josefik Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Będzie jakieś 250l ale większość na cichej więc już nie grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 co to jest 250 litrów przy 100 litrowej warzelni. Wstydziłbyś się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Mało być warzenie pozostało mycie butelek bo padła pompa. Nie daję za wygraną i jeśli usterka nie będzie poważna to jutro może sie uda. Na tapecie jest Golden Strong Ale, ześrutowany słód już czeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Mrozy panie, mrozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 wiadrami, panie wiadrami - jak się kiedyś w połowie warzenia pompa zepsuła to tak się filtrację robiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 (edytowane) Mrozy panie, mrozy. Chyba roboczogodziny jej się skończyły bo kilka dni cyrkulowała ciepłą wodę bez przerwy. Ale być może tylko kondensator padł. wiadrami, panie wiadrami - jak się kiedyś w połowie warzenia pompa zepsuła to tak się filtrację robiło. Potrzebuję pompę tylko do przepuszczenia brzeczki przez wymiennik i w sumie poradziłbym sobie jakoś ręcznie ale żeby zaraz rezygnować z udogodnień Edytowane 3 Lutego 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Pochwal się jeszcze jaka temp. panuje tam u Ciebie w warzelni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Pochwal się jeszcze jaka temp. panuje tam u Ciebie w warzelni? Ogólnie nie dopuszczam do zera /jeszcze jeden plus przejścia na grzanie gazem ziemnym/ i od tygodnia podgrzewam kociołek warzelny na mikro płomyku Dzisiaj zaszalałem +10C bo butelki myłem i już wodę gorącą wodę miałem przetransferowaną do wysładzania w 3/4 i wtedy padła menda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Może abonamentu nie zapłaciłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 No to ciekawe dlaczego zdechła, temp. w miarę rozsądna. Pewnie jakiś kondensator czy cuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 No to ciekawe dlaczego zdechła, temp. w miarę rozsądna. Pewnie jakiś kondensator czy cuś Też tak podejrzewam, po po rozebraniu stwierdziłem że jest kłopot z rozruchem. Jeśli jej pomogę i zakręcę wirnikiem to zaczyna działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Też tak podejrzewam, po po rozebraniu stwierdziłem że jest kłopot z rozruchem. Jeśli jej pomogę i zakręcę wirnikiem to zaczyna działać. Ja mam podobnie, jak pompa postoi kilka dni bezczynnie to nie chce rechnąć, muszę zakręcić wirnikiem i wtedy działa bez problemu. Na drugi dzień też działa, ale jak znowu postoi, nie chce ruszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Ja mam podobnie, jak pompa postoi kilka dni bezczynnie to nie chce rechnąć, muszę zakręcić wirnikiem i wtedy działa bez problemu. Na drugi dzień też działa, ale jak znowu postoi, nie chce ruszyć Właśnie ta? Ale żeby zakręcić to musisz rozebrać. Mi się to pierwszy raz zdarzyło a temperatury bardziej ekstremalne i to było w czasie pracy pompy. Tak myślę czy nie podmienię głowicy z wirnikiem ze starej pompy LFP bo idealnie pasuje i wykonanie z tych samych materiałów, tylko komorę zostawię od tej bo z nierdzewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 U mnie starczy że odkręcę tą zewnętrzną śrubę i w środku jest nacięcie na wirniku, pokręcę i jest ok. Chociaż teraz mam zalany układ piro i jak na razie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 U mnie starczy że odkręcę tą zewnętrzną śrubę i w środku jest nacięcie na wirniku, pokręcę i jest ok. Chociaż teraz mam zalany układ piro i jak na razie działa Pompa jednak doznała poważniejszej awarii, jest jakieś zwarcie na uzwojeniu. Tak jak pisałem zostawiłem korpus z nierdzewki od starej i przykręciłem do niego starą poczciwą pompę LFP z poprzedniej "instalacji". Zrobiłem test na wodzie i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Nie masz różnicówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Nie masz różnicówki? Mam, korki wywala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Róznicówka zabezpieczenia wywala? Coś jest nie tak. W garażu bym osobną założył aby wyczuwała czy coś się nie dzieje z np. pompą gdy zawilgnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Róznicówka zabezpieczenia wywala? Coś jest nie tak. W garażu bym osobną założył aby wyczuwała czy coś się nie dzieje z np. pompą gdy zawilgnie. To jest chyba /nie znam się na tym/ taki zintegrowany główny bezpiecznik przeciwporażeniowy różnicowo-prądowy. Na pompie jest ewidentnie zwara lecą - iskry, potem wywala bezpieczniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) warka 153 belgijski golden strong skład: pilzneński soufflet- 13kg pilzneński bojos- 7kg cara gold - 1kg abbey -0,3kg bisquit - 0,3kg płatki ryżowe błysk. - 0,25kg płatki owsiane błysk.- 0,4kg płatki żytnie błysk.- 1kg Zacieranie zasyp - 53°C 68°C - 50 min. 72°C - 15 min. podgrzanie - 78°C chmielenie/dodatki simcoe - 50g 13.5% - 75 min. northdown - 45g 9,6% - 55min. palisade 40g 6,7 % - 15 min. cukier biały kryształ 1,5 kg- dodam podczas fermentacji burzliwej drożdże Wyeast 1388 strong ale blg początkowe 15,6 Edytowane 5 Lutego 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 pewnie Ci zawilgotniała pompa i się zrobiło przebicie. W browarach często się to zdarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Z zasypu widać, że było się na kawie u Wojtka P.S. Obecne ustawienie kamery jest wysoce niesatysfakcjonujące Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Z zasypu widać, że było się na kawie u Wojtka P.S. Obecne ustawienie kamery jest wysoce niesatysfakcjonujące Pozdrawiam He, he, powoli zaczyna brakować miejsca ale przestawiłem, może będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) warka 150 speciality ale z 07.01.2012 zakegowana z 15,6 zeszło do 1,2blg Edytowane 5 Lutego 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Zapomniałem dodać że część wczorajszej warki poszła z przeznaczeniem na piwo zielone. Nieco je rozcieńczyłem do Zielonej Góry będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi