kyniekk Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Witam, dzisiaj butelkowałem pierwszy raz ustawiłem refermentację z rezerwą, a nie z cukrem. Chciałem się upewnić co do postępowania, bo ostatnio mi uciekł przecinek o jedno miejsce w stronę granatów, dlatego na wszelki wypadek pytam. Brzeczka (czyli też rezerwa) miały 12,8 brix. Piwo dofermentowało do 6,8 brix, czyli po przeliczeniu ok.~3,5 blg. Odłożyłem sobie tylko 1 litr rezerwy. Czyli szacuję, że mam w nim ok. 100 g cukru, który mi przefermentuje podczas refermentacji (pozostałe 28 g jest niefermentowalne), dlatego na 22 litry piwa dodałem oprócz litra rezerwy jeszcze 40 g białego cukru. Piwo to American Wheat - na drożdżach Wyeast #1010 - American Wheat - Activator. Granatów chyba nie powinno być? Mam nadzieję, że tym razem dobrze szacuje, że mam w sumie ok. 140 g (a nie np. 1040 g) cukru na 23 litry piwa?? Dla świętego spokoju chciałem się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Imo jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Dla świętego spokoju chciałem się upewnić. Otrzymasz nasycenie 2,1-2,2v/v, czyli brak ryzyka granatów, ale i też zbyt nisko jak dla tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 A nie prościej Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się