jelon93 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Witam serdecznie, Dzisiaj będę warzył piwo, pierwszy raz w życiu (Dry stout). Na dodatek z zacieraniem. Chcę robić wszystko wg receptury dołączonej do zestawu, aczkolwiek postanowiłem, iż dodam trochę płatków jęczmiennych. Czy to oznacza, że będę musiał coś zmienić np. ilość wody w wysładzaniu? Czy blg się zwiększy? Pozdrawiam Edytowane 27 Marca 2015 przez jelon93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Słuszny wybór - płatki jęczmienne sprawią, że Twój stout będzie bardziej gładki. Blg się zwiększy, ilości wody nie musisz zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelon93 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 No dobra. Mam też pytanie dotyczące chcmielu. W zestawie mam 30g marynki które mam dodać na 60 minut gotowania. Piwo ma mieć 35 IBU więc pomyślałem, że dam więcej chmielu. Co sądzicie o tym: - 20g Marynki w 5 min. gotowania- 10g Marynki w 45 min. gotowania- 20g Lubelskiego w 50 min.gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 20 g marynki na 10 min. praktycznie nie zmieni ibu,ale możesz dać,nie ma przeszkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Według prawideł w dry stoucie daje się tylko jedną dawkę chmielu na początku gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 A kto by tam się przejmował prawidłami, chyba tylko szewc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 A kto by tam się przejmował prawidłami No pewnie. Ja bym jeszcze doradził koledze wyrzucić jęczmień palony, dać citrę na zimno i drożdze WB-06. W końcu Dry Stouta robi, ale co tam. Może mu coś fajniejszego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Wrzuć całą Marynkę od początku gotowania i ten Lubelski na 15 minut przed końcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się