sziszi Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) Wczoraj warka 33 witbier poszła do kega z 40g glukozy. Temperatury trochę u nas odpuściły (z powyżej 30°C do około 20°C) więc postanowiłem coś uwarzyć. Warka 34 Belgian Tripel 4,50 kg słód pilzneński 0,80 kg słód monachijski 0,10 kg Karapils 20g Magnum (60min) 20g Cascade (15min) 10g Cascade (1min) 10g Saaz (1min) drożdże WLP 550 Belgian Ale Zacieranie 40 min 64,0 C 30 min 72,0 C Gotowanie 70 min 20l, 16,5°Blg Jak fermentacja ruszy porządnie, dodam syropu cukrowego. Edycja: błędna ilość chmielu goryczkowego Edytowane 2 Września 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Warka 34 Belgian Tripel została dzisiaj przelana na cichą fermentację, zeszła do 2°Blg Kilka dni temu dodałem do niej 1L syropu cukrowego tak aby podnieść zawartość ekstraktu do 20°Blg. Jak na razie piwo mnie nie smakuje mocno chmielone i mocno alkoholowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Belgian Tripel zabutelkowany, 140gram glukozy. Może i to będzie dobre piwo, już po cichej smak się nieco ułożył. Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) Piwo w kegu się skończyło więc wczoraj zabrałem się za robotę. Miał być Koelsch, ale użyłem chmielu amerykańskiego i będzie coś w stylu Blonde Ale. Warka 35 Jasne Ale 3,80 kg słód pilzneński 90,48 % 0,40 kg słód pszeniczny 9,52 % 15g Amarillo [9,10 %] (60 min) 16,7 IBU 10g Amarillo [9,10 %] (15 min) 5,5 IBU 1 łyżeczka mech irlandzki (10 min) drożdże German Ale/Kolsch (WLP029) Zacieranie 60 min 68 °C Gotowanie 15g Amarillo 60 min 10g Amarillo 15 min mech irlandzki 10 min 21l, 12°Blg Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) Warka 36 Złote Ale 4,00 kg słód pale ale 81,63 % 0,40 kg słód monachijski 8,16 % 0,40 kg słód pszeniczny 8,16 % 0,10 kg słód Carapils 2,04 % 10,00 gm Magnum [14,00 %] (60 min) 15,7 IBU 10g Amarillo [9,10 %] (15 min) 5,1 IBU 1 łyżeczka mech irlandzki (15 min) drożdże German Ale/Kolsch (WLP029) Zacieranie 60 min 68 °C Gotowanie 10g Magnum 60 min 10g Amarillo 15 min mech irlandzki 10 min 20l, 13°Blg Warka nr 35 została przelana do kega z 80 gramami cukru Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Warka 36 Barleywine 6,50 kg słód pale ale 81,25 % 0,68 kg Karapils 8,50 % 0,50 kg słód monachijski 6,25 % 0,20 kg Biscuit 2,50 % 0,12 kg Carapils 1,50 % 15g Magnum [14,00 %] (60 min) 18,1 IBU 15g Amarillo Gold [9,10 %] (60 min) 11,8 IBU 20g Amarillo Gold [9,10 %] (15 min) 7,8 IBU 15g Amarillo Gold [9,10 %] (2 min) 1,0 IBU 5g mech irlandzki (10 min) starter Irish Ale (#WLP004) Zacieranie 60 min 69 °C 10 min 76 °C Gotowanie 60 min 15g Magnum, 15gr Amarillo 15 min 20g Amarillo, mech irlandzki 2 min 15g Amarillo 19l, 20°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 (edytowane) Warka 37 Bursztynowe Ale 20l cienkusza po warce 38 1,7kg ekstrakt słodowy jasny WES 1,7kg 10g Magnum [14,00 %] (60 min) 20g Saaz [3,0 %] (15 min) 10g Saaz [3,0 %] (0 min) drożdże German Ale/Kolsch (WLP029) 20l; 12,5°Blg Edytowane 3 Września 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 (edytowane) wczoraj wieczorem wypróbowałem mój nowy nabytek, długo szukałem aż w końcu kupiłem dużą lodówkę turystyczną w końcu nie będę miał problemu z dużym zasypem Edytowane 1 Września 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Warka 36 Barleywine została zabutelkowana z 100g cukru, wyszło 18 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Szymonie jaka jest pojemność tej lodówki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Szymonie jaka jest pojemność tej lodówki ? gdzieś koło 60 litrów wg colemana 70qt, ale nie wiem czyt o kwarta imperialna czy amerykańska, mokra czy sucha?