zielczi Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Witam wszystkich mam na imię Sebastian i będę piwowarem domowym! Ale zanim dołączę do zacnego grona muszę rozwiać kilka wątpliwości. Już prawie rok odkąd padłem "ofiarą" piwnej rewolucji, więc ten fakt należałoby uczcić własnoręcznie uwarzonym piwem. Dostałem prawie jak w spadku część sprzętu, resztę dokupiłem jednak cały czas trapi mnie kwestia środka dezynfekującego.W paczce której otrzymałem jest jakiś niezidentyfikowany środek. Jest to biała substancja w postaci drobnych białych ziarenek w białej plastikowej tubie. Nie wiem co to jest i dlatego nie wiem w jakich proporcjach miałbym to rozrabiać, a drugim zmartwieniem jest fakt iż na pudłach fermentacyjno-filtrujacych jest logo browamatoru z rocznikiem 2002. Taki środek może się przeterminować? Jako że postanowiłem zacząć z grubej rury, 1 warka będzie ze słodów. Padło na dry stouta jednak chcąc go dopieścić zamówiłem 50g chmielu citra. Proszę was o uwagi co do poniższej receptury: pilzneński 3,5kg monachijski jasny 1kg jęczmień palony 0,35kg czekoladowy 0,2kg marynka 20g w 10' citra 20g w 50' citra 30g chmielona na zimno Kolejna kwestia, czy przy 30g na zimno konieczna będzie rajstopa? Edytowane 12 Marca 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Ten środek to może być NaOH albo Oxi (albo jeszcze coś innego) i generalnie podaje się na tych środkach datę ważności. Czy i jak działają po tej dacie - nie wiem Edytowane 12 Marca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Dry Stout to nie jest styl wymagajacy amerykanskich chmieli. Rajstopa to dobra opcja po kazdym chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Ten środek to może być NaOH albo Oxi (albo jeszcze coś innego) i generalnie podaje się na tych środkach datę ważności. Czy i jak działają po tej dacie - nie wiem Środek jest bez jakichkolwiek etykiet czy wytłoczeń. Jest jakaś możliwość zidentyfikowania go np. przy rozrabianiu? @up wiem że jest to trochę wychodzenie przed szereg jednak bardzo lubię aromat amerykańskich chmieli. Edytowane 12 Marca 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 W mojej opinii wywal ten niezidentyfikowany biały granulat i kup coś do mycia oraz do dezynfekcji, środki drogie nie są a przynajmniej wiesz co to jest Mołot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Żeby nie odwlekać warzenia znak ktoś sklepy fizyczne w Warszawie gdzie mogę dostać takowe środki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Popieram przedmówcę - jak nie wiesz co to jest, to weź to wyrzuć. O wychodzeniu przed szereg nie gadaj wiesz co umiesz, czego chcesz i ile kasy możesz ewentualnie zmarnować, tak? Twój czas, twoje pieniądze, rób co lubisz. Peace ja na drugą warzyłem 22 Blg - ponoć za trudne... Nie żałuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Żeby nie odwlekać warzenia znak ktoś sklepy fizyczne w Warszawie gdzie mogę dostać takowe środki? A z ciekawości, możesz wrzucić zdjęcie środka dezynfekującego, jeśli to takie grubsze granulki to duża szansa, że to Na OH, mniejsze to np. nadwęglan sodu. Na OH powinno po dodaniu do wody dać charakterystyczny efekt akustyczny oraz podnieść temp. Środki dezynfekujące możesz kupić m.in. w winohobby (nie jestem z Warszawy, ale akurat ten sklep znam bo kiedyś coś zamawiałem od nich). Nadwęglan sodu - Oxi - dostaniesz między innymi w auchan lub sklepach chemicznych NaOH dostaniesz prawie w każdym sklepie chemicznym Piro - powinno być dostępne w wielu sklepach społemowskich oraz marketach budowlanych, gdzie są stoiska winiarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Jeżeli Browamator i biała tuba to stawiam na Oxi, ale jeżeli nie ma pewności i do tego ma 13 lat to daj sobie z tym spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Trochę OXI mogę ci po prostu odpalić jeśli np wpadniesz w sobotę na Grochów. Ale... Mieszkam 10min od WinoHobby więc w sumie chyba nie ma po co. Jana Zamoyskiego 49, a jakbyś nie zdążył, pisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Nie syczy, nie rozpuszcza się w wodzie i nie podnosi temperatury=wyrzucam. Dzięki, podjadę na Zamoyskiego. @edit Przeglądając WinoHobby znalazłem SPIRITFERM DISINFECTANT, ma ktoś jakieś doświadczenie z tym środkiem? Edytowane 12 Marca 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja nie, ale jest to Chlorek didecylodimetyloamoniowy czyli odkażacz medyczny. Ergo, powinien być bezpieczny dla skóry. Ze specyfikacji wynika (o ile rozumiem),że powinien dostać 10min na kontakt z powierzchnią, płukać trzeba, i jedzie rozpuszczalnikiem. Piszę z komórki, wklejenie linka mnie przerasta, ale Google rulez Chyba miałem to pod inną marką, bo brzmi znajomo; jeśli to ta sama substancja, nie polecam. Ja bym brał coś podpisane "nie trzeba płukać". No ale fakt, zakażeń nie było, swoje robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Btw czym śrutowanie? Jakby co zapraszam, pomogę, bo młynki itp to masakra jest, próbowałem i nikomu nie życzę, a na walcach chwila i gotowe, a i filtracja lepiej idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Przyjemne community Zamówiłem już ześrutowane, także dzięki za pomoc. Ale doradźcie co z tym chmieleniem. Tak jak pisałem może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Zamieniłbym marynkę na coś amerykańskiego (taki kaprys mój), ale generalnie mi wygląda ok. Wrzuciłeś to w jakiś kalkulator? Ten co mam na komórce daje z tego ok 40 IBU, czyli w stylu, ale nie ręczę za niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Zamiast monachijskiego dałbym jeszcze kilo pilzneńskiego i wyrzucił bym słód czekoladowy bo pół kilo palonych przy lekkim piwie to chyba przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Zasyp jest w porządku jeżeli takie słody masz. Możesz dodać ewentualnie paczkę płatków jęczmiennych błyskawicznych, które kupisz w większości sklepów spożywczych. Co do zakupu środków dezynfekujących to możesz spróbować na ulicy kołowej 46 albo w warchemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Zasyp jest w porządku jeżeli takie słody masz. Możesz dodać ewentualnie paczkę płatków jęczmiennych błyskawicznych, które kupisz w większości sklepów spożywczych. Co do zakupu środków dezynfekujących to możesz spróbować na ulicy kołowej 46 albo w warchemie. Jak takie płatki wpłyną na smak piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Są opisane na wiki w surowcach Generalnie przesuną ci styl z dry stout ku oatmeal stout. Ponoć kremowość i piana lepsze. Ja w sobotę dopiero pierwszy raz użyję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Super! Podoba mi się ten pomysł. Używając błyskawicznych mogę pominąć kleikowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Tak właśnie. Błyskawiczne są kleikowane w fabryce, więc można je sypać na dowolnym* etapie zacierania. *No może nie tak kompletnie dowolnym, ale nie zaciemnią próby jodowej, kleikować nie trzeba, ja planuję sypnąć od razu ze słodem\, spotkałem się z opiniami że dopiero po białkowej. Edytowane 13 Marca 2015 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 *No może nie tak kompletnie dowolnym, ale nie zaciemnią próby jodowej, Sprawdź jeszcze raz.Płatki zawierają skrobię, trzeba je zacierać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 No ja nie mówię, że nie. Mówię tylko, że ponoć można przed jaki po przerwie białkowej, i że próba jodowa wychodzi prawdziwa - bo np po słodzie palonym to na próbie jodowej nic nie widać. Już nie mówiąc że przede wszystkim odesłałem autora wątku do Wiki i tam jest więcej i precyzyjniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Ja "nie zaciemnia próby jodowej" zrozumiałem, jakby próba jodowa była negatywna na płatkach. Płatki muszą być dodane na przerwy scukrzające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się