gregi1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Wczoraj nastawiłem pierwszą warkę z brewkit IRISH STOUT - Coopers zaraz po przelaniu do fermentatora i dolaniu wody (zrobiłem tylko z 20 l całość) miałem BLG na pozimoe 10. Czy to nie jest za mało? Dalej wszystko wygląda jak powinno być bo w nocy usłyszałem, że drożdże zaczęły pracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Podaj jakieś szczegóły. Co dawałeś poza brewkitem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Wczoraj nastawiłem pierwszą warkę z brewkit IRISH STOUT - Coopers zaraz po przelaniu do fermentatora i dolaniu wody (zrobiłem tylko z 20 l całość) miałem BLG na pozimoe 10. Czy to nie jest za mało? Dalej wszystko wygląda jak powinno być bo w nocy usłyszałem, że drożdże zaczęły pracować Nie jest. Mógłby mieć nawet 9 i też byłoby dobrze. Wszystko zależy od osobistych preferencji. 9- 12,5 Blg, o ile się nie mylę, to są widełki dla tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Dodałem do tego Ekstrakt słodowy jasny WES (płynny) - 1,7 kg. Coopers + Ekstrakt + 2 l wody zagotowałem, później do fermentatora i kolejne 18 l wody. Drożdże do kubeczka z wodą i następnie do fermentatora. Jakie blg powinienem się spodziewać po zakończeniu fermentacji? Da się jakoś wyliczyć alkohol w tym piwko za pomocą blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Może słabo puszki wypłukałeś i na ściankach trochę zostało? Spodziewałbym się około 11,5 BLG z takiego zestawu. Wzór na alko to BLG początkowe - BLG końcowe dzielone przez 1,938 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Coopers + Ekstrakt + 2 l wody zagotowałem, później do fermentatora i kolejne 18 l wody. 1,7kg Coopers + 1,7kg WES + 2 l wody + 18 l wody = 20 litrów brzeczki? Coś tu nie tak Ile wszystko gotowałeś i ile odparowało? Prawdopodobnie nie masz 20 litrów, tylko ok. 25. A wtedy, przyjmując że brewkit i ekstrakt płynny mają po 80% cukrów, sprawa wygląda tak: 80% * 3400gr = 2720gr /tyle dostałeś cukrów z brewkita + ekstrakt/ 2720gr / 25 l = 109 gr/l -> 10,9 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 No to będzie w takim razie słabsze Dopiero się uczę A to rozumiem, że jak dodajemy coopers + wes to mam to traktować jako jaką ilość płynów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Mniej ekstraktu wcale nie musi oznaczać, że piwo będzie gorsze. Często to zaleta. Guinness Draught np ma tylko 9,8%, a jest świetny. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 A to rozumiem, że jak dodajemy coopers + wes to mam to traktować jako jaką ilość płynów ? Ja w prostym przeliczeniu wyżej potraktowałem to jako 3,4kg = 3,4 litra - wiem, że to nie jest dokładne, bo ekstrakt ma dużą gęstość, a więc jednocześnie mniejszą objętość na wagę. Gdzieś był przelicznik, że pucha ekstraktu to 1,466 litra - można więc przyjąć, że 2x 1,7kg ekstraktu = 3 litry. Wystarczy, że gdzieś wlałeś więcej wody i ekstrakt poleciał w dół (np. zamiast 18 litrów do fermentora dodałeś 19-20l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 A odświeże temat, bo tak się cieszyłem i chyba zapeszyłem, bo wczoraj wróciłem do domu i ani słychu ani widu o bulgotaniu w rurce fermentacyjnej. Czy to normalne. Warke nastawiałem wieczorem przed wczoraj (26.02) w nocy ruszyła fermentacja, wczoraj wieczorem wróciłem do domu i już jej nie ma (w sensie nie widze i nie słyszę bulgotania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panoramix_ Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Poszukaj w tym temacie a możliwe, że znajdziesz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) A odświeże temat, bo tak się cieszyłem i chyba zapeszyłem, bo wczoraj wróciłem do domu i ani słychu ani widu o bulgotaniu w rurce fermentacyjnej. Czy to normalne. Warke nastawiałem wieczorem przed wczoraj (26.02) w nocy ruszyła fermentacja, wczoraj wieczorem wróciłem do domu i już jej nie ma (w sensie nie widze i nie słyszę bulgotania) Obojętnie co wyczytasz, nie zaglądaj do środka przed upływem tygodnia. I czy będziesz widział ruchy w rurce, czy też nie. Edytowane 28 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Dziś po 7 dniach sprawdziłem BLG było 4. Czy mam trzymać je jeszcze w fermentatorze czy może już zlewać do butelek. Niestety wyjdzie słabe to piwko BTW. Spróbowałem i rewelacja w smaku... brak kwasowości i lekko gorzkawe na końcu. Edytowane 6 Marca 2015 przez gregi1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Magico Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Dziś po 7 dniach sprawdziłem BLG było 4. Czy mam trzymać je jeszcze w fermentatorze czy może już zlewać do butelek. Niestety wyjdzie słabe to piwko BTW. Spróbowałem i rewelacja w smaku... brak kwasowości i lekko gorzkawe na końcu. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale jeszcze bym potrzymał kilka dni. 60% odfermentowania to trochę mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Dziś po 7 dniach sprawdziłem BLG było 4. Czy mam trzymać je jeszcze w fermentatorze czy może już zlewać do butelek. Zmierz ponownie za 3 dni - jak Blg się nie zmieni, to zlewaj/butelkuj. Trzymając piwo nieco dłużej w fermentorze nic nie ryzykujesz (dłużej w granicach rozsądku - potem w piwie mogą się stać wyczuwalne efekty autolizy drożdży). Druga sprawa - czy zlewać na fermentację cichą? Zdania są mocno podzielone - ja rzadko to robię, zwykle od razu butelkuję, ale trzymam "na burzliwej" dosyć długo (górna fermentacja zwykle ok. 3 tygodni). Na cichą zlewam, kiedy: - piwo jest mało klarowne, - chcę szybko pobrać gęstwę do następnego piwa, - chmielę na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Ok. to jeszcze potrzymam chwilę. Mam nadzieję, że nie zapeszę, ale jeśli jeszcze nie mam infekcji to mam nadzieję, że jej już nie będzie. (dziś do sprawdzenia zlałem odrobinę przez kreanik) @ThoriN raczej nie będę zlewał na cichą, bo nie mam warunków i to pierwszy brewkit Może po 3-4 tak zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Czyli wiadro stało w super higienicznym pomieszczeniu skoro zdecydowałeś się zlewać przez kranik? Jak nie, to zanim to zrobisz drugi raz zastanów się ile tam w tym kraniku przez ten czas namnożyło się wszelkiego dobra, szczególnie teraz gdy już w kraniku są pozostałości po zlanym piwie, czyli wyżerka dla różnych "brzydali" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Czyli co, lepiej otworzyć wiadro i w ten sposób pobrać trochę do sprawdzenia blg? Chciałem dziś sprawdzić blg i właśnie nie wiem w jaki sposób. Doradźcie... Edytowane 9 Marca 2015 przez gregi1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja kupiłem dużą strzykawkę 100ml, założyłem na dziubek grubą słomkę do napojów, i takim urządzeniem, po dezynfekcji spirytusem, pobieram próbkę przez otworek rurki fermentacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się