ajc333 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Witam. Mijają 2 tygodnie od nastawienia warki - ok. 21 litrów. Temperatura fermentacji 18 - 19 st. C. Na starcie zmierzyłem gęstość (SG 1.062 - 15,2 BLG już z 0,5 kg laktozy). Dzisiaj pobrałem pierwszą próbkę i otrzymałem SG 1.030 - 7,7 BLG. Zakładając, że laktoza podbija mi BLG o 2, to czy już jest pora na rozlew? Oczywiście za 2 dni powtórzę pomiar i jeśli się nie zmieni, to pompować butelki? Dodam jeszcze, że na cichą nie zlewałem. Edytowane 15 Marca 2015 przez ajc333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 50% to trochę mało. podaj jak zacierałeś, jakie drożdże użyłeś. a najlepiej zrób fft. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Zacier trzymany w temperaturze ok 67 st przez ok. 1,5h, po negatywnej próbie dodany jęczmień palony i po ok. 10 minutach podgrzewana całość do 75,6 st. C. Potem wysładzanie 14-15 litrami wody o temperaturze 75-78 st. C. Na 10 minut przed końcem gotowania brzeczki dodałem laktozę. Po zakończeniu gotowania BLG miałem wyższe, więc dolałem wody źródlanej, aby na koniec otrzymać wspomniane 15,2 BLG. Drożdże, których użyłem to Safale S04. Edytowane 15 Marca 2015 przez ajc333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 i otrzymałem SG 1.030 - 7,7 BLG jak mierzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 W 20 st. C., pobrane z fermentora strzykawką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Tu nie chodziło o sposób pobierania tylko o metodę pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Mierzyłem przy pomocy spławika, zanurzonego w probówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Trzymałeś dalej? Jaki efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac? Z 12.5 BLG zeszło mi do 6 BLG, w sumie zgodnie z wyliczeniami. BLG jest wysokie przez dodanie laktozy. Czy powinno być tak wysokie, zależy ile jej dodałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Do gara poszlo 500g laktozy na ostatnie 15 minut. Zestaw z twojbrowar.pl Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez ibrahim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Do gara poszlo 500g laktozy na ostatnie 15 minut. Zestaw z twojbrowar.pl Jeszcze troche powinno zejść BLG: http://www.wiki.piwo.org/Laktoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altanis Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Mniej więcej tydzień temu butelkowałem Milk Stauta, ale troszeczkę inaczej zatartego (45 min w 64 + 45 min w 69). Użyte drożdże to WLP003 i 400g laktozy. Łącznie zjechał do 5 BLG. Proponowałbym powtórzyć pomiar za 2-3 dni i jeżeli bez zmian - do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04. Z czym przegiales? Laktoza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04. Z czym przegiales? Laktoza? Wydaje mi się, że trochę za wysokie Blg początkowe mi wyszło, choć z drugiej strony jeśli pijący chwalą to nie ma się co martwić Co do laktozy, to myślę że nie było jej za dużo, następnym razem dałbym jeszcze nieco więcej. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez wojtekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się