prusak Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Ale oprócz tego kminku i kolendry daliście też jakiegoś słodu trochę. Nie dali, Jadwiga zeżarła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 ale o so chozi ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 hehe. Gości miałeś? Szkoda, że nie wiedziałem bo bym podjechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Jeszcze są i właśnie o tobie mowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 No ładnie, już obgadują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Wszystko co piękne szybko się kończy,dziękuję za super odwiedziny. Piwo wspólnie uwarzone na pewno wyjdzie zacne . Jacer sezon długi, a ty masz blisko wiec wystarczy impuls żeby się spotkać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Cześć Powoli dochodzę do siebie i mogę pisać na klawiaturze. Nigdy nie zapomnę tego weekendu. Warzenie w browarze „Pod Starą Pipą” to czysta przyjemność. Pompy, mieszadło i palniki załatwiły wszystko same a my przy kegeratorze mogliśmy się delektować. Bardzo dziękuje Natalii za towarzystwo i wspaniały poczęstunek. Na zakończenie nie mogło nas zabraknąć na miejscowym stadionie żużlowym gdzie ŻKS Ostrovia podejmował ROW Rybnik. Nasi niestety przerżnęli. PS Jadwiga w tańcu daje się łatwo i lekko prowadzić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) warka 166 Dubel ignacowy skład pilzneński - 6kg pale ale - 8kg pszeniczny - 1,5kg monachijski - 1,7kg amber - 1,1kg biscuit - 0,6kg specjal b - 0,8kg płatki jęczmienne - 0,4kg płatki owsiane 0,4kg Zacieranie 67-68°C - 70 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki ok. 2 kg cukier karmelizowany ciemny 5 min. 1g kminek 1g trawa cytrynowa 10g kolendra 17 g Orange Peel - added during boil, boiled 15 m 5 g Curacao - added during boil, boiled 15 m 40 g pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 70 m 40 g Styrian Goldings (4,3%) - added during boil, boiled 30 m 30 g Styrian Goldings (4,3%) - added during boil, boiled 15 m drożdże Wyeast 3538 - Leuven Pale Ale Gotowanie 80 min., blg początkowe 16,5, drożdże zapodano pięciolitrowym starterem. Temperatura brzeczki 19,4°C. temp. ferm. 20, 22, 21,20, 20, 20, 20, 20 ,20, /cicha 16.10.2012 3,3 blg/ 19, 19, 19, 20, 20, 20, 20, 13C do rozlewu. Rozlano 09-10-2012 Edytowane 9 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Drożdże w przeciwieństwie do mnie podjęły już pracę. Edytowane 8 Października 2012 przez josefik Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 1g trawa cytrynowa a w jakiej to postaci? no i jaki efekt daje.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 1g trawa cytrynowa a w jakiej to postaci? no i jaki efekt daje.... W postaci wysuszonych źdźbeł trawy. Ma charakterystyczny intensywny cytrusowy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Dziś przetestowałem pompę do transferu piwa między zbiornikami. Efekt mnie zaskoczył Pompa ma niezły pałer, trzeba ograniczać przepływ. Muszę zmienić sposób przelewania bo w miejscu mocowania zaworu mam jeszcze włożony reduktor osadów i piwo przy tłoczeniu rozbija się o pokrywkę. Będę musiał lać od góry. https://picasaweb.google.com/panjozek/PompaPneumatyczna#5796998748635597250 Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) warka 167 pszeniczne skład pilzneński - 7kg pszeniczny - 8kg caramel pils - 1kg Zacieranie 44-45°C - 100 min. 67-68°C - 30 min. 73°C - 30 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki perle - 30g - 75 min. styrian goldings - 20g - 25 min. east kent - 20g - 25 min. maltodekstryna - 1kg - 0 min drożdże Mauribrew Weiss 37g blg początkowe 12,8 drożdże zadane do brzeczki o temp. 15,4°C fermentacja 15, 17, 20, 22, 23, 20,20, 20,21,21,21,21 zakegowano 29-10-2012 Edytowane 29 Października 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 warka 167 pszeniczne skład pilzneński - 7kg pszeniczny - 8kg caramel pils - 1kg Zacieranie 44-45°C - 100 min. 67-68°C - 30 min. 73°C - 30 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki perle - 30g - 75 min. styrian goldings - 20g - 25 min. east kent - 20g - 25 min. maltodekstryna - 1kg - 0 min drożdże Mauribrew Weiss 37g blg początkowe 12,8 drożdże zadane do brzeczki o temp. 15,4°C temperatura docelowa fermentacji 20°C Na jaką to jest ilość brzeczki? Powoli przymierzam się na porzucenie brewkitów i pierwszą warkę zacieraną, myślałem właśnie o pszenicznym - i tylko nie wiem, przez ile powyższą recepturę podzielić, aby było w porządku na mój kociołek 27 litrów ;-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 To jest ok 90-91l brzeczki ale przy wydajności sporo ponad 90%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 To jest ok 90-91l brzeczki ale przy wydajności sporo ponad 90%. Więc na 'mój pierwszy raz' chcąc osiągnąć 30 litrów - wezmę połowę powyższych ilości, będzie w sam raz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) To jest ok 90-91l brzeczki ale przy wydajności sporo ponad 90%. Więc na 'mój pierwszy raz' chcąc osiągnąć 30 litrów - wezmę połowę powyższych ilości, będzie w sam raz;) Przez pół troche za dużo Proponuję taki zasyp, wydajność ok 68% powinieneś się wyrobić. 3,0 kg (42,9%) Pilsneński 3,5 kg (50,0%) pszeniczny 0,25 kg (3,6%) Caramel Pils 0,25 kg (3,6%) Malto Dextrin 10,0 g (45,5%) Perle (5,6%) 12,0 g (54,5%) East Kent Goldings (5,1%) Edytowane 18 Października 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 To jest ok 90-91l brzeczki ale przy wydajności sporo ponad 90%. Więc na 'mój pierwszy raz' chcąc osiągnąć 30 litrów - wezmę połowę powyższych ilości, będzie w sam raz;) Przez pół troche za dużo Proponuję taki zasyp, wydajność ok 68% powinieneś się wyrobić. 3,0 kg (42,9%) Pilsneński 3,5 kg (50,0%) pszeniczny 0,25 kg (3,6%) Caramel Pils 0,25 kg (3,6%) Malto Dextrin 10,0 g (45,5%) Perle (5,6%) 12,0 g (54,5%) East Kent Goldings (5,1%) Dzięki wielkie, w takim razie pierwsze moje zacierane zadedykuję 'Ojcu' receptury ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Dzięki wielkie, w takim razie pierwsze moje zacierane zadedykuję 'Ojcu' receptury ;D He, he Zapomniałem dodać że to warka na 27l. Nie znam objetości twoich garnków, nie wiemy też jakie będzie odparowanie na Twoim sprzęcie. Załóżmy że wysładzać będziesz do obiętości ok. 31l /jak się zmieści w garze/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Powiedz mi Josefik czy jak masz zakręcone palniki uchodzi Ci lekko z nich gazu? Dziś to zauważyłem że lekko bo lekko ale coś tak leci tak jakby nadawało się to do podtrzymywania płomienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Powiedz mi Josefik czy jak masz zakręcone palniki uchodzi Ci lekko z nich gazu? Dziś to zauważyłem że lekko bo lekko ale coś tak leci tak jakby nadawało się to do podtrzymywania płomienia. Nie, jeśliby tak było po moim browarze zostałby tylko krater. Edytowane 24 Października 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Warka 167 pszeniczne - pierwszy raz użyłem drożdży Mauribrew weiss. Nieco nie sprawdził mi się schemat fermentacji jaki używałem zwykle przy wb-06 /czyli zadanie drożdży przy 13-15C potem w górę/ W tym przypadku / do końca nie wiem jak wyjdzie po nagazowaniu/ piwo już tak wypośrodkowane miedzy goździkami a bananami nie jest. zawartość testu ftt fermentująca w temp ok 22-23C mocno bananowa, tropikalna dla mnie zdecydowanie za mdła. Jak dla mnie to jednak wyższe noty ma wb-06, jednak myślę że drożdże są warte kolejnej próby coś w nich drzemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Witam, Widzę że jedna kamera nie działa: http://87.248.76.208:81/videostream.cgi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Józefik a do ilu zeszły Mauribrew weiss? U mnie zakończyła się fermentacja na 5BLG i też mam wrażenie (jeszcze przed nagazowaniem), że jest trochę właśnie mdłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się