Skocz do zawartości

Cicha fermentacja - pare pytań


zk2is8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na wstepnie dodam, ze jestem poczatkujacy i ucze sie sie dopiero, robie pierwsze piwo z brewkitu. Chce zrobic cicha fermentacje (mimo, ze nie wymagana, ale nie doczytalem, ze lepiej robic), pytania moje to, bo cos nie moge znalesc nigdzie odpowiedzi:

-co dokladnie zrobic po zebraniu gestwy, czy po dodaniu wody te co zostaja na gorze uzywam je do cichej fermentacji, czy tam juz nie dodaje ich wcale i czy tych drozdzy uzywam po prostu przy warzeniu kolejnego piwa

- kupilem drugi femnentator, ale w pokrywie nie ma otworu na rurke fermentacyjna, czy jest ona potrzebna, czy po prostu zbedna i nie uzywam jej do drugiej fermentacji

 

Pytania sa banalne, jak ktos zna temat, ja niestety dopiero sie ucze ;) Prosze o odpowiedz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytania bardzo banalne, odpowiedź na nie padła już nie raz na tym forum, a temat jak już, to do piaskownicy się nadaje, ale:

1. drożdże albo wywalasz, albo używasz przy kolejnej warce.

2. nie, nie jest potrzebna.

Edytowane przez Areh
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdży dołączonych do brewkitów  nie zbierałbym wcale, chyba że będąc świadomym ryzyka kupiłeś wcześniej we własnym zakresie konkretny szczep drożdży dedykowany dla danego piwa. Wówczas taka zabawa ma rację bytu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.