Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, piwo zrobione trochę niekonsekwentnie.

Na początku chciałem spróbować zrobić coś na kształt amerykańskiego pilsa, więc stąd ryż ( a znowu płątki ryżowe były z promocji to trzeba było wykorzystać).

Potem stwierdziłem, że wolałbym coś nieco ciemniejszego lager i sypnąłem trochę karmelowego.

 

Wydajność niska pewnie z tego powodu, że nie kleikowałem płatków ryżowym.

Ale ja coś ogólnie słabo wypadam z wydajnością, sam już nie wiem dlaczego.

Może mam zchrzaniony refraktometr :)

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 83 Pszeniczne

 

2,5kg słód pszeniczny

1,7kg słód pale ale

0,27kg słód wiedeński

0,5kg słód Crystal (50EBC)

10g Marynka [9,2 %] (60 min)

20g Williamette [5,5 %] (60 min)

20g Williamette [5,5 %] (20 min)

10g Williamette [5,5 %] (10 min)

drożdże Wyeast American Ale

 

Zacieranie

60min 66°C

10min 76°C

 

27l, 10,5°Blg

 

Ciąg dalszy słabej wydajności, jutro skalibruje refraktometr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 84 Bitter

 

4,6kg słód pale ale

0,4kg słód Crystal (50EBC)

0,05kg Carafa I

35g Williamette [5,5 %] (60 min)

30g Williamette [5,5 %] (20 min)

25g Williamette [5,5 %] (10 min)

drożdże Wyeast West Yorkshire II

 

Zacieranie

90min 67°C

10min 7C

 

28l, 10,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 85 Pils

 

4,0kg słód jasny klepiskowy 83,33 %

0,5kg Karamel Pils Steinbach 8,33 %

0,5kg słód monachijski 8,33 %

20g Magnum [12,3%] (60 min)

30g Hallertau Tradition [5,4%] (15 min)

Wyeast Pilsen Lager 2007

 

Zacieranie

 

15min 52°C dekokcja->

40min 64°C dekokcja->

20min 72°C

10min 76°C

 

 

28l, 12°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 81 "California ueber alles", 23l, 3°Blg, 140g cukru.

 

Czy nazwa tego piwa ma związek z :

[media]http://www.youtube.com/watch?v=UW8UlY8eXCk[/media] ,

bo tak się nam skojarzyło. :)

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 76 Porter Bałtycki została zabutelkowana. 30l + 2l syropu cukrowego (140gcukru).

Ostatecznie piwo ma takie parametry: OG: 20Blg, FG: 6Blg

Muszę przyznać, że zapowiada się naprawdę wyśmienicie, aczkolwiek jak na aktualne trendy trochę za słodkie, za słabo odfermentowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 86 AIPA "Gordon Shumway"

 

10,0kg słód pale ale

0,75kg słód wiedeński

0,75kg słód pszeniczny

0,2kg Crystal (200EBC)

50g Centennial [7,50 %] (podczas zacierania)

50g Warrior [15,90 %] (60 min)

50g Chinook [10,50 %] (15 min)

30g Citra[12%] (10 min)

50g Cascade [8,60 %] (0 min)

Wyeast American Ale 1056

Fermentis US-05

 

Zacieranie

60min 65°C

15min 76°C

 

39l, 17°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87 Witbier

 

3,4kg słód pilzneński

3,2kg płatki pszenne

0,15kg otręby pszenne

0,5kg płatki owsiane słodowane

0,5kg otręby owsiane

0,30 kg słód monachijski

50g Saaz [4,30 %] (60 min)

3g rumianek (5min)

20g curaqao (5min)

20g skórka pomarańczy(5min)

drożdże Wyeast Belgian Wheat 3942

 

 

Zacieranie

15min 50°C

60min 64°C

15min 72°C

15min 76°C

 

40l, 12°Blg

 

No i zapomniałem o kolendrze :)

Chyba wrzucę na cichą, zobaczymy.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka 89

 

2,9kg słód pilzneński

1,2kg słód pszeniczny

0,4kg słód pale ale

0,5kg słód carapils

1,0kg płatki kukurydziane

 

50g Spalt Select [4 %] (60 min)

20g Perle [6 %] (60 min)

50g Lubelski [4 %] (0 min)

 

Zacieranie

60min 64°C

10min 72°C

10min 76°C

 

39l, 11°Blg

 

Połowa została zadana US-05 a połowa Nottinhgamami.

 

 

Dziś też była premiera mojego nowego systemu warzelnego. Ogólnie wszystko wyszło ok, choć jest jeszcze kilka rzeczy do dopracowania.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ma pytanko do używających lub znających teorię systemów recyrkulacyjnych.

Jaka temperatura powinna być na powrocie brzeczki?

U mnie przy przepływie nieco ponad 1l/min temperatura na wypływie jest w zasadzie taka jak w wymienniku.

Czyli podniesienie temperatury z 64C do 76C zajęło mi troche więcej niż 10minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 90 Stout Owsiany

 

4,0kg pale ale

0,5kg płatki owsiane słodowane

0,5kg płatki owsiane słodowane

0,3kg Crystal 145 EBC

0,3kg słód melanoidowy 70 EBC

0,2kg słód karmelowy ciemny Strzegom 700 EBC

0,2kg jęczmień palony 1300 EBC

40g Pilgrim [10,00 %] (60 min)

Danstar Nottinhgam

 

Zacieranie

 

69°C - 70min

76°C -10min

 

13Blg, 26l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 91 IPA

 

7,0kg pale ale

0,2kg słód pszeniczny

0,1kg Crystal 200 EBC

0,1kg Crystal 400 EBC

50g Chinook [12,00 %] (60 min)

50g EKG [4,6%] (15min)

100g Fuggles [4,6%] (0 min)

drozdze Danstar Nottinhgam

 

Zacieranie

67°C - 70min

76°C -10min

 

16,5Blg, 26l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 92 Dziki dzik

 

6,0kg pils 80,00 %

0,37kg Crystal 145EBC 4,93 %

0,13kg Crystal 200EBC 1,73 %

1,0kg cukier 13,33 %

40g Pilgrim [10%] (60 min)

30g Styrian Goldings [5,2%] (15 min)

Drożdże WLP670 American Farmhouse Blend

 

Zacieranie

64°C - 60min

76°C -10min

 

14,5°Blg, 33l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 93 Polskie Pale Ale "Marynka"

 

4,0kg pils

3,4kg monachijski

0,2kg Crystal 145EBC 1,73 %

30g Marynka (60 min)

50g Marynka (15 min)

50g Marynka (0 min)

 

Drożdże WLP099 Super High Gravity Ale

 

Zacieranie

55°C ->68°C 15min

68°C - 45min

76°C -10min

 

13°Blg, 33l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.