jostasz Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Czołgiem Piwowarzy, To moja druga warka z koncentratu. -drożdże górnej fermentacji GOZDAWA Pure Ale Yeast 7 -2x1,7kg ekstraktu słodowego WES jasny. Drożdże po rehydratyzacji wyglądały "średnio" w szklance. Po bardzo burzliwych 2 dniach rurka przestała bulgać. Po 7 dniach Zabutelkowałem 3 piwka dla testu i dodałem do nich cukier dla refermentacji resztę zlałem na cichą , ostatnie 2 dni miałem koło 5,5 blg. Po 7 dniach cichej koło 4,5- 5 blg. dodałem ok 100g cukru w syropie na 17 l płynu. po tygodniu od zabuetelkowania sprawdzam piwko zabutelkowane bez cichej - mętne ale z gazem. po tygodniu od zabuetelkowania sprawdzam piwko zabutelkowane z cichą - klarowne ale bez gazu. Pytanie nasuwa się samo: Dlaczego piwko mi nie zgazowało i jak to uratować? Moje przemyślenia: 1. Potrzeba czasu dla refermentacji. 2.Drożdże były lipne i padły przed zjedzeniem całego cukru. - po burzliwej jeszcze trochę ich zostało więc butelki bez cichej jeszcze jako tako doszły. Te po cichej już miały martwe drożdże i po prostu dosłodziłem piwko. Wydaje mi się, że można by to uratować zlewając wszystko do fermentora i zaszczepiając nowe drożdże. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Czwartej i piątej linijki nie mogę odczytać, za małe litery. 3. Cieszyć się, że butelki po burzliwej nie trzasnęły. Zostawić w ciepłym tydzień-dwa. Prawdopodobnie pkt 1 i 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jostasz Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 dopowiem jeszcze ze zlewałem piwo do syropu po ściance fermentatora i nie mieszałem, piwko dostały trochę piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 dopowiem jeszcze ze zlewałem piwo do syropu po ściance fermentatora i nie mieszałem, piwko dostały trochę piany 1 tydzień jeszcze nic nie znaczy, w okresie zimowym większość piw u mnie potrzebuje ok 2 tygodni do tego by się nagazować - często i tak poniżej zakładanego poziomu, do którego powoli dochodzą w piwnicy. Jak zlewasz piwo to wężyk dawaj na sam dół, aby piwo spływając do wiadra od razu się mieszało z cukrem. Jeśli zrobiłeś gęsty syrop to możesz mieć kilka butelek mocno przegazowanych, a kilka niedogazowanych. Jeśli lałeś piwo z wyższej wysokości po ściance to pewnie je bardziej napowietrzyłeś i odgazowałeś. Daj piwu czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Dlaczego piwko mi nie zgazowało i jak to uratować? Mniej drożdży niż bezpośrednio z burzliwej, czekać aż się nagazuje, jak się nie nagazuje za 3 tygodnie to zaczynasz się martwić Edytowane 28 Lutego 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się