jelon93 Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 (edited) Witam serdecznie, Dzisiaj będę warzył piwo, pierwszy raz w życiu (Dry stout). Na dodatek z zacieraniem. Chcę robić wszystko wg receptury dołączonej do zestawu, aczkolwiek postanowiłem, iż dodam trochę płatków jęczmiennych. Czy to oznacza, że będę musiał coś zmienić np. ilość wody w wysładzaniu? Czy blg się zwiększy? Pozdrawiam Edited March 27, 2015 by jelon93 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 Słuszny wybór - płatki jęczmienne sprawią, że Twój stout będzie bardziej gładki. Blg się zwiększy, ilości wody nie musisz zmieniać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jelon93 Posted March 27, 2015 Author Share Posted March 27, 2015 No dobra. Mam też pytanie dotyczące chcmielu. W zestawie mam 30g marynki które mam dodać na 60 minut gotowania. Piwo ma mieć 35 IBU więc pomyślałem, że dam więcej chmielu. Co sądzicie o tym: - 20g Marynki w 5 min. gotowania- 10g Marynki w 45 min. gotowania- 20g Lubelskiego w 50 min.gotowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 20 g marynki na 10 min. praktycznie nie zmieni ibu,ale możesz dać,nie ma przeszkód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 Według prawideł w dry stoucie daje się tylko jedną dawkę chmielu na początku gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 A kto by tam się przejmował prawidłami, chyba tylko szewc . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilis Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 A kto by tam się przejmował prawidłami No pewnie. Ja bym jeszcze doradził koledze wyrzucić jęczmień palony, dać citrę na zimno i drożdze WB-06. W końcu Dry Stouta robi, ale co tam. Może mu coś fajniejszego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 Wrzuć całą Marynkę od początku gotowania i ten Lubelski na 15 minut przed końcem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now