zk2is8 Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Witam, na wstepnie dodam, ze jestem poczatkujacy i ucze sie sie dopiero, robie pierwsze piwo z brewkitu. Chce zrobic cicha fermentacje (mimo, ze nie wymagana, ale nie doczytalem, ze lepiej robic), pytania moje to, bo cos nie moge znalesc nigdzie odpowiedzi: -co dokladnie zrobic po zebraniu gestwy, czy po dodaniu wody te co zostaja na gorze uzywam je do cichej fermentacji, czy tam juz nie dodaje ich wcale i czy tych drozdzy uzywam po prostu przy warzeniu kolejnego piwa - kupilem drugi femnentator, ale w pokrywie nie ma otworu na rurke fermentacyjna, czy jest ona potrzebna, czy po prostu zbedna i nie uzywam jej do drugiej fermentacji Pytania sa banalne, jak ktos zna temat, ja niestety dopiero sie ucze Prosze o odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 (edited) Pytania bardzo banalne, odpowiedź na nie padła już nie raz na tym forum, a temat jak już, to do piaskownicy się nadaje, ale: 1. drożdże albo wywalasz, albo używasz przy kolejnej warce. 2. nie, nie jest potrzebna. Edited March 17, 2015 by Areh Link to comment Share on other sites More sharing options...
zk2is8 Posted March 17, 2015 Author Share Posted March 17, 2015 Ok, w takim razie wszystko juz jasne, dzieki za szybka odpowiedz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariucha Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Drożdży dołączonych do brewkitów nie zbierałbym wcale, chyba że będąc świadomym ryzyka kupiłeś wcześniej we własnym zakresie konkretny szczep drożdży dedykowany dla danego piwa. Wówczas taka zabawa ma rację bytu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Drożdży dołączonych do brewkitów nie zbierałbym wcale no ok, ale dlaczego, bo do niektórych zestawów są dołączane całkiem niezłe drożdżaki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariucha Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Chodziło mi o te drożdże, których nie można zidentyfikować, pakowane zwykle przy podstawie puchy a na opakowaniu nie ma żadnej informacji co tam siedzi w środku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 niech zbiera chociażby do celów ćwiczebnych ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Zawsze można na gęstwie coś sobie upiec, np. Focaccia - fajnie gra z piwnymi aromatami, pod złoty napój jak znalazł Pun kOmora 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now