Jump to content

mini browar Cicha Kobieta


Recommended Posts

Ponieważ zaistniała potrzeba przeniesienia browaru do pracy biorę na tapetę (trzeba przekupić szefową) miód chmielony

Przepis z browar.biz od macas oczywiście modyfikowany

Warka III (MINI) - Miód chmielony

 

1,5 kg Miodu gryczanego

jakaś stara paczka glukozy z czasów rzucania palenia no ale będzie tego koło 85g

7 l wody

Marynka 23g

jagody jałowca 1g

goździki parę sztuk

cynamon resztka paczki

łyżka imbiru suszonego

1/3 laski starej wanili roztarta w moździerzu

drożdże S-33 pół paczki

 

chmielenie 50 minut niewiem.gif po prostu nigdzie nie znalazłem jak to zrobić więc zrobiłem tak jak zrobiłem

 

wyszło że chmielenie pod przykrywką bo i po co odparowywać coś czego nie ma :)

°Blg będzie nie istotne bo i tak wszystko wydam pewno będzie koło 17°Blg

miodek przelany do nowego fermentatora 10L. Od 15 drożdże na mieszadle magnetycznym pół litra wody 1 łyżeczka ekstraktu suchego i pół paczki pożywki winiarskiej dla drożdży combi czeka dopóki miodek nie ostygnie.

 

ps. właśnie spróbowałem zapić ciemne z II warki (resztki z fermentatora nie zabutelkowane z przed wczoraj) Lechem pilsem to było pop.gif nigdy więcej Lecha.

 

ps.2 Ponieważ jestem zaziębiony i na zwolnieniu największym wyzwaniem było nie nakichanie do miodziku latam.gif

Link to comment
Share on other sites

postępy w rozwijaniu browaru wyglądają tak

na stanie|

wes II zestaw sprzętowy

30L wiadro z przykrywką po śledziuchach

lampa uv

mieszadło magnetyczne

kolba 1L

gar z przykrywką 10L

gar z przykrywką aluminium 50L

masa termometrów akwariowych ciekło krystalicznych do gurniaków wystarczą

2 kraniki plastikowe czekają na montaż

taboret gazowy i butla za darmochę g_happyhappy.gif

kupa bambetli w stylu łychy piro itp.

ostatnio dorwałem myjkę parową za glupek2.gif nie samowi ą cena tylko40zł będzie super do sterylizacji

 

do pozyskania

lodówka

lodówka turystyczna

filtr z oplotu

Edited by szamankfc
Link to comment
Share on other sites

dzisiaj zdegustowałam zielony miodek jak dla mnie mało miodowy (wytrawny)ale kobietom może smakować bo i też mało drożdżowy (neutralny) za to fajna goryczka na języku zostaje która z czasem zbilansuje się z aromatem i będzie ok. Jutro domyte i zdezynfekowane butelczyny(a przed) rozlaniem wysterylizuje parą i rozlew.

następna warka jak się uda będzie co naj miej ciekawa może nawet mózgu użyje i nawet zastanowię się po raz drugi że browar to nie apteka

Edited by szamankfc
Link to comment
Share on other sites

no i postanowione biorę na tapetę przepis Marusi który leciutko zmodyfikuje dodatkiem słodu orkiszowego i o dekotacje

2 kg pszenicy niesłodowanej

0,5 kg płatków owsianych

2,5 kg słodu pilzneńskiego

0,5 kg słodu orkiszowego

zacieranie mniej więcej tak

surowce nie słodowe w 4 litrach wody zagrzeje do 85°C

potem wszystkie składniki do 41°C 10 minut

odejmę 1\3 i ustawie 63 °C na 70 minut potem zagrzeje do 100°C i hopsa z powrotem do reszty

przy 63°C 1\3 do gara na 73°C i 60 minut potem zagrzeje do 100°C i hopsa z powrotem

potem 73°C do negatywnej próby

 

Gotowanie z 30 g lubelskiego, 20 g kolendry i 25 g skórki Curacao.

Brewferm Blanche albo s-6

Ponieważ to będzie moja pierwsza warka z zacieraniem to poproszę o wyłapanie błędów i podpowiedzi

i czy z tym zasypem orkiszowym to się zmieszczę w stylu witbiera

 

no i mnie oświeciło dekotacja 1 warowa czyli całość zagrzeje do 63°C odbiore 1\3 zagrzeje do 73°C zostawię na 70 minut przerwy o wyznaczonej porze zagotuje i srrru doleje do reszty dalej standardowo

Edited by szamankfc
Link to comment
Share on other sites

Cześć.

Nie twierdzę że tak będzie , ale uważam że 4 l wody na 2,5 kg surowców to za mało. Ja by ci bardzo zgęstniało to dolewaj wody. I przetrzymaj z 1 h w tej temperaturze.

Link to comment
Share on other sites

Cała instalacja zapakowana i gotowa do przenosin do pracy :)

słody na ala witbiera odważone i czekają jak się zainstaluje na nowej miejscówce to je wykorzystam

Wczoraj na pożegnanie popełniłem wesowe jasne 18L z dodatkiem glukozy wyszło 15 °Blg wzmocniłem nastaw bo to piwko pójdzie na wymianę za butelki i na sylwka jako zapłata za pobyt na mazurach acha zaszczepiłem to s-6.

Więc może będzie nawet dobre :/ ale i tak szkoda że moji znajomi mają tak wypukane kubki smakowe i zryte łepki że nie doceniają piwa smakowego ale z mniejszą zawartością alku.

A poza tym moja kobieta choć jest przeciwniczką browarnictwa domowego pozyskała 2 kegi 50L jak dobrze pójdzie to zrobię kadzie zacierni-cze i jedna będzie na sprzedaż

WB-6 to prawdziwe żarłoki :) w pomieszczeniu 18°C a na fermentatorze 24°C

Edited by szamankfc
Link to comment
Share on other sites

A poza tym moja kobieta choć jest przeciwniczką browarnictwa domowego pozyskała 2 kegi 50L jak dobrze pójdzie to zrobię kadzie zacierni-cze i jedna będzie na sprzedaż

Moja kobieta też jest przeciwniczką ale nie przeszkadza jej to męczyć mnie żebym znów zrobił pszeniczniaka. A więc zdrowie pieknych pań ;)

Link to comment
Share on other sites

Cała instalacja zapakowana i gotowa do przenosin do pracy :)

Jak to, będziesz warzył w pracy?

 

Moja kobieta też jest przeciwniczką ale nie przeszkadza jej to męczyć mnie żebym znów zrobił pszeniczniaka. A więc zdrowie pieknych pań

Moja kobieta nie jest przeciwna piwowarstwu, ba, nawet pomaga mi przy warzeniu :/ I też ciągle męczy, żebym pszeniczne robił ;)

Link to comment
Share on other sites

Jutro na przykład do 13 wypełnię swoje obowiązki i do 16 będę ważył piwko. Mam układ bo moją szefową też wkurza jak ktoś przez 3 godziny zamiata podłogę :)

Co do kobiety to ma pretensje bo dziecko w drodze pić nie może i remonty trzeba przeprowadzić.

tak po za-tym to ok moja też lubi pszeniczne i myślę że tak 6 miesięcy po porodzie wrócę z browarem na swoje śmieci tylko z wolnym czasem to będzie raczej kiepsko ;)

Link to comment
Share on other sites

Jutro na przykład do 13 wypełnię swoje obowiązki i do 16 będę ważył piwko. Mam układ bo moją szefową też wkurza jak ktoś przez 3 godziny zamiata podłogę ;)

Masz spoko szefową :)

Link to comment
Share on other sites

ok nic nie wyszło z zacierania w pracy bo sie trafił nowy kontrahent który nas zasypał robotą więc wygląda to tak.

1 kg monachijskiego

1 garstka pilźnieńskiego

3 litry wody

zacierka

50-52* 10m

62 5m

72 60m i próba

 

filtracja przez koszulkę z bawełny

wysładzanie 80°C 2 litry wody

jak ostygnie to dodam 0.5 łyżeczki drożdży i przed 00:00 poleci na ratunek 4 warce o nazwie ( Psychoból )

ps a teraz wnioski jak ktoś sie uprze można użyć cukru do podbicia alku ale trzeba pamiętać że to sprawdza się tylko w piwach mocno ekstraktowych i zawsze kosztem smaku

I nigdy więcej w życiu nie zrobię mikro warki. Utrzymać temperaturę w tym to :smilies:

a teraz najważniejsze próbka zielonego piwa smakowała bimbrem ale jak ją z chłodziłem i zatrzymałem aktywność drożdży to nawet była ok. czyli bez posmaków b.

dajmy na to wes 1.7 ciemne + jasne 1.7 + cukier i glukoza i by było ok. bo ilość posmaków ekstraktowych by zamaskowało posmaki :smilies:

Edited by szamankfc
Link to comment
Share on other sites

No i problem się rozwiązał poszło w kanał :)

A było to tak glukoza odważona piwko się przelało do tanka rozlew-owego wszystko było ok tank stał otwarty pod stołem.

I tu masakra przechodząc koło stołu zawadziłem ręką kombinerki (zresztą wczoraj na oliwione :) ) i usłyszałem plum.

Nawet się nie wkurzyłem piwo było takie se i straszny muzgotrzep.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Wczoraj po długiej przerwie od tak uwarzyłem takie cudo

2 kg pilźnieński

1.7 kg coopers bitter

61°C 30 minut

71°C około 30 minut

wlałem wszystko do jednego gara pogotowałem wyszło 19 L 15°Blg

starter 1l drożdże z zestawu

zaszczepione dzisiaj o 9 rano teraz czyli 14 fermentator aż huczy :lol:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.