dafi89 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Witajcie, Intryguje mnie jakie macie sposoby na przechowywanie butelek ze świeżym piwem. Piwnicy, balkonu, garażu niestety nie mam. Myślałem o torbach termicznych ale one nie trzymają temperatury tydzień dodatkowo potrzebują wkładu więc obawiam się, że butelki znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie lodu mogą różnic się od innych. Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Masz kuchnię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafi89 Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 No tak. Ale w kuchni jest temperatura wyższa niż w innych pomieszczeniach (często się tam gotuje kuchenka chodzi czyli generalnie jest cieplej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) A strych masz? Jak tak to kup z wystawki jakąś witrynę chłodniczą i trzymaj tam. Edytowane 12 Marca 2015 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 jeśli GB pytał o kuchnię to chodziło mu o najzimniejszą część kuchni czyli....lodówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) zrób sobie skrzynie ze styropianu. poszukaj wątków tu na forum lub zerknij w moja galerie browaru. mnie sama skrzynka wyszła 80zł ale nie oszczędzałem i jeszcze styropian mi został. kładąc ją dłuższym bokiem na dół zmieścisz ok 50 butelek 0,5l. chłodzenie 2 butelkami 1,5l z lodem zbiło mi temp z 22o do 16o w 2 doby EDIT: chłodzenie oczywiście z piwkiem w środku więc było z czego to ciepło odbierać. cena skrzynki to 60zł - policzyłem taśmę za 20zł która mi została prawie w całości. Edytowane 13 Marca 2015 przez nike21 dafi89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 jeśli GB pytał o kuchnię to chodziło mu o najzimniejszą część kuchni czyli....lodówkę Też, ale są zimne szafki, zakamarki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Trzymam w temperaturze pokojowej. Na szczęście / nieszczęście kamienica, więc zawsze parę stopni niżej niż w normalnym bloku. Nie ma się co oszukiwać, jak nie masz piwnicy, garażu, albo innego chłodnego pomieszczenia to utrzymanie tych 100 butelek w niskiej temperaturze to problem. Styropian spoko, ale na krótką metę - nie wyobrażam sobie wymieniania PETów 365 dni w roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja styropianu używam do fermentacji, daje radę. Butelki przechowuje w pokojowej, ale raczej nie stoją dłużej niż 2-3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKF Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja piwa trzymam w skrzynkach (jakby wybuchły + oszczędność miejsca + łatwość transportu) właśnie w kuchni, w temp. pokojowej. Najdłużej stało tak 3 miesiące, i się nic złego nie działo. Chłodzę jedynie przed piciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafi89 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Dzięki za odzew. W takim razie wykonam sobie konstrukcję ze styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 jakbyś miał jakieś pytania to wal na priv -chętnie odpowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi