amorph Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Kończy się sezon lagerowy i chciałbym uwarzyć coś na kształt tego olsztyńskiego piwa. Nie bardzo wierzę, że chmielone jest tylko Marynką i Lubelskim. Może macie jakieś pomysły jak zrobić podobne piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Nie bardzo wierzę, że chmielone jest tylko Marynką i Lubelskim I bardzo dobrze Składniki: woda, słody jęczmienne (jasny i ciemny), chmiel (Sybilla i Marynka), drożdże.KLIK Na szybki znalazłem takie coś: http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Edel_Hell- wygląda sensownie. Edytowane 9 Marca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Sybilla i Marynka. Czyli nie ma amerykańców? Praktykował ktoś chmielenie na zimno tymi chmielami? Czy dobrym pomysłem jest zrobienie czegoś na kształt czeskiego pilsa i chmielenie na zimno? Edytowane 9 Marca 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Wedlug tego co wyczyszukałem, to jest po prostu Monachijskie Jasne. W opisie stylu można wyczytać: AromatPrzyjemny zbożowo słodki, dominuje czysty zapach słodu pilzneńskiego. Niski do średnio niski korzenny zapach szlachetnego chmielu i lekki aromat DMS (wynikający z pilzneńskiego słodu) na drugim planie. Brak aromatów estrowych oraz dwuacetylu. Nie wiem czy jest w tym wypadku zasadne chmielenie na zimno.W wiki sa dwa przepisy na Munich Helles, zobacz co proponują: Jan Krysiak i Czesław Dziełak Edytowane 9 Marca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 W oryginale jest podane że było chmielone na zimno i głównie o ten efekt mi chodzi. Nie chcę kolejnego IPA tylko właśnie domowego lagera z takimi aromatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Nie chcę kolejnego IPA Super! Myślę, że można pójść po linii chmielenia na zimno innych piw niekoniecznie powalających aromatem, np. brytyjczyków, o których pisali, że 7 do 14 gram na 19 litrów. Edytowane 9 Marca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja to piwo odebrałem jako pilsa z niższą goryczką, ale z aromatem i smakiem chmielowym. Może idź w tę stronę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 No tak planuję tylko co z chmieleniem na zimno? Walnąć sybilli czy marynki czy oba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 marnynka daje właśnie taki efekt słodkiego kwiatowego smaku i zapachu, ale to co uzyskasz będzie zależeć od jakości marynki jaką masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Chmieliłem IPA na zimno Sybillą i Marynką... oprócz tego sporo Sybilli poszło na smak. Okazało się, że niemalże roczny granulat jest już za stary na takie zabiegi - z piwa wyszła znakomita "deska serów"... ;/ Wychodzi mi więc na to, że te mniej intensywne chmiele powinny być znacznie świeższe, aby uzyskać dobry efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się