Kilimandzaro Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Cześć. Kolega badał brzeczkę ze słodem żytnim ale sporo słodu mu zostało (po kilogramie jasnego, karmelowego i czekoladowego ciemnego) więc postanowiliśmy uwarzyć coś na życie. Myślałem o roggenbier ale nie ma tego słodu tak dużo zatem zdecydowaliśmy się na stouta. Niestety stoutów nie warzyłem i mam ogromną prośbę o weryfikację receptury:Warka ok. 18 - 20L, 13-14Blg (taki plan - chciałbym, żeby było dosyć treściwe)2kg Pale Ale1kg żytni jasny 600g Monachijski I250g żytni czekoladowy300g żytni karmelowy100g jęczmienia palonego (na koniec zacierania) Z obawy o filtrację chciałbym wcześniej zrobić przerwę betaglukanową na słodzie żytnim jasnym i karmelowym z dodatkiem 300g pale ale. Potem podgrzałbym zacier i już normalnie zacierał 90min w 66-67st.C. Myślicie, że to dobry pomysł? Nie chcę robić przerwy w niskich temperaturach z całym zasypem bo mam mało wydajne grzanie i zazwyczaj skutkuje to lichą pianą. Chmielenie - tutaj jestem całkowicie zagubionyMój strzał to: 60' - Iunga 20g20' - Fuggle 15g 0' - Fuggle 10gDrożdże Gozdawa Pure Ale Yeast lub S-04Please help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Wygląda to dobrze,nie wiem czy ten żytni czekoladowy to dobry plan, miałem jakiś żytni palony (nie wiem czy to samo) i efekt smakowy był raczej średni, jak masz jęczmień palony to daj zamiast tego czekoladowego, albo próbuj z tym żytnim ,a może okaże się fajnym dodatkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Dzięki. Obawiałem się, że z zasypu to będzie jakieś nie-wiadomo-co. Spróbuję z tym czekoladowym. Kilogram tego mam i jakoś trzeba zużyć I tak warka jest na 3 osoby więc koszta niewielkie, a jak nie podejdzie to nie będę musiał sam wypić 2 skrzynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Wygląda dobrze. Może nie od razu będzie wybitne, ale po paru miesiącach Cię zaskoczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Piłem takiego żytniego stouta, mi smakował bardzo W linku masz recepturę. http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/page-38?do=findComment&comment=310434 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Ja zacierałem ostatnio słody żytnie osobno w 45oC i potem dodałem do reszty słodów. Poszło to sprawnie i nie zauważyłem żadnych niepożądanych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Jutro warzenie. Też zrobię przerwę B-glukanową dla żyta osobno. Za radą bardziej doświadczonego kolegi zmieniłem recepturę na taką, która ma ponoć dać bardziej czekoladowy efekt: 2kg Pale Ale1kg żytni jasny 0,5kg Monachijski I0,5kg żytni czekoladowy0,25kg żytni karmelowy70g jęczmienia palonego (na koniec zacierania)Zacieranie: 1) Słody żytnie w 5L wody - 25min w 40st. C -> podgrzeję szybko na indukcji do 67st. C i dodam do reszty słodów.2) Całość będę zacierał w łącznie 15L wody w 67st. C przez 1,5h3) Na ostatnie 5min dorzucę jęczmień palony4) Wygrzew do 80st. C (powolny bo niestety palnik mam słaby) Chmielenie:60' - 20g Iunga20' - 20g FuggleFermentacja w 19-20st. CDrożdże: Gozdawa PAY7Docelowa objętość: 18-20LMam nadzieje, że wyjdzie dobre:) Nie ukrywam, że danie 2 razy więcej czekoladowego wzbudziło we mnie obawy, że będzie zbyt dużo paloności. Myścicie, że to dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Spoko, będzie dobre. Ostatnio się nie obcyngalam i zacieram palone od początku, czekoladowy ciemny ze Strzegomia nie dał żadnej spalenizny. Teraz sprawdzam jak pójdzie ze zwykłym barwiącym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Pospinałem się spalenizną i wrzuciłem czekoladowy żytni w połowie zacierania (zacierałem 80min w 67-66st.C). W takcie warzenia postanowiliśmy zrobić bardziej ekstraktywne piwo i wyszło ponad 16L 15Blg. Smak brzeczki przedniej był bardzo przyjemny, nie było spalenizny ani karmelu. Teraz pozostaje nie spieprzyć fermentacji i może wyjdzie mi w końcu coś przyzwoitego. W każdym razie na pewno podzielę się wrażeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się