Jump to content

[Docent] Kontraktowy Szpunt z Browaru…Koreb!

Pierre Celis

Recommended Posts

SzpuntW środowisku piwnych maniaków zwykło się uważać Browary EDI i Koreb za swoiste „ugly twins” polskiego piwowarstwa. Na początku nic nie zapowiadało że tak będzie. EDI ze Wschowy to właściwie pierwszy browar rzemieślniczy powstały w roku 1993, Koreb z Łasku powstał 12 lat później. Obydwa browary jako jedne z pierwszych pojawiały się na jarmarkach i plenerowych imprezach w Warszawie, oferując spotykane wtedy jedynie w browarach restauracyjnych piwa niefiltrowane. Co ciekawe, były one jak najbardziej wypijalne. Z czasem obydwa browary poszły w przeróżne smakowe potworki bazujące na jasnym lagerze. Teraz w Korebie przyszedł czas na zmiany. Uwarzono pierwsze AIPA oraz zdecydowano się na wynajęcie mocy browarowi kontraktowemu Szpunt. Czy w Korebie da się uwarzyć dobre piwo? Obejrzyjcie wideo!

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł

Koreb miał bardzo dobre piwa, zwłaszcza Miodowe i Herbowe, jak byli na jarmarkach często u nich gościłem i mnie również goszczono. Nie wiem skąd taki czarny PR wokół browaru.

Wow! To w takich damach można trzymać gazowane napoje jak piwo? Niby jest zamknięcie patentowe ale zawsze się bałem testować...

Można można. Ale nie ma po co. Znaczy na rzeczy które idą na imprezy, i których nawet w zapiskach nie umieszczam, są OK. Na pewno na nic, z czego chciałbym być dumny.

A Panom ze Szpunta gratuluję. Chętnie pogratuluję im mocniej jak już spróbuję :D