Tomcioned Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem tu nowy,aczkolwiek śledzę forum od jakiegoś czasu i mam już parę warek na koncie. Dotychczas gotowałem z gotowych zestawów i chciałbym zacząć się bawić w tę alchemię wg własnych pomysłów. Ostatnio posmakowało mi Amber Ale i postanowiłem zrobić sobie takie właśnie piwko. Proszę, napiszcie mi czy z tej receptury coś dobrego wyjdzie. Receptura na 25l. Słody: - Strzegom Pale Ale - 4kg - Strzegom Pszeniczny - 1kg - Strzegom Wiedeński - 0,7 kg - Strzegom Karmelowy 600 - 0,25kg - Strzegom Karmelowy Czerwony - 0,25kg Zacieranie w 18l wody. 62`C - 60min 72`C - 40min 76`C - 10min Chmielenie: 60 min Marynka - 25g na 40 minut Cascade - 25g na 10 min Amarillo - 30g na 5 min Generalnie zamiast Marynki powinienem użyć jakiegoś Amerykańskiego goryczkowego ale niestety nie mam takiego, więc jak się nie ma co się lubi to się daje co się ma. Wg Brewtargeta mieszczę się we wszystkich skalach ale prawdę mówiąc dopiero zaczynam się bawić tym programem i nie wiem w jakim stopniu oddaje on rzeczywistość. Serdecznie proszę o rady,korekty i wszelkiego rodzaju przemyślenia dzięki którym moje piwka będą z każdą warką lepsze( mam nadzieję :-p) Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odp. Edytowane 21 Marca 2015 przez Tomcioned Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 wg mojej percepcji aaa kojarzy mi się z piwem pełnym o dobrej podbudowie słodowej - dlatego pierwszą fazę zacierania podniósłbym do jakiś 65'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 IMO, zmień schemat zacierania. Jeśli chcesz zacierać temperaturowo to 62°C - 20 min, 72°C - 40 min. i wygrzewanie 76,5°C., jeśli "na leniucha" to 70 min. w 68°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcioned Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 IMO, zmień schemat zacierania. Jeśli chcesz zacierać temperaturowo to 62°C - 20 min, 72°C - 40 min. i wygrzewanie 76,5°C., jeśli "na leniucha" to 70 min. w 68°C. Dzięki za podpowiedzi :-) Chciałbym by to Piwo było jednak troszkę "wytrawniejsze" dlatego chciałem zacierać godzinę w 62`C. Może dzięki temu wzrosła by też troszeczkę zawartość alko ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Może dzięki temu wzrosła by też troszeczkę zawartość alko ?? Pewnie tak, ale tylko troszeczkę Się nie martw "beret będzie czochrać", choć nie to w tej zabawie najważniejsze (przynajmniej dla większości) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się