TKF Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Jako że robie piwa z ekstraktów plus chmielenie "na dwa razy" ze względu na mały garnek pojawia się pytanie - czy mogę po pierwszym chmieleniu zlać brzeczkę do fermentora, żeby móc chmielić drugą partię bez czekania? Czy fermentor jest odporny na wrzątek, czy też coś będzie uwalniał bądź wyginał się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Zanim nie miałem chłodnicy wlewałem gorącą brzeczkę z gara prosto do fermentora i wystawiałem do chłodzenia na balkon, nic się nie działo złego z wiadrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Fermentory powinny wytrzymać temperaturę do 130oC. Wiadomym jest, iż czym większa temperatura tym większa podatność na odkształcanie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKF Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Ok, więc tak będę robił (tzn już raz zrobiłem, ale teraz będę mógł spać spokojnie) Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Ale to raczej nie pytanie na forum tylko do sprzedawcy / producenta fermentora, bo jakoś nie widzę informacji z czego konkretnie korzystasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Nie ma informacji w specyfikacji produktu (np wiadro jokey). Wg mnie należy uważać przy zalewaniu wrzątkiem (zerknij na sygnaturkę - katalizator), jest to niestety tworzywo a nie metal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKF Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_startowe/zestaw_startowy_-_puchmistrz_profermentor posiadam z takiego zestawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Ludziska do fermentorów grzałki zakładają i gotują brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 anteks, jak niedawno ktoś napisał, kiedyś jedli ołowianymi łyżkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 ołowianymi łyżkami. hmm, "ameliniowe" sam pamiętam (i to nieźle), ale o "łołowianych" nawet nie słyszałem no cóż, ale ja się nie zna ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Nie podejrzewam Cię o taki wiek http://archeowiesci.pl/2014/04/26/olow-i-upadek-rzymu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 aha, to te łyżki to taka przenośnia bo w linku piszą o rurach? yhhh... i znowu trzeba udowadniać, że nie jest się łosiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Gdzieś kiedyś czytałem o łyżkach, ale rurki się szybciej znalazły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Typografia czyli tzw ołowiane płuca są jeszcze w Polsce, kilka lat temu było wiele zecerni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się