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 znalazłem 66,2l http://www.coleman.eu/p-23112-70-qt-xtreme174-cooler-silver.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Gdzie to nabyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Długo szukałem, w końcu trafiłem na allegro. Te lodówki ogólnie są dość tanie i łatwo dostępne w USA, u nas czasem można trafić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Warka 37 Bursztynowe Ale została przedwczoraj przelana do KEGa; 18l, 80g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 (edytowane) Pierwsza warka nowego sezonu połączona z czyszczeniem magazynu Warka nr 38 Lekko podwędzany lager 3,00 kg słód pilzneński 59,64 % 1,00 kg słód pszeniczny 19,88 % 0,70 kg słód wędzony 13,92 % 0,30 kg słód pale ale 5,96 % 0,03 kg słód karmelowy ciemny 0,60 % 30g chmiel Pearle [6,00 %] (60 min) 15,0 IBU 15g chmiel Pearle [6,00 %] (15 min) 3,7 IBU 5g chmiel Pearle [6,00 %] (0 min) 1 łyżeczka mech irlandzki(10,0 min) drożdże Saflager W34/70 Zacieranie Pojedyncza infuzja 60 min 68°C, 12,5l wody 10 min 76°C 5l 26l, 12°Blg starter W34/70 Edytowane 4 Listopada 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 (edytowane) Warka 39 Szkockie Ale 70/- 3,50 kg słód pale ale 95,89 % 0,08 kg palony jęczmień 2,74 % 0,05 kg słód Crystal 200 1,37 % 15g chmiel Williamette [5,50 %](60 min) 10,0 IBU 1 łyżeczka mech irlandzki (15 min) drożdże Scottish Ale 26,9 EBC Zacieranie 60 min 70°C 10 min 76°C Gotowanie 90 min 60 min chmiel Williamette 24l, 9°Blg drożdże Scottish Ale Edytowane 4 Listopada 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Warka 40 RIS 6,00 kg słód pale ale 1,00 kg słód monachijski 0,45 kg Crystal 200 0,40 kg płatki owsiane 0,45 kg słód orkiszowy 0,20 kg Karapils 0,20 kg Carafa I 0,20 kg słód czekoladowy III Litovel 0,35 kg jęczmień palony 50g Galena [13,00 %] (90 min) 35g Williamette [4,00 %] (15 min) gęstwa Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) Zacieranie 15min 64°C 45min 70°C 10min 75°C 20litrów, 22°Blg Coś dzisiaj nie szło, wydajność słabiutka, zacieranie nie w tych temperaturach co planowałem, problemy z filtratorem, w kuchni sajgon wyjątkowy. Trzeba mi w końcu większy garnek kupić i taboret gazowy. Idę spać. Dobranoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 do warki 40 wlałem 0,5 l syropu z 0,6kg ciemnego cukru kandyzowanego co powinno podnieść ekstrakt do ~23°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 warkę nr 40 RIS przelałem dziś na cichą fermentację piwo zeszło do 7°Blg i nie miało już żadnych odznak fermentacji, zero piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Warka 39 Szkockie Ale 70/- została zabutelkowana 17.11 z 90g glukozy, 22l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Warka nr 38 Lekko podwędzany lager została dzisiaj zabutelkowana z 120g cukru, 25l, 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Warka nr 41 Blonde Ale 4,00 kg słód pale ale 78,43 % 1,00 kg słód pszeniczny 19,61 % 0,10 kg Karapils 1,96 % 20g Amarillo Gold [8,60 %] (60 min) 5g Cascade [5,50 %] (60 min) 10g Cascade [5,50 %] (15 min) 10g Cascade [5,50 %] (0 min) - 1 łyżeczka mech irlandzki (10,0 min) drożdże Wyeast 1272 American Ale II Zacieranie 60 min 66°C Zadane starterem zrobionym na gęstwie od kolegi apolloksa 24l, 12°Blg Edytowane 26 Listopada 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Zacieranie 60 min 66°Blg Mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 już poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się