sziszi Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Warka nr Porter Bałtycki "Witelona" została zabutelkowana z 110gramami glukozy, piwo odfermentowało do 5°Blg, wyszło 22l. Nie dopisałem, że podczas burzliwej dolałem syropu cukrowego aby dość do klasycznego 22°Blg portera bałtyckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Pils Weselny został przelany na cichą fermentacje, 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Warka 46 Marcowe "Sancti Magi" została zabutelkowana z 110gramami glukozy, 3°Blg, 22l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Warka 48 Pils została zabutelkowana z 100g glukozy, 19l, 1,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Warka 47 Orzechowe Ale została zabutelkowana z 150 gramami syropu orzechowego Victoria's-Cymes. Piwo, wbrew oczekiwaniom niektórych posiada trwało pianę, jeśli nalać piwo do szklanki ze sporej wysokości (piwo nienagazowane). Niestety piwo nie posiada za bardzo smaku orzechowego, jedynie leciutki. Myślę, że nawet syrop orzechowy nie poprawi smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Dzisiaj podwójny jubileusz - 6 urodziny mojego syna i 50 warka Warka 50 Witbier Urodzinowy 1,2kg płatki pszeniczne 1,5kg słód orkiszowy 1,5kg słód pilzneński 0,1kg Karapils 15g Lublin [3,5%] (60 min) 100g skórka pomarańczowa kandyzowana Bakaland 15g kolendra Zacieranie 60min 64°C 10min 70°C 10min 76°Blg Gotowanie 70min Lublin 60min 10g kolendry 15min 50g skórki pomarańczowej 15min 10g kolendry 5min 50g skórki pomarańczowej 5min 23 litrów, 11°Blg Skórki pomarańczowej kandyzowanej nie polecam, całkowicie nie daje aromatu. Żałuje, że nie skoczyłem do sklepu po pomarańcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Warka AIPA II 6,0kg słód pale ale 89,55 % 0,3kg słód wiedeński 4,48 % 0,3kg słód pszeniczny 4,48 % 0,1kg Crystal 200 1,49 % 50g Citra [12,00 %] (60 min) 15g Amarillo Gold [10,60 %] (15 min) 20g Cascade [7,60 %] (0 min) 1 łyżeczka mech irlandzki (15 min) drożdże American Ale (Wyeast Labs #1056) Zacieranie 50 min 66°C 10 min 72°C 10 min 76°C Gotowanie 70min 17°Blg, 22l starter na gęstwie otrzymanej od codera - dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) Warka 52 Belgian Golden Strong Ale 4,8 kg słód pilzneński 0,2 kg carapils 28g Williamette [5,00 %] (60 min) 15g Marynka [7,20 %] (60 min) 20g Saaz [4,00 %] (20 min) 1 łyżeczka Irish Moss (10,0 min) drożdże Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) Zacieranie 50 min 64°C 10 min 72°C 10 min 76°C Gotowanie 90min 70min Williamette + Marynka 15min Saaz, mech irlandzki gęstwa Belgian Strong Ale 22l, 15°Blg Jak fermentacja ruszy będę dodawał glukozę. Edytowane 22 Lutego 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Warka 51 Aipa II powędrowała na cichą, zeszła do 4°Blg, troche mało, ostatnia Aipa zeszła do 2°Blg, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 30l warki 45 zostało zabutelkowane z 150g glukozy, reszta pójdzie do kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 (edytowane) Warka 53 Pils 4,0kg słód pilzneński 81,63 % 0,8kg słód wiedeński 16,33 % 0,6kg Caramunich 2,04 % 20g Northern Brewer [10,00 %] (40 min) 25g Hallertauer Mittelfrueh [3,50 %] (20 min) Zacieranie 60 min 64°C 10 min 76°C Gotowanie 70min starter Bohemian Lager 22l, 12°Blg Edytowane 27 Lutego 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Warka 52 została przelana na cichą, zeszła do 1°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Warka 51 Aipa II została zabutelkowana z 90g cukru, łyżeczką Danstar Notigham, 20 l w 12°Blg. Piwo załapało na cichej podczas chmielenia na zimno jakąś infekcje, na wierzchu warki biały kożuszek. W smaku ok, czuć głównie chmiel, infekcja jak dla mnie, na razie niewyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Warka 54 Tmave 4,0kg słód pilzneński 2,0kg słód monachijski 0,5g słód wiedeński 0,3kg Caraaroma 0,1kg słód karmelowy ciemny Strzegom 0,12kg Carafa Special I 10g Marynka [9,1%] (70 min) 20g Saaz [3,50 %] (20 min) Zacieranie 60min 68°C 10min 76°C Gotowanie 100min gęstwa Bohemian Lager 22l, 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Warka 55 Żytnie 2,0kg słód żytni 40,82 % 1,8kg słód pilzneński 36,74 % 1,0kg słód pale ale 20,41 % 0,08kg Caramunich typ I 1,63 % 0,02kg słód karmelowy pszeniczny 0,41 % 20g Amarillo Gold [8,60 %] (chmielenie podczas zacierania) 20g Cascade [5,50 %] (chmielenie podczas zacierania) 10g Amarillo Gold [8,60 %] (60 min) 15g Cascade [5,50 %] (15 min) 1łyżeczka mech irlandzki (10,0 min) drożdże Wyeast Koelsch ( #2565) Zacieranie 30min 62°C 30min 72°C 10min 76°C Gotowanie 70min starter Koelsch 22l, 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Warka nr 56 Lager Wiedeński 2,0kg słód monachijski ciemny 38,84 % 2,0kg słód wiedeński 38,84 % 1,0kg słód pilzneński 19,42 % 0,1kg słód Caramunich I 1,94 % 0,05kg słód karmelowy ciemny Strzegom 0,97 % 15g Hallertauer Tradition [5,20 %](60min) 10g Marynka [7,20 %](60 min) 10g Hallertauer Mittelfrueh [5,20 %](20 min) 1 łyżeczka Irish Moss (10,0 min) drożdże Bohemian Lager Zacieