Mołot Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Widać wyraziłem się nieprecyzyjnie, przepraszam. Miałem na myśli "zaciemnia" w sensie "uniemożliwia poprawny odczyt". No, grunt że wyjaśnione zanim autor zaczął sypać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Wg. receptury z alepiwo zacieranie dla słodów jasnych ma być aż do negatywnej próby jodowej bez przerw. Zatem wrzucać płatki razem ze słodami jasnymi? Czy może znajdę gdzieś lepszą instrukcję zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Przerwą nazywa się czas, gdzie trzymasz zacier w stałej temperaturze, bez grzania. Od temperatury zależy, które enzymy pracują szybko, które wolno, które jeszcze wcale, a które już się zdenaturowały i po nich. Prawdopodobnie instrukcja przewiduje zacieranie jednotemperaturowe, czyli z jedną przerwą i tyle. Podgrzewasz zacier do określonej temperatury, robisz przerwę w grzaniu by enzymy popracowały (do negatywnej jodowej), wygrzewasz do filtracji. Takie buty? Jest to forma najprostsza, której jakoś nigdy nie stosowałem. Nie to żeby była zła, po prostu mi się nie zdarzyło. Jeśli chcesz tak robić, płatki zmieszaj ze słodem od razu, i daj nieco więcej wody do zacierania żeby ci się nie zrobiło za gęste, i tyle. Oczywiście polecam http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Polecam też najpierw czytać, potem pytać ;p Edytowane 13 Marca 2015 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Instrukcja zacierania z CP: tu napisane dość sensownie dla świerzaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Uważam że pytanie było właściwe, ale inaczej mówiąc: Stosować się do recepty zacierania infusion czy step mash? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Robiłem i tak, i tak, wielkiej różnicy nie widzę. Z tego co piszesz, instrukcja mówi o infuzyjnym, więc rób infuzyjne, chyba że będziesz wiedział, dlaczego chcesz robić inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Co do płatków i ich kleikowania to należy wziąć pod uwagę to, jak wygląda proces zacierania oraz ile % lub wagowo płatków jest w zasypie. Jeżeli dość sporo to mimo, że są błyskawiczne, to dobrze jest przeprowadzić ich kleikowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Nie dawało mi to spokoju i trochę poszperałem. Kleikowanie płatków jęczmiennych następuje w temperaturze niższej (60-65) niż temperatura zacierania(67). Co zatem przemawia za wcześniejszym kleikowaniem? Druga kwestia to ilość zasypu, pamiętam aby zachować proporcje co do wody, jednak ile w ogóle tych płatków użyć? Edytowane 13 Marca 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Wrzuć od początku zacierania, nie kleikuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 taki mały off top, ale czy ktoś zauważył literówkę z temacie, czy wszyscy przeczytali ''najtrudniejszy''. Takie zboczeniec literowy ze mnie... Jeszcze raz sorki za off top Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Ja też bym nie kleikował, zwłaszcza jeśli będzie to paczka 200 czy nawet 400g. Może i nie wyekstrahujesz z nich absolutnie wszystkiej skrobi, ale nie musisz, ta odrobina która utknie w płatkach cię nie boli - z samych słodów masz już dostateczną ilość cukrów, płatki zupełnie nie po to dorzucasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Piwo uwarzone,fermentuje. Wszystko poszło dość płynnie i bez problemów poza obsesją związaną z dezynfekcją (dalej nie czuje się pewny w tej materii) Wyszło 19,5l 16blg. Celowo nie dolewałem wody, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuje wszystkim, którzy wypowiadali się w tym temacie i cierpliwie odpowiadali na moje pytania. I tu zaskoczenie, mam kolejne! Wg http://brewness.com/wyszło mi tylko 7 ibu - korzystałem z tego zestawu surowcowego http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/dry-stout.html Wiem że dry stout cechuje niskie nachmielenie, ale żeby 7 ibu? Edytowane 16 Marca 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Ile czasu gotowałeś Marynkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Od 10 minuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Jeśli to jest Twój wpis to przeczytaj dokładnie co wprowadziłeś: http://brewness.com/pl/recipe/noc/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Faktycznie uciekł mi ten chmiel. Coś tam dalej pokombinuje bo po edycji nic się nie zmieniło. Dzięki http://brewness.com/pl/recipe/dry-stout/viewwciąż to samo. Edytowane 16 Marca 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 A to wrzuciłeś 10 minut po tym jak się zaczęło gotować (i gotowało sie powiedzmy 50-60 minut), czy na ostatnie 10 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 A to wrzuciłeś 10 minut po tym jak się zaczęło gotować (i gotowało sie powiedzmy 50-60 minut), czy na ostatnie 10 minut? Samo pytanie wystarczyło by się ogarnąć. Poprawiłem, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) edit: nie ten wątek, sorki Edytowane 16 Marca 2015 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) W wielu wątkach piszecie aby zapomnieć o piwie w trakcie fermentacji. Mi jednak to co dziś zobaczyłem nie daje spokoju. Czy tak to powinno wyglądać na 2 dzień fermentacji? osad na dnie to drożdże? Temperatura na poczatku 19 stopni, obecnie 20,5. Sory taki mamy klimat w komórce Edytowane 17 Marca 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 wszystko ok, na górze pozostałości czapy drożdżowej na ściance a na dole drożdże, polecam pudło styropianowe zrobić do kontroli temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Moje zawsze tak wyglądały, i tylko jedno poszło w kanał. Ale poszło przez błonę tlenowca i smak... Mój zacierany w sobotę Porter (czy może oatmeal stout?) wygląda teraz bardzo podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi