gregi1 Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Wczoraj nastawiłem pierwszą warkę z brewkit IRISH STOUT - Coopers zaraz po przelaniu do fermentatora i dolaniu wody (zrobiłem tylko z 20 l całość) miałem BLG na pozimoe 10. Czy to nie jest za mało? Dalej wszystko wygląda jak powinno być bo w nocy usłyszałem, że drożdże zaczęły pracować Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Podaj jakieś szczegóły. Co dawałeś poza brewkitem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Wczoraj nastawiłem pierwszą warkę z brewkit IRISH STOUT - Coopers zaraz po przelaniu do fermentatora i dolaniu wody (zrobiłem tylko z 20 l całość) miałem BLG na pozimoe 10. Czy to nie jest za mało? Dalej wszystko wygląda jak powinno być bo w nocy usłyszałem, że drożdże zaczęły pracować Nie jest. Mógłby mieć nawet 9 i też byłoby dobrze. Wszystko zależy od osobistych preferencji. 9- 12,5 Blg, o ile się nie mylę, to są widełki dla tego piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregi1 Posted February 27, 2015 Author Share Posted February 27, 2015 Dodałem do tego Ekstrakt słodowy jasny WES (płynny) - 1,7 kg. Coopers + Ekstrakt + 2 l wody zagotowałem, później do fermentatora i kolejne 18 l wody. Drożdże do kubeczka z wodą i następnie do fermentatora. Jakie blg powinienem się spodziewać po zakończeniu fermentacji? Da się jakoś wyliczyć alkohol w tym piwko za pomocą blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Może słabo puszki wypłukałeś i na ściankach trochę zostało? Spodziewałbym się około 11,5 BLG z takiego zestawu. Wzór na alko to BLG początkowe - BLG końcowe dzielone przez 1,938 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Coopers + Ekstrakt + 2 l wody zagotowałem, później do fermentatora i kolejne 18 l wody. 1,7kg Coopers + 1,7kg WES + 2 l wody + 18 l wody = 20 litrów brzeczki? Coś tu nie tak Ile wszystko gotowałeś i ile odparowało? Prawdopodobnie nie masz 20 litrów, tylko ok. 25. A wtedy, przyjmując że brewkit i ekstrakt płynny mają po 80% cukrów, sprawa wygląda tak: 80% * 3400gr = 2720gr /tyle dostałeś cukrów z brewkita + ekstrakt/ 2720gr / 25 l = 109 gr/l -> 10,9 Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregi1 Posted February 27, 2015 Author Share Posted February 27, 2015 No to będzie w takim razie słabsze Dopiero się uczę A to rozumiem, że jak dodajemy coopers + wes to mam to traktować jako jaką ilość płynów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 (edited) Mniej ekstraktu wcale nie musi oznaczać, że piwo będzie gorsze. Często to zaleta. Guinness Draught np ma tylko 9,8%, a jest świetny. Edited February 27, 2015 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 A to rozumiem, że jak dodajemy coopers + wes to mam to traktować jako jaką ilość płynów ? Ja w prostym przeliczeniu wyżej potraktowałem to jako 3,4kg = 3,4 litra - wiem, że to nie jest dokładne, bo ekstrakt ma dużą gęstość, a więc jednocześnie mniejszą objętość na wagę. Gdzieś był przelicznik, że pucha ekstraktu to 1,466 litra - można więc przyjąć, że 2x 1,7kg ekstraktu = 3 litry. Wystarczy, że gdzieś wlałeś więcej wody i ekstrakt poleciał w dół (np. zamiast 18 litrów do fermentora dodałeś 19-20l). Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregi1 Posted February 27, 2015 Author Share Posted February 27, 2015 Thx. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregi1 Posted February 28, 2015 Author Share Posted February 28, 2015 A odświeże temat, bo tak się cieszyłem i chyba zapeszyłem, bo wczoraj wróciłem do domu i ani słychu ani widu o bulgotaniu w rurce fermentacyjnej. Czy to normalne. Warke nastawiałem wieczorem przed wczoraj (26.02) w nocy ruszyła fermentacja, wczoraj wieczorem wróciłem do domu i już jej nie ma (w sensie nie widze i nie słyszę bulgotania) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panoramix_ Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 Poszukaj w tym temacie a możliwe, że znajdziesz odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 (edited) A odświeże temat, bo tak się cieszyłem i chyba zapeszyłem, bo wczoraj wróciłem do domu i ani słychu ani widu o bulgotaniu w rurce fermentacyjnej. Czy to normalne. Warke nastawiałem wieczorem przed wczoraj (26.02) w nocy ruszyła fermentacja, wczoraj wieczorem wróciłem do domu i już jej nie ma (w sensie nie widze i nie słyszę bulgotania) Obojętnie co wyczytasz, nie zaglądaj do środka przed upływem tygodnia. I czy będziesz widział ruchy w rurce, czy też nie. Edited February 28, 2015 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregi1 Posted March 6, 2015 Author Share Posted March 6, 2015 (edited) Dziś po 7 dniach sprawdziłem BLG było 4. Czy mam trzymać je jeszcze w fermentatorze czy może już zlewać do butelek. Niestety wyjdzie słabe to piwko BTW. Spróbowałem i rewelacja w smaku... brak kwasowości i lekko gorzkawe na końcu. Edited March 6, 2015 by gregi1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Magico Posted March 6, 2015 Share Posted March 6, 2015 Dziś po 7 dniach sprawdziłem BLG było 4. Czy mam trzymać je jeszcze w fermentatorze czy może już zlewać do butelek. Niestety wyjdzie słabe to piwko BTW. Spróbowałem i rewelacja w smaku... brak kwasowości i lekko gorzkawe na końcu. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale jeszcze bym potrzymał kilka dni. 60% odfermentowania to trochę mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted March 6, 2015 Share Posted March 6, 2015 Dziś po 7 dniach sprawdziłem BLG było 4. Czy mam trzymać je jeszcze w fermentatorze czy może już zlewać do butelek. Zmierz ponownie za 3 dni - jak Blg się nie zmieni, to zlewaj/butelkuj. Trzymając piwo nieco dłużej w fermentorze nic nie ryzykujesz (dłużej w granicach rozsądku - potem w piwie mogą się stać wyczuwalne efekty autolizy drożdży). Druga sprawa - czy zlewać na fermentację cichą? Zdania są mocno podzielone - ja rzadko to robię, zwykle od razu butelkuję, ale trzymam "na burzliwej" dosyć długo (górna fermentacja zwykle ok. 3 tygodni). Na cichą zlewam, kiedy: - piwo jest mało klarowne, - chcę szybko pobrać gęstwę do następnego piwa, - chmielę na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregi1 Posted March 6, 2015 Author Share Posted March 6, 2015 Ok. to jeszcze potrzymam chwilę. Mam nadzieję, że nie zapeszę, ale jeśli jeszcze nie mam infekcji to mam nadzieję, że jej już nie będzie. (dziś do sprawdzenia zlałem odrobinę przez kreanik) @ThoriN raczej nie będę zlewał na cichą, bo nie mam warunków i to pierwszy brewkit Może po 3-4 tak zrobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariucha Posted March 6, 2015 Share Posted March 6, 2015 Czyli wiadro stało w super higienicznym pomieszczeniu skoro zdecydowałeś się zlewać przez kranik? Jak nie, to zanim to zrobisz drugi raz zastanów się ile tam w tym kraniku przez ten czas namnożyło się wszelkiego dobra, szczególnie teraz gdy już w kraniku są pozostałości po zlanym piwie, czyli wyżerka dla różnych "brzydali" Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregi1 Posted March 9, 2015 Author Share Posted March 9, 2015 (edited) Czyli co, lepiej otworzyć wiadro i w ten sposób pobrać trochę do sprawdzenia blg? Chciałem dziś sprawdzić blg i właśnie nie wiem w jaki sposób. Doradźcie... Edited March 9, 2015 by gregi1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Ja kupiłem dużą strzykawkę 100ml, założyłem na dziubek grubą słomkę do napojów, i takim urządzeniem, po dezynfekcji spirytusem, pobieram próbkę przez otworek rurki fermentacyjnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now