Jump to content

Płatki jęczmienne a BLG


Recommended Posts

Witam serdecznie,

 

Dzisiaj będę warzył piwo, pierwszy raz w życiu (Dry stout). Na dodatek z zacieraniem. Chcę robić wszystko wg receptury dołączonej  do zestawu, aczkolwiek postanowiłem, iż dodam trochę płatków jęczmiennych. Czy to oznacza, że będę musiał coś zmienić np. ilość wody w wysładzaniu? Czy blg się zwiększy?

 

Pozdrawiam

Edited by jelon93
Link to comment
Share on other sites

No dobra. Mam też pytanie dotyczące chcmielu. W zestawie mam 30g marynki które mam dodać na 60 minut gotowania. Piwo ma mieć 35 IBU więc pomyślałem, że dam więcej chmielu. Co sądzicie o tym:

 

- 20g Marynki w 5 min. gotowania
- 10g Marynki w 45 min. gotowania
- 20g Lubelskiego w 50 min.gotowania

Link to comment
Share on other sites

 

 

A kto by tam się przejmował prawidłami

No pewnie. Ja bym jeszcze doradził koledze wyrzucić jęczmień palony, dać citrę na zimno i drożdze WB-06. W końcu Dry Stouta robi, ale co tam. Może mu coś fajniejszego wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.