Hasintus Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 U Konicka dospawany jest do 1/3 wysokości kotła dodatkowy fartuch, który zbiera spaliny, i z niego są odprowadzane kominem Dodam,że moc konickoveho palnika to 22 kW na 5 hl warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) U mnie aż czuć jak te kW marnują, w garażu sauna. Umieściłem garnek nad ramą ok 3cm jest trochę lepiej, jednak straty są zdecydowanie za duże. Edytowane 27 Września 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 A czy zrobienie kołnierza takiego jak ma keg na dole nie poprawiłoby grzania? Mógłby być dokładany pod ramę taboretu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Popatrzcie jak to maja rozwiązane w jednym browarku w Belgii: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.491246219632.259368.58796459632&type=1&closeTheater=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 To ten sam typ palników. Dzięki chłopaki za sugestie, będziem kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 To ten sam typ palników. Dzięki chłopaki za sugestie, będziem kombinować. Dlaczego przeszedłeś na ogrzewanie gazowe,pamiętam że używałeś sterownika SP10 ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 To ten sam typ palników. Dzięki chłopaki za sugestie' date=' będziem kombinować.[/quote']Dlaczego przeszedłeś na ogrzewanie gazowe,pamiętam że używałeś sterownika SP10 ?. Bo sterownik da komuś w prezencie za 10% ceny wyjściowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Nie interesuje mnie cena sterownika posiadam takowy,pytanie brzmiało dlaczego przeszedłeś na ogrzewanie gazowe. Edytowane 29 Września 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Nie interesuje mnie cena sterownia posiadam takowy,pytanie brzmiało dlaczego przeszedłeś na ogrzewanie gazowe. Pewnie koszty drogi panie, koszty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 bo jakby chciał to prądem ogrzać to musiałby całą rodzinę pogrążyć w ciemnościach żeby korki wytrzymały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) bo jakby chciał to prądem ogrzać to musiałby całą rodzinę pogrążyć w ciemnościach żeby korki wytrzymały Bez przesady, do kega wystarcza 50% z 4,2 kW do wrzenia, czyli dla 100 litrów również instalacja 1 fazowa wystarczy. Edytowane 29 Września 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 bo jakby chciał to prądem ogrzać to musiałby całą rodzinę pogrążyć w ciemnościach żeby korki wytrzymały Bez przesady' date=' do kega wystarcza 50% z 4,2 kW do wrzenia, czyli dla 100 litrów również instalacja 1 fazowa wystarczy.[/quote'] Kocioł zacierny, woda do wysładzania, kocioł warzelny, lodówka w garażu. A może jeszcze w sobotę jakieś pranie zrobić, kawy się napić /czajnik bezprzewodowy/. 50% wystarczy ale o połowę dłużej trzeba czekać. Poza tym teraz już wybicie będzie 1hL. Moja sieć już tak była nadwyrężona, a z przyczyn ekonomicznych nie możliwe podłączenie siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Trza by mieć ze 45kW czyli duży odbiór czyli wogóle się nie opłaca, bo rachunki by zjadły. Poza tym, gaz jest tańszy. Edytowane 29 Września 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Trza by mieć ze 45kW czyli duży odbiór czyli wogóle się nie opłaca, bo rachunki by zjadły. Poza tym, gaz jest tańszy. Gaz nie jest tańszy. Propan-butan jest droższy, a gaz ziemny jest tańszy nominalnie, ale uwzględniając dużo większe straty ciepła niż przy grzałce już nie bardzo. Nie jestem przeciwnikiem gazu, gdybym miał ziemny rozważyłbym użycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Nie zależy mi żeby było taniej tylko o to żeby zrealizować projekt na 1hl warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 To dlaczego mało kto ogrzewa domy prądem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 To dlaczego mało kto ogrzewa domy prądem? Z tych co mają wybór propan/prąd całkiem sporo. Ale koniec z tym OT Faktycznie aby nie zwiększać przydziału mocy gaz może być jedynym wyjściem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ci co mają taki wybór to montują piece na eko groszek czy inne węgle. Nie można porównywać 1kWh do m3 gazu, bo to się inaczej liczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ja mam ogrzewanie gazowe ale też nie używam palę w kominku. O prądzie nie wspomnę bo kilka razy musiałem dogrzewać garaż chroniąc rurki przed zamarznięciem. Duzo zależy od ocieplenia budynku i strat ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ja mam ogrzewanie gazowe ale też nie używam palę w kominku. O prądzie nie wspomnę bo kilka razy musiałem dogrzewać garaż chroniąc rurki przed zamarznięciem. Duzo zależy od ocieplenia budynku i strat ciepła. U mnie to samo, kominek rządzi. W tym roku sam wyciąłem w rodzinnym młodym lasku 9 m3 i zima mam nadzieję z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ale macie te kominki z płaszczem wodnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ja nie, nie potrzebuje mam mały metraż 120m2 ale na 3 kondygnacjach i rozchodzi sie wszystko grawitacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ja też nie, ale mam dystrybucję gorącego powietrza (czyli rury i centralny wentylator na poddaszu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) To ja przy 50 m mieszkania mam z płaszczem. Parę razy przydał się przy warzeniu grzejąc wodę w bojlerze i skracając czas potrzebny na rozpoczęcie zacierania. Edytowane 29 Września 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Też posiadam kominek z płaszczem. Jesienią oraz wiosną sprawdza sie dobrze, ale jak przyjdzie prawdziwa zima to musiałbym siedzieć przy kominku i dokładać drewno co 1 godz. Wtedy wolę zapalić w piecu węglowym i chodzę dokładać co 8 -10 godz. Pamiętajcie, że drewno kominkowe powinno minimum rok schnąć. Ja palę dwu letnim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi