będę oglądał, bo muszę sprawdzić jak to wygląda z zewnątrz Nic ciekawego nuuuuuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 To ja obowiązkowo będę oglądał' date=' bo muszę sprawdzić jak to wygląda z zewnątrz [/quote']Nic ciekawego nuuuuuda Do momentu aż mała Zuzia nie wejdzie do garażu, wtedy akcja gwałtownie przyspiesza tak że nie zawsze dotrzymuję kroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 No tak, ale rzadko następuje taki szybki zwrot akcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 No zawsze podłoga jest umyta. Czekamy na Zuzie!!! I pozdrawiamy Zuzie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 No tak, ale rzadko następuje taki szybki zwrot akcji oj teraz już co warkę w programie wiszenie na rurze na szczęście jeszcze poziomej :)/poprzeczki od bramy garażowej/, bujanie na nowo zamontowanej wyciągarce, "tata ja ci tylko podłogę umyję" czyli oblewanie z węża wszystkiego co w zasięgu wzroku a w zasadzie węża na wysokość metra dwadzieścia. Nie trwa to na całe szczęście 6 godzin ale część gotowania i chłodzenie to już obowiązkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 No tak' date=' ale rzadko następuje taki szybki zwrot akcji [/quote']"tata ja ci tylko podłogę umyję" czyli oblewanie z węża wszystkiego co w zasięgu wzroku a w zasadzie węża na wysokość metra dwadzieścia. Przynajmniej masz w warzelni prawidłową wilgotność Mój to najbardziej lubi butelkowanie, kapslownica to jego żywioł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 No Krzyś, uśmiech do kamery poproszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 a to ty spieszyłem się coby wrzątek nie wystygł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Kurde a ta brama to faktycznie mnie z letargu wyrwała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 a to ty spieszyłem się coby wrzątek nie wystygł. I wlewałeś go do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) tak, takie szybkie płukanie dawno umytych butelek przed jutrzejszym rozlewem - uprzedzę kolejne pytanie - nie pękają Edytowane 9 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 poprzedni avatar był lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 myślałem o czterech przyłożeniach w jednym meczu ale trochę nieczytelne mogłoby być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Jak w zegarku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) warka 128 Wiedeński lager skład wiedński - 5kg pilzneński - 4kg monachijski I - 1kg crystal malt 120 - 0,2kg cara red - 0,2kg Zacieranie 38°C - zasyp 67°C - 45 min. 72°C - 15 min podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki hallertau trad - 20g 70 min. hallertau spalt - 20g 70 min. Target - 20g 70 min. saaz - 30g 15min saaz - 20g 1min mech 10 min drożdże wlp 838 blg początkowe 14° Edytowane 10 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Warka 120 Germański Pils zabutelkowana blg końcowe ok 2blg alk 6% keg 19l dodano 40g cukru butelki 0,5l dodano do refermentacji cukierki Sladka oraz gęstwę drożdżową wlp 838 2ml na butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Udało się zakończyć nim młoda wróciła z przedszkola z drugiej strony trudno tak warzyć bez szklaneczki piwa blg początkowe 14 tak jak założyłem wg szblonu beer tools. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 z drugiej strony trudno tak warzyć bez szklaneczki piwa taaaa ostatnio jak warzyłem ze szklaneczką w ręku to wyszedł mi stout 10 zamiast 12 blg i zatarty tak ze zszedł tylko do 5... staram się warzyć na trzeźwo, a przynajmniej poczekać do początku chmielenia jak jest już ogarnięte wstępnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 z drugiej strony trudno tak warzyć bez szklaneczki piwa taaaa ostatnio jak warzyłem ze szklaneczką w ręku to wyszedł mi stout 10 zamiast 12 blg i zatarty tak ze zszedł tylko do 5... staram się warzyć na trzeźwo' date=' a przynajmniej poczekać do początku chmielenia jak jest już ogarnięte wstępnie.[/quote'] Po szklaneczce nie powinieneś popełniać takich błędów, chyba że masz taką 3 litrową ale nie przejmuj się, dojdziesz do wprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 nie no wtedy jedna szklaneczka zeszła przed pierwszą przerwą... i to była ładnych parę warek temu, teraz sobie pozwalam na szklaneczkę - dwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) z drugiej strony trudno tak warzyć bez szklaneczki piwa taaaa ostatnio jak warzyłem ze szklaneczką w ręku to wyszedł mi stout 10 zamiast 12 blg i zatarty tak ze zszedł tylko do 5... staram się warzyć na trzeźwo' date=' a przynajmniej poczekać do początku chmielenia jak jest już ogarnięte wstępnie.[/quote'] Po szklaneczce nie powinieneś popełniać takich błędów, chyba że masz taką 3 litrową ale nie przejmuj się, dojdziesz do wprawy No Wiktor nie przesadzaj, musiałeś błędy zrobić w innej kwestii, u mnie jak spod igły wychodzą. A taki Grzesiu na ten przykład http://www.piwo.org/forum/p72533-08-11-2010-19-12-59.html#p72533 w ciemno stawiam że to piwo wyszło perfekcyjnie. Co prawda tego nie piłem ale od października chodzi za mną inne jego piwo, nie wiem tylko w jakich okolicznościach powstawało. Edytowane 10 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 tak tylko wtedy jeszcze przy okazji robiliśmy grilla więc to piwo sobie większość czasu stało w piwnicy samiuśkie jeszcze na starym sprzęcie. Nie mówiąc o tym że było w nim 2 razy za dużo słodów palonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 A widzisz ... Browarnik musi pilnować aby tego piwa nie spasteryzować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 to było warzenie bardziej edukacyjne niż konsumpcyjne... nawet się chyba parę butelek tego ostało w mojej piwnicy jako przestrogę "pilnuj piwa swego i nie dawaj zbyt dużo palonego do niego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 (edytowane) warka 125 Pils/Ale 12,5°Blg Pils odfermentował po 10 dniach burzliwej i 2 dniach w temperaturze ok 18°C przeniesiony na lagerowanie Ale po 13 dniach burzliwej odfermentowało do 1,5° i czeka w kolejce na butelkowanie. warka 123 American IPA 16°Blg odgermentowało do 4,3°Blg-jutro rozlew Edytowane 12 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się