avicena Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 110 lat temu ukazało się V wydanie Miodosytnictwa T. Ciesielskiego. Na stronach 43, 44 i 45 mamy receptury na piwo. Obecny piwowar uznałby, że autor głosi herezje, a otrzymany napój jedynie przy dobrej woli pijącego można nazwać piwem. Kiedyś, kiedy miałem bardzo mgliste pojęcie o piwie, „popełniłem” kilka razy taki napój. Traktowałem go jako orzeźwiający. Przy okazji wyszło na jaw, że nieźle „walił w łeb”. Nie wiem ile miał „vol-tów”, lecz po 2 litrach tyłek był ciężki i trudno było wstać. Gdyby nie te drożdże, to smak był całkiem dobry. Pomyślałem, że warto unowocześnić recepturę i proponuję aby doświadczeni piwowarzy podali swoją wersję wykonania piwa. Nie będzie odstępstwem, jeżeli receptura zostanie rozszerzona o inne składniki. Uważam, że warto, bo piwo jest wpisane w polską tradycję, a miodowe w szczególności. Link do receptury: http://www.chefpaul.net/index/2/literatura/Miodosytnictwo.pdf Dobry uczynek będzie zwielokrotniony, albowiem spożycie miodu w Polsce jest małe. Można je zwiększyć zamieniając w piwo. Jest wiele pasiek, gospodarstw agroturystycznych, które mogą mieć w ofercie dla gości takie piwo. Oczywiście, że nie może się obyć bez informacji, że aktualizacji dokonali piwowarzy z: http://www.piwo.org Mam przekonanie, że dla takiego piwa potrzebna jest nazwa własna, a nie tylko rodzajowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Spożycie jest małe, bo produkcja jest mała. Co do trunku to ja bym go miodem ósmakiem nazwał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Nawet dziewiątak albo dziesiątak, o ile takie miody były. Bawiąc się chwilę z miodem w piwie, stwierdzam, że owszem można, ale lepsze efekty daje jednak zrobienie miodu pitnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Nawet dziewiątak albo dziesiątak, o ile takie miody były. Bawiąc się chwilę z miodem w piwie, stwierdzam, że owszem można, ale lepsze efekty daje jednak zrobienie miodu pitnego. Czyżby nie było fachowców, którzy potrafią opracować poprawną recepturę piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnie Rotten Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Ja tylko zapytam: czy masz prawa autorskie do rozpowszechniania tej książki? Jako twórca jestem na takie aspekty bardzo uczulony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 czy masz prawa autorskie do rozpowszechniania tej książki? a ja się tylko zapytam czy Ty jako twórca jesteś świadom jakie masz prawa i co najważniejsze jaki jest okres ochrony tych praw? Dla jasności dodam, że mowa tu o książce sprzed 110 lat. kordas i Sławek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) poprawną Jaka to jest poprawna? Rób jak piwo z ekstraktów, jak chcesz się pozbyć drożdży to użyj dobrze flokulującego szczepu i daj mu ze 2 tygodnie w fermentorze. Edytowane 27 Marca 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) proszę o usunięcie Edytowane 27 Marca 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Ja tylko zapytam: czy masz prawa autorskie do rozpowszechniania tej książki? Jako twórca jestem na takie aspekty bardzo uczulony. Poproszę o opinię prawnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Nawet dziewiątak albo dziesiątak, o ile takie miody były. Bawiąc się chwilę z miodem w piwie, stwierdzam, że owszem można, ale lepsze efekty daje jednak zrobienie miodu pitnego. Czyżby nie było fachowców, którzy potrafią opracować poprawną recepturę piwa? Tu nie chodzi o fachowość, tylko kwestię, że miodu w piwie zostaje o wiele bardziej mniej niż jeśli robi się zwykły miód pitny. Oczywiście, sprawa nie jest przegrana, wielokrotnie udaje się uwarzyć piwo, które i pachnie i smakuje miodem, ale z tego samego słoika miodu, jaki idzie na warkę, robi się miód pitny, który bezsprzecznie pachnie i smakuje miodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Ja tylko zapytam: czy masz prawa autorskie do rozpowszechniania tej książki? Jako twórca jestem na takie aspekty bardzo uczulony. Proszę sprawdź po ilu latach wygasają prawa autorskie. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083 Art. 36. Wygaśnięcie autorskich praw majątkowych / liczenie Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu: 1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych; 2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany - od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość; 3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca - od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony - od daty jego ustalenia; 4) w odniesieniu do utworu audiowizualnego - od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego. Z drugiej strony, dziwi mnie taka „troskliwość”, Tym bardziej, jako twórca powinieneś znać przepisy, bo akurat doskonale znam prawo prasowe i autorskie. Też mogę się zaliczyć do „twórców”, choć moją „twórczość” sprzedaję inaczej. Ubolewam, że zamiast dyskusji o meritum powstaje niesmak. Gdybyś faktycznie był twórcą, to znałbyś podstawowe zapisy prawa. Z wstawki wynika, że masz z tym problemy, więc spieszę z koleżeńską pomocą, abyś się więcej nie ośmieszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 wpisz do googla słowo "braggot" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Braggot to nie takie piwo. Robiłem miodowo jalowcowe i wyszło nawet ok, samo miodowe też i wyszło kiepskie, ale to chyba wina jakości miodu. Będę dalej z tym eksperymentował. Na bbiz tez ktoś takie piwo robił i wyszło ok. Na pewno przepis nie pasuje do dzisiejszych technik i trzeba go unowoczesnić, mamy dużo diametralnie innych odmian chmielu, nikt nie fermentuje w ten sposób i na pewno nie w beczce, gazujemy też w inny sposób, używamy innych drożdży... Temat tego piwa był już poruszany. Avicenna możesz zobaczyć http://www.piwo.org/topic/10744-moje-piwo-miodowe-jalowcowe-bez-zacierania/page-2 Ponadto skąd załatwić świeże jagody jalowca? Tobie chodzi o to aby doświadczony piwowar pokazał krok po kroku jak dzisiaj zrobić takie piwo wg podejścia piwowarskiego? Edytowane 28 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Braggot to nie takie piwo. Robiłem miodowo jalowcowe i wyszło nawet ok, samo miodowe też i wyszło kiepskie, ale to chyba wina jakości miodu. Będę dalej z tym eksperymentował. Na bbiz tez ktoś takie piwo robił i wyszło ok. Na pewno przepis nie pasuje do dzisiejszych technik i trzeba go unowoczesnić, mamy dużo diametralnie innych odmian chmielu, nikt nie fermentuje w ten sposób i na pewno nie w beczce, gazujemy też w inny sposób, używamy innych drożdży... Temat tego piwa był już poruszany. Avicenna możesz zobaczyć http://www.piwo.org/topic/10744-moje-piwo-miodowe-jalowcowe-bez-zacierania/page-2 Ponadto skąd załatwić świeże jagody jalowca? Tobie chodzi o to aby doświadczony piwowar pokazał krok po kroku jak dzisiaj zrobić takie piwo wg podejścia piwowarskiego? Właśnie tak. Coś w rodzaju powrotu do tradycji. Skoro posiadamy tradycyjne wędliny, sery, czy pieczywo, to czemu nie pochwalić się piwem. Aby dobrze zestawić taką recepturę nie wystaczy balngomierz. Równie dobrze możn a stwierdzić, że do wyprodukowania piwa wystarczy jeden typ słodu, chmielu i drożdży. W każdej dziedzinie są ludzie mający większe predyspozycje i wiedzę. Taki naprawdę świeże jagody jałowca uzyskujemy kładąc pod krzewem prześcieradło i "bijemy" go kijem dookoła. Jednak te z paczki też posiadają dostateczny smak i zapach. Przeglądałem niektóre opisy, ale nie są one tym czego oczekuję. Nie znałem owego "Braggot". Pomyslałem, że wokół restytucji dawnego polskiego piwa miodowego, czy jałowcowo-miodowego można zrobić sympatyczną akcję pokazującą spontaniczne próby powrotu do tradycji, nawet degustację piw i wybranie najlepszego wyrobu z konkursem nadania jemu nazwy i zamieszczenia receptury do powszchnej wiadomości. Do takiego miodowego piwa wypada znaleźć najodpowiedniejsze drożdże, chmiej, gestość brzeczki, a może jeszcze inne dodatki. Tzw. piwa "miodowe" jakie są w handlu bardziej przypominają aromat miodu sztucznego, lub zawierające jakieś dodatki quasi miodowe. Założyłem ten wątek, bo w przyszłym roku jest setna rocznica śmierci Teofila Ciesielskiego (ur. 17 listopada 1846 w Grabowie nad Prosną, zm. 8 maja 1916) i mozna przy okazji lepiej zapromować Portal Piwowarski ogłaszając rok 2016, rokiem T. Ciesielskiego. Pomysłów jest wiele, jak choćby współdzialanie i innymi portalami tematycznymi, w tym winiarskimi. Edytowane 28 Marca 2015 przez avicena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Jakiś czas temu mnie poproszono o parę słów, więc w kwestii piw miodowych i jednym zdaniem-do odważnych świat należy, jak tylko Ci nie zbywa. Zawsze trzymam kciuki za każdego, kto na takie piwo się porywa. Osobiście jestem zaś zdania, że z okazji 100-ej rocznicy śmierci Teofila Ciesielskiego należy się bardziej skupić na miodzie pitnym i nawet zorganizować konkurs na jakiś miód wg jego przepisów, bo jednak właśnie miód pitny był jego domeną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Jakiś czas temu mnie poproszono o parę słów, więc w kwestii piw miodowych i jednym zdaniem-do odważnych świat należy, jak tylko Ci nie zbywa. Zawsze trzymam kciuki za każdego, kto na takie piwo się porywa. Osobiście jestem zaś zdania, że z okazji 100-ej rocznicy śmierci Teofila Ciesielskiego należy się bardziej skupić na miodzie pitnym i nawet zorganizować konkurs na jakiś miód wg jego przepisów, bo jednak właśnie miód pitny był jego domeną. To prawda, ale skoro Portal jest piwowarski, to można dokonać podziału ról z innym portalem o tematyce winiarsko-miodosytniczej. To są jedynie moje sugestie, bo przecież na tych podwalinach może powstać fajna impreza z udziałem grup rekonstrukcyjny, pokazujących piwowarstwo i miodosytnictwa na ziemiach polskich. Mam jednak obawy, że nic z tego nie wyjdzie i całokształt działania zamknie sę na domowej produkcji róznych piw na własny użytek, bez wyjścia na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Czyżby nie było fachowców, którzy potrafią opracować poprawną recepturę piwa? Proszę cię bardzo, Przepis przytoczony przez DarkaRz z sąsiedniego forum. Psiwo kozickowe. Edytowane 28 Marca 2015 przez kilis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Czyżby nie było fachowców, którzy potrafią opracować poprawną recepturę piwa? Proszę cię bardzo, Przepis przytoczony przez DarkaRz z sąsiedniego forum. Psiwo kozickowe. Dziekuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się