Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj warka 33 witbier poszła do kega z 40g glukozy.

Temperatury trochę u nas odpuściły (z powyżej 30°C do około 20°C) więc postanowiłem coś uwarzyć.

 

Warka 34 Belgian Tripel

 

4,50 kg słód pilzneński

0,80 kg słód monachijski

0,10 kg Karapils

20g Magnum (60min)

20g Cascade (15min)

10g Cascade (1min)

10g Saaz (1min)

 

drożdże WLP 550 Belgian Ale

 

Zacieranie

40 min 64,0 C

30 min 72,0 C

 

Gotowanie

70 min

 

20l, 16,5°Blg

Jak fermentacja ruszy porządnie, dodam syropu cukrowego.

 

Edycja: błędna ilość chmielu goryczkowego

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 34 Belgian Tripel została dzisiaj przelana na cichą fermentację, zeszła do 2°Blg

Kilka dni temu dodałem do niej 1L syropu cukrowego tak aby podnieść zawartość ekstraktu do 20°Blg.

Jak na razie piwo mnie nie smakuje mocno chmielone i mocno alkoholowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Piwo w kegu się skończyło więc wczoraj zabrałem się za robotę.

Miał być Koelsch, ale użyłem chmielu amerykańskiego i będzie coś w stylu Blonde Ale.

 

Warka 35 Jasne Ale

 

3,80 kg słód pilzneński 90,48 %

0,40 kg słód pszeniczny 9,52 %

15g Amarillo [9,10 %] (60 min) 16,7 IBU

10g Amarillo [9,10 %] (15 min) 5,5 IBU

1 łyżeczka mech irlandzki (10 min)

drożdże German Ale/Kolsch (WLP029)

 

Zacieranie

60 min 68 °C

 

Gotowanie

15g Amarillo 60 min

10g Amarillo 15 min

mech irlandzki 10 min

 

21l, 12°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 36 Złote Ale

 

4,00 kg słód pale ale 81,63 %

0,40 kg słód monachijski 8,16 %

0,40 kg słód pszeniczny 8,16 %

0,10 kg słód Carapils 2,04 %

10,00 gm Magnum [14,00 %] (60 min) 15,7 IBU

10g Amarillo [9,10 %] (15 min) 5,1 IBU

1 łyżeczka mech irlandzki (15 min)

drożdże German Ale/Kolsch (WLP029)

 

Zacieranie

60 min 68 °C

 

Gotowanie

10g Magnum 60 min

10g Amarillo 15 min

mech irlandzki 10 min

 

20l, 13°Blg

 

Warka nr 35 została przelana do kega z 80 gramami cukru

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 36 Barleywine

 

6,50 kg słód pale ale 81,25 %

0,68 kg Karapils 8,50 %

0,50 kg słód monachijski 6,25 %

0,20 kg Biscuit 2,50 %

0,12 kg Carapils 1,50 %

15g Magnum [14,00 %] (60 min) 18,1 IBU

15g Amarillo Gold [9,10 %] (60 min) 11,8 IBU

20g Amarillo Gold [9,10 %] (15 min) 7,8 IBU

15g Amarillo Gold [9,10 %] (2 min) 1,0 IBU

5g mech irlandzki (10 min)

starter Irish Ale (#WLP004)

 

Zacieranie

60 min 69 °C

10 min 76 °C

 

Gotowanie

60 min 15g Magnum, 15gr Amarillo

15 min 20g Amarillo, mech irlandzki

2 min 15g Amarillo

 

 

19l, 20°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 37 Bursztynowe Ale

 

20l cienkusza po warce 38

1,7kg ekstrakt słodowy jasny WES 1,7kg

 

10g Magnum [14,00 %] (60 min)

20g Saaz [3,0 %] (15 min)

10g Saaz [3,0 %] (0 min)

 

drożdże German Ale/Kolsch (WLP029)

 

20l; 12,5°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Pierwsza warka nowego sezonu połączona z czyszczeniem magazynu

 

Warka nr 38 Lekko podwędzany lager

 

3,00 kg słód pilzneński 59,64 %

1,00 kg słód pszeniczny 19,88 %

0,70 kg słód wędzony 13,92 %

0,30 kg słód pale ale 5,96 %

0,03 kg słód karmelowy ciemny 0,60 %

30g chmiel Pearle [6,00 %] (60 min) 15,0 IBU

15g chmiel Pearle [6,00 %] (15 min) 3,7 IBU

5g chmiel Pearle [6,00 %] (0 min)

1 łyżeczka mech irlandzki(10,0 min)

drożdże Saflager W34/70

 

 

Zacieranie

Pojedyncza infuzja

60 min 68°C, 12,5l wody

10 min 76°C 5l

 

26l, 12°Blg

starter W34/70

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 39 Szkockie Ale 70/-

 

3,50 kg słód pale ale 95,89 %

0,08 kg palony jęczmień 2,74 %

0,05 kg słód Crystal 200 1,37 %

15g chmiel Williamette [5,50 %](60 min) 10,0 IBU

1 łyżeczka mech irlandzki (15 min)

drożdże Scottish Ale

26,9 EBC

 

Zacieranie

60 min 70°C

10 min 76°C

 

Gotowanie

90 min

60 min chmiel Williamette

 

24l, 9°Blg

drożdże Scottish Ale

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 40 RIS

 

6,00 kg słód pale ale

1,00 kg słód monachijski

0,45 kg Crystal 200

0,40 kg płatki owsiane

0,45 kg słód orkiszowy

0,20 kg Karapils

0,20 kg Carafa I

0,20 kg słód czekoladowy III Litovel

0,35 kg jęczmień palony

50g Galena [13,00 %] (90 min)

35g Williamette [4,00 %] (15 min)

gęstwa Scottish Ale (Wyeast Labs #1728)

 

Zacieranie

15min 64°C

45min 70°C

10min 75°C

 

20litrów, 22°Blg

 

Coś dzisiaj nie szło, wydajność słabiutka, zacieranie nie w tych temperaturach co planowałem, problemy z filtratorem, w kuchni sajgon wyjątkowy.

Trzeba mi w końcu większy garnek kupić i taboret gazowy.

Idę spać. Dobranoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 41 Blonde Ale

 

4,00 kg słód pale ale 78,43 %

1,00 kg słód pszeniczny 19,61 %

0,10 kg Karapils 1,96 %

20g Amarillo Gold [8,60 %] (60 min)

5g Cascade [5,50 %] (60 min)

10g Cascade [5,50 %] (15 min)

10g Cascade [5,50 %] (0 min) -

1 łyżeczka mech irlandzki (10,0 min)

drożdże Wyeast 1272 American Ale II

 

Zacieranie

60 min 66°C

 

Zadane starterem zrobionym na gęstwie od kolegi apolloksa

24l, 12°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.