Pinhead Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Uwarzyłem ostatnio IIPA 20 blg. Przy przelewaniu na cichą zauważyłem, że jest zdecydowanie gęściejsze od choćby 18 blg, którą też miałem okazje robić. Stąd pytanie czy takie gęściejsze piwa nagazowywać bardziej? Nigdy wcześniej nie uwarzyłem piwa o tak dużym ekstrakcie i patrząc na nie teraz obawiam się o jakąś sensowną piane. Może nie słusznie? Edytowane 21 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 20°Blg to nie jest ekstrakt aby był problem z nagazowaniem Stąd pytanie czy takie gęściejsze piwa nagazowywać bardziej? Raczej mocniejsze piwa są wysycone niżej ale to dużo zależy od stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Nie no oczywiście, że nie jest. Chodzi mi o to, że gęstość piwa prawdopodobnie w jakimś stopniu hamuje powstawanie się piany. IPA ma być na pewno bardziej wysycone od jakiegoś RISA. Tylko czy sypać więcej cukru do 20 niź do dajmy na to 14? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Jeśli już to wyższy alkohol pogarsza pianę. Ja bym nie sypał, dla mnie piana jest drugorzędna, nie polepszał bym piany kosztem odpowiedniego odczucia w ustach Pomijając już że wyższe nagazowanie tylko do pewnego momentu polepsza pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Uwarzyłem ostatnio IIPA 20 blg. Przy przelewaniu na cichą zauważyłem, że jest zdecydowanie gęściejsze od choćby 18 blg, którą też miałem okazje robić. Stąd pytanie czy takie gęściejsze piwa nagazowywać bardziej? Nigdy wcześniej nie uwarzyłem piwa o tak dużym ekstrakcie i patrząc na nie teraz obawiam się o jakąś sensowną piane. Może nie słusznie? Nagazować normalnie ( o ile oczywiście jest odfermentowane w 100%; jeżeli nie jest i tak się przegazuje ) Zlać na cichą i pozwolić sklarować się. Chmielić na zimno. Rozlać. Swoją drogą bez użycia niestandardowych słodów nie wierzę, że da się rozpoznać na oko różnicę w gęstości pomiędzy 18 a 20 Blg. Jeżeli jest widoczna, to albo miałeś zupełnie inny zasyp, albo piwo jest inaczej odfermentowane w stosunku do pierwszego, albo masz mnóstwo drożdży w piwie w stosunku do pierwszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Jest różnica w odfermentowaniu o jakies 1,5 blg plus 2 blg w ekstrakcie początkowym. Ale dam sobie wszystko uciąć, że różnica jest zauważalna. Zasyp podobny w obu piwach, skądinąd oparty na Twoim IIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 A mętność? Obecność drożdży w zawiesinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Też właśnie praktycznie tak samo. Klarowanie już dosyć zaawansowane było pod koniec burzliwej. No chyba, że mi się balingometr rozkalibrował. Edytowane 22 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 No cóż, może i tak było jak piszesz. W każdym bądź razie wracając do meritum, nagazowanie sugerowałbym takie samo - o ile poprzednie było ok i piwo jest odfermentowane w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ok dzięki wielkie za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się