josefik Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Lagerowanie tak właśnie przebiegało w temp poniżej 0°C i tmave istotnie miało z tego co pamiętam powyżej 4blg. Więc faktycznie pewnie jest jak mówisz. Temperatura refermentacji gra tutaj pierwsze skrzypce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Warka 122 Wiedeński lager zabutelkowana ok blg 13° -> 2° 6% alk butelki 0,5l dodano cukierki sladek 4g na butelkę oraz drożdże wlp 036 2ml/butelkę keg 18l - dodano 50g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Warka 128 wiedeński lager jak sama nazwa wskazuje lageruje i to od 21-02, nie zmierzyłem blg po przeniesieniu w zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Chwila wolnego czasu więc może jakaś warka na "szybko" żeby rozmrozić instalację, padło na żytnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 (edytowane) warka 130 żytnie skład żytni - 2,2 kg pilzneński - 5kg płatki żytnie - 0,4kg płatki ryżowe - 0,25kg specjal B - 0,2kg carared - 0,2kg chocolate 0,1kg black 0,1kg Zacieranie 56°C - zasyp 67°C - 45 min. 73°C - 15 min podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki hallertau spalt. 25g 40 min. lubelski 15g 70 min. drożdże wlp 036 blg początkowe 11.6 Edytowane 24 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 U mnie w garażu +4 ale przy posadzce na minusie bo po zmyciu lodowisko byle do gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Trzeba jakoś się rozgrzać może kilka testów RIS zabutelkowany 17-02 /tydzień temu/ z drożdżami do refermentacji wykazuje oznaki nagazowania po przelaniu piana ok 0,5cm szybko opada jednak pęcherzyki tworzą "mgiełkę" na powierzchni bez przerwy która nasila się przy przechyleniu szklanki w celu napicia Pierwsze wnioski uwzględniając wcześniejsze testy są takie że jest możliwe szybkie nagazowanie piwa ale raczej przy użyciu drożdży górnej fermentacji. Matko, to było 0,33 a juz się miękko zrobiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 ja tak mam z moim barleywine 0,33 a czułem się jakbym setkę walnął zwłaszcza jak ostatnio piłem postarzane dębem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 (edytowane) u mnie smakuje jak stout przy niskiej temperaturze nie wyczuwam podwyższonej dawki alk. edit ale ja na triplach i strong golden ale chowany Edytowane 23 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 U mnie tez 4°C , byłem sie rozgrzać przy śrutowniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 no tak Anteks - entuzjasta korbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Dzisiaj w planach jakaś swobodna wariacja na tema temat lagera, start ok 12.00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) warka 131 lager skład pilzneński - 7kg monachijski - 1kg pszeniczny- 0,5kg płatki jęczmienne - 0,4kg płatki owsiane - 0,25kg Zacieranie 65°C - 15 min. 68°C - 45 min. 73°C - 30 min podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki amarillo - 50g - 90 min. galena 25g - 30 min. mount hood 30g - 1 min drożdże wlp 885 Edytowane 4 Marca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Koniec, blg 12,2° . Nie ma nic przyjemniejszego w moim warzeniu jak powdychać zapachu brzeczki po wrzuceniu Simcoe, Citry bądź Amarillo Amerykańskim, imperialistycznym chmielom mówię zdecydowane TAK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 poproszę o buteleczkę tego piwa. 50g Amarillo, będzie siekierka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) Jasne Jacer do WWP "dojrzeje" ja jestem z kolei tego RiSa ciekawy na amerykańcach W tym roku zdecydowanie stawiam na goryczkę i mam nadzieje że do lata nie zwietrzeje. Edytowane 26 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 To tak samo jak ja. Goryczka przede wszystkim. No Hops, no Glory No chyba, że znajdę czas między warzeniami aby cię odwiedzić, w któryś weekend. To podegustujemy, hłe, hłe :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Polacy, hodowcy naszego gatunku chmielu trochę się nabijają z tego jak w hameryce wygląda hodowla tej właśnie rośliny. Uważają, że przez te właśnie warunki chmiel amerykański wali cebulą. Miałem jakąś próbkę i rzeczywiście dwie doby trzymało cebulowy zapach. Nie wiem jak inne ani co to było. Mam nadzieję, że nic takiego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Pieron bardziej chodziło m o aromat cytrynowy, cebulkę to tylko do wątróbki pamiętasz jakie to były odmiany? Sporo chmielu zza oceanu używam w tym roku ale jakoś mi ta cebulka nie podpadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Josef nie przejmuj się, dasz najwyżej na Marusiny konkurs jako piwo specjalne Onion Beer, opiszesz że ma walić cebulą i pudło Twoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 (edytowane) Cebulka to by do wędzonego pasowała , może już pora na tak "zbalansowane" piwo. Edytowane 27 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 ja się zastanawiałem że cebula ma sporo cukru, jakby tak dodać kilka sztuk pod koniec gotowania.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) warka 126 Porter Bałtycki z 30.01 zabutelkowana dodano 230g glukozy na 37l oraz 2ml na butelkę gęstwy z drożdży WLP 036. Końcowe ok. blg 4°, 9,7% alk. Edytowane 2 Marca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 warka 126 Porter Bałtycki z 30.01 zabutelkowanadodano 230g glukozy na 37l oraz 2ml na butelkę gęstwy z drożdży WLP 036. Końcowe ok. blg 4°, 9,7% alk. No, no, 4 tygodnie fermentacji. Niezłe tempo jak na portera bałtyckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Dostał naprawdę solidną porcję gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się