Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Wieki temu, na dworcu PKP, chyba w Pelplinie, widziałem telefon ze słuchawką na łańcuchu. W męskim WC za pisuar robiły 2 metry rynny zamontowane pod lekkim skosem. Oj Józku, przypomniałeś mi stare czasy :D

 

Na pisuar trochę za wysoko, ale nie mówię nie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ładne, miedź klimatyczna :)

 

Ale po co potróny reduktor? Za zwykłym rozdzielacz na 3 KEGi i już.

 

Kaprys taki ;) , chciałem mieć wyszynk różnych piw z różnym ciśnieniem, a że się trafił to kupiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zmieścisz 3 kegi w tej lodówce ?

Ba, w sumie na górze wchodzą 4 szt, ale wtedy musiałbym operować małymi butlami co2 1,5kg albo wystawić na zewnątrz.

Na dole /bo to chłodziarka dwukomorowa/ jest jeszcze nie wykorzystany potencjał, tam wchodzą 2 kegi + mała butla.

Ale w dolnej części na razie "porterowa piwniczka" i zapasy chmielu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie Krzysiu rewelacja. Tylko nie boisz się że ociekacz zrobi się zielony?

 

No mam świadomość że takiego błysku nie zachowa ;) , liczę że ładnie zestarzeję się na brązowo jak część miedzianej instalacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ooo jaaaa. Pikne.

 

Czy się zrobi zielone to zależy od miedzi. Jedna się szybko utlenia, inne długo. Wystarczy pociągnąć lakierem bezbarwnym i się będzie świecić. Czyścić wodą z octem.

 

Tomek-Pasieka, takie rynny w kiblu można spotkać w Niemczech, producent - Kaspar Schultz :D

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pacze i chyba przyjadę w najbliższym czasie pomóc opróżniać kegi i odebrać swojego. Mogę z dwa puste na wymianę przywieźć w zasadzie :D

Przyjedź bo się potykam o tego kega co jakiś czas ;)

 

ooo jaaaa. Pikne.

 

Czy się zrobi zielone to zależy od miedzi. Jedna się szybko utlenia, inne długo. Wystarczy pociągnąć lakierem bezbarwnym i się będzie świecić. Czyścić wodą z octem.

 

Tomek-Pasieka, takie rynny w kiblu można spotkać w Niemczech, producent - Kaspar Schultz :D

 

Jacer, ten lakier to jakiś ma być taki zwykły np. do parkietu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może św. Patryka u Josefika? Się rymem mi napisało ;)

Nie dam rady niestety, remont mi się kroi w domku, a na balowanie w garażu przez całą imprezę to trochę za zimno jeszcze.

Pieron robi św. Patryka i to jedna jedyna właściwa impreza w tym dniu i na pewno ucieszyłby się z Twojego przyjazdu, a po drodze możesz wjechać do mnie po kega ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 154 DSA 22 po tygodniu cichej 8o GSA 18,6 - > 4oblg .

Dodałem dzisiaj zdrową porcję chmielu 50g Styrian + 50g Fuggles na każde 50l piwa.

Czekam i liczę że jeszcze drożdże dadzą radę urwać ten jeden stopień blg /a wyjątkowo im ciężko idzie/. Tak przynajmniej wyszło z testu odfermentowania.

edit

Zapomniałem dodać że jutro w Pipie warzymy AIPA

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 155

AIPA

 

skład

pilzneński - 10kg

pale ale - 10kg

cara /20 ebc/ - 1kg

crystal /150 ebc/ - 1kg

płatki ryżowe - 250g

 

 

 

Zacieranie

Zasyp 65°C

67°C - 80 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

20 g Warrior® (15,9%) - added during boil, boiled 55 m

20 g Pacific Gem (16,9%) - added during boil, boiled 55 m

50 g Amarillo (10,7%) - added during boil, boiled 55 m

50 g Cascade (6,2%) - added during boil, boiled 55 m

50 g Citra (12,0%) - added during boil, boiled 30 m

50 g Cascade (6,2%) - added during boil, boiled 15 m

50 g Amarillo (10,7%) - added during boil, boiled 10 m

25 g Simcoe (13%) - added during boil, boiled 5 m

50 g Citra (12,0%) - added during boil, boiled 0 m

 

drożdże

s-05

wlp-400

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 156

AIPA

 

skład

pilzneński - 9kg

pale ale - 9kg

karmelowy jasny - 0,9kg

carahel - 0,3kg

crystal /150 ebc/ - 0,3kg

płatki ryżowe - 250g

 

Zacieranie

Zasyp 63°C

66-67°C - 100 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

20 g Warrior® (15,9%) - added during boil, boiled 60 m

100 g Cascade (7,6%) - added during boil, boiled 60 m

50 g Glacier (5,7%) - added during boil, boiled 30 m

10 g Warrior® (15,9%) - added during boil, boiled 20 m

25 g Simcoe (12,2%) - added during boil, boiled 20 m

50 g Sorachi Ace (13,5%) - added during boil, boiled 15 m

25 g Simcoe (12,2%) - added during boil, boiled 10 m

100 g Amarillo (10,7%) - added during boil, boiled 3 m

50 g Simcoe (12,2%) - added during boil, boiled 0 m

 

 

drożdże

wlp-001

 

 

chmielenie na zimno

fermentator 156o

początek fermentacji cichej

Citra w szyszkach 100g

Warrior granulat 50g

Cascade granulat 100g

ostatnie 2 dni fermentacji cichej

50g citry + 50g cascade

 

fermentator 156x

początek fermentacji cichej

Cascade w szyszce 100g

citra granulat 100g

ostatnie 2 dni fermentacji cichej

50g centennial + 50g cascade

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.