szamankfc Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Ponieważ zaistniała potrzeba przeniesienia browaru do pracy biorę na tapetę (trzeba przekupić szefową) miód chmielony Przepis z browar.biz od macas oczywiście modyfikowany Warka III (MINI) - Miód chmielony 1,5 kg Miodu gryczanego jakaś stara paczka glukozy z czasów rzucania palenia no ale będzie tego koło 85g 7 l wody Marynka 23g jagody jałowca 1g goździki parę sztuk cynamon resztka paczki łyżka imbiru suszonego 1/3 laski starej wanili roztarta w moździerzu drożdże S-33 pół paczki chmielenie 50 minut po prostu nigdzie nie znalazłem jak to zrobić więc zrobiłem tak jak zrobiłem wyszło że chmielenie pod przykrywką bo i po co odparowywać coś czego nie ma °Blg będzie nie istotne bo i tak wszystko wydam pewno będzie koło 17°Blg miodek przelany do nowego fermentatora 10L. Od 15 drożdże na mieszadle magnetycznym pół litra wody 1 łyżeczka ekstraktu suchego i pół paczki pożywki winiarskiej dla drożdży combi czeka dopóki miodek nie ostygnie. ps. właśnie spróbowałem zapić ciemne z II warki (resztki z fermentatora nie zabutelkowane z przed wczoraj) Lechem pilsem to było nigdy więcej Lecha. ps.2 Ponieważ jestem zaziębiony i na zwolnieniu największym wyzwaniem było nie nakichanie do miodziku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) postępy w rozwijaniu browaru wyglądają tak na stanie| wes II zestaw sprzętowy 30L wiadro z przykrywką po śledziuchach lampa uv mieszadło magnetyczne kolba 1L gar z przykrywką 10L gar z przykrywką aluminium 50L masa termometrów akwariowych ciekło krystalicznych do gurniaków wystarczą 2 kraniki plastikowe czekają na montaż taboret gazowy i butla za darmochę kupa bambetli w stylu łychy piro itp. ostatnio dorwałem myjkę parową za nie samowi ą cena tylko40zł będzie super do sterylizacji do pozyskania lodówka lodówka turystyczna filtr z oplotu Edytowane 28 Października 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 starter 3.5 godziny na mieszadle to trochę mało ale przelało mi sie z mieszadełkiem więc cały nastaw poszedł do mieszania na mieszadełko za 3 godzinki będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) Edytowane 4 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 (edytowane) dzisiaj zdegustowałam zielony miodek jak dla mnie mało miodowy (wytrawny)ale kobietom może smakować bo i też mało drożdżowy (neutralny) za to fajna goryczka na języku zostaje która z czasem zbilansuje się z aromatem i będzie ok. Jutro domyte i zdezynfekowane butelczyny(a przed) rozlaniem wysterylizuje parą i rozlew. następna warka jak się uda będzie co naj miej ciekawa może nawet mózgu użyje i nawet zastanowię się po raz drugi że browar to nie apteka Edytowane 4 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) no i postanowione biorę na tapetę przepis Marusi który leciutko zmodyfikuje dodatkiem słodu orkiszowego i o dekotacje 2 kg pszenicy niesłodowanej 0,5 kg płatków owsianych 2,5 kg słodu pilzneńskiego 0,5 kg słodu orkiszowego zacieranie mniej więcej tak surowce nie słodowe w 4 litrach wody zagrzeje do 85°C potem wszystkie składniki do 41°C 10 minut odejmę 1\3 i ustawie 63 °C na 70 minut potem zagrzeje do 100°C i hopsa z powrotem do reszty przy 63°C 1\3 do gara na 73°C i 60 minut potem zagrzeje do 100°C i hopsa z powrotem potem 73°C do negatywnej próby Gotowanie z 30 g lubelskiego, 20 g kolendry i 25 g skórki Curacao. Brewferm Blanche albo s-6 Ponieważ to będzie moja pierwsza warka z zacieraniem to poproszę o wyłapanie błędów i podpowiedzi i czy z tym zasypem orkiszowym to się zmieszczę w stylu witbiera no i mnie oświeciło dekotacja 1 warowa czyli całość zagrzeje do 63°C odbiore 1\3 zagrzeje do 73°C zostawię na 70 minut przerwy o wyznaczonej porze zagotuje i srrru doleje do reszty dalej standardowo Edytowane 5 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Cześć. Nie twierdzę że tak będzie , ale uważam że 4 l wody na 2,5 kg surowców to za mało. Ja by ci bardzo zgęstniało to dolewaj wody. I przetrzymaj z 1 h w tej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 ok dziękuje zastosuje się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) Cała instalacja zapakowana i gotowa do przenosin do pracy słody na ala witbiera odważone i czekają jak się zainstaluje na nowej miejscówce to je wykorzystam Wczoraj na pożegnanie popełniłem wesowe jasne 18L z dodatkiem glukozy wyszło 15 °Blg wzmocniłem nastaw bo to piwko pójdzie na wymianę za butelki i na sylwka jako zapłata za pobyt na mazurach acha zaszczepiłem to s-6. Więc może będzie nawet dobre ale i tak szkoda że moji znajomi mają tak wypukane kubki smakowe i zryte łepki że nie doceniają piwa smakowego ale z mniejszą zawartością alku. A poza tym moja kobieta choć jest przeciwniczką browarnictwa domowego pozyskała 2 kegi 50L jak dobrze pójdzie to zrobię kadzie zacierni-cze i jedna będzie na sprzedaż WB-6 to prawdziwe żarłoki w pomieszczeniu 18°C a na fermentatorze 24°C Edytowane 13 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) jest zlane na cichą nuta bambrowa wyczuwalna więc jutro zatrę z 1 kg monachijskiego albo Słód wędzony na Total słodko bez wysładzania i dodam to dla eksperymentu ale nie wiem czy war to-to ratować Edytowane 17 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 A poza tym moja kobieta choć jest przeciwniczką browarnictwa domowego pozyskała 2 kegi 50L jak dobrze pójdzie to zrobię kadzie zacierni-cze i jedna będzie na sprzedaż Moja kobieta też jest przeciwniczką ale nie przeszkadza jej to męczyć mnie żebym znów zrobił pszeniczniaka. A więc zdrowie pieknych pań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Cała instalacja zapakowana i gotowa do przenosin do pracy Jak to, będziesz warzył w pracy? Moja kobieta też jest przeciwniczką ale nie przeszkadza jej to męczyć mnie żebym znów zrobił pszeniczniaka. A więc zdrowie pieknych pań Moja kobieta nie jest przeciwna piwowarstwu, ba, nawet pomaga mi przy warzeniu I też ciągle męczy, żebym pszeniczne robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Jutro na przykład do 13 wypełnię swoje obowiązki i do 16 będę ważył piwko. Mam układ bo moją szefową też wkurza jak ktoś przez 3 godziny zamiata podłogę Co do kobiety to ma pretensje bo dziecko w drodze pić nie może i remonty trzeba przeprowadzić. tak po za-tym to ok moja też lubi pszeniczne i myślę że tak 6 miesięcy po porodzie wrócę z browarem na swoje śmieci tylko z wolnym czasem to będzie raczej kiepsko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Jutro na przykład do 13 wypełnię swoje obowiązki i do 16 będę ważył piwko. Mam układ bo moją szefową też wkurza jak ktoś przez 3 godziny zamiata podłogę Masz spoko szefową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 wyluzowana bo wie że to układ obustronny jak przyjdzie masa roboty to i bez zachęty będziemy zasuwać puki wszystkiego nie zrobimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) ok nic nie wyszło z zacierania w pracy bo sie trafił nowy kontrahent który nas zasypał robotą więc wygląda to tak. 1 kg monachijskiego 1 garstka pilźnieńskiego 3 litry wody zacierka 50-52* 10m 62 5m 72 60m i próba filtracja przez koszulkę z bawełny wysładzanie 80°C 2 litry wody jak ostygnie to dodam 0.5 łyżeczki drożdży i przed 00:00 poleci na ratunek 4 warce o nazwie ( Psychoból ) ps a teraz wnioski jak ktoś sie uprze można użyć cukru do podbicia alku ale trzeba pamiętać że to sprawdza się tylko w piwach mocno ekstraktowych i zawsze kosztem smaku I nigdy więcej w życiu nie zrobię mikro warki. Utrzymać temperaturę w tym to a teraz najważniejsze próbka zielonego piwa smakowała bimbrem ale jak ją z chłodziłem i zatrzymałem aktywność drożdży to nawet była ok. czyli bez posmaków b. dajmy na to wes 1.7 ciemne + jasne 1.7 + cukier i glukoza i by było ok. bo ilość posmaków ekstraktowych by zamaskowało posmaki Edytowane 19 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Ech i znowu nie rozlane do butelek bo kapsli z pracy zapomniałem to piwo mnie wykończy. Muszę się naprawdę zdecydować gdzie browar będzie miał swoją siedzibę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 No i problem się rozwiązał poszło w kanał A było to tak glukoza odważona piwko się przelało do tanka rozlew-owego wszystko było ok tank stał otwarty pod stołem. I tu masakra przechodząc koło stołu zawadziłem ręką kombinerki (zresztą wczoraj na oliwione ) i usłyszałem plum. Nawet się nie wkurzyłem piwo było takie se i straszny muzgotrzep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Jednym słowem niezły syf masz w tym swoim browarze jak Ci kombinerki wpadają do piwa :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) na razie to syf niemożebny bo browar szuka swojego miejsca i na razie ważenie na partyzanta edit elroy: wiadomo co:) Edytowane 29 Listopada 2009 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Mnie kiedyś klucz wpadł do fermentora, gdy już miałem piwo butelkować. Zaryzykowałem i zabutelkowałem. Piwo się nie popsuło, było ok. Czasem trzeba ryzykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Wczoraj po długiej przerwie od tak uwarzyłem takie cudo 2 kg pilźnieński 1.7 kg coopers bitter 61°C 30 minut 71°C około 30 minut wlałem wszystko do jednego gara pogotowałem wyszło 19 L 15°Blg starter 1l drożdże z zestawu zaszczepione dzisiaj o 9 rano teraz czyli 14 fermentator aż huczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 fermentacja dzisiaj zwolniła temperatura w fermentatorze 18°C ps. Będę miał syna :D mały Olaf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 No to gratulacje Kiedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Początek czerwca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się