kyniekk Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Witam, dzisiaj butelkowałem pierwszy raz ustawiłem refermentację z rezerwą, a nie z cukrem. Chciałem się upewnić co do postępowania, bo ostatnio mi uciekł przecinek o jedno miejsce w stronę granatów, dlatego na wszelki wypadek pytam. Brzeczka (czyli też rezerwa) miały 12,8 brix. Piwo dofermentowało do 6,8 brix, czyli po przeliczeniu ok.~3,5 blg. Odłożyłem sobie tylko 1 litr rezerwy. Czyli szacuję, że mam w nim ok. 100 g cukru, który mi przefermentuje podczas refermentacji (pozostałe 28 g jest niefermentowalne), dlatego na 22 litry piwa dodałem oprócz litra rezerwy jeszcze 40 g białego cukru. Piwo to American Wheat - na drożdżach Wyeast #1010 - American Wheat - Activator. Granatów chyba nie powinno być? Mam nadzieję, że tym razem dobrze szacuje, że mam w sumie ok. 140 g (a nie np. 1040 g) cukru na 23 litry piwa?? Dla świętego spokoju chciałem się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Imo jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Dla świętego spokoju chciałem się upewnić. Otrzymasz nasycenie 2,1-2,2v/v, czyli brak ryzyka granatów, ale i też zbyt nisko jak dla tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 A nie prościej Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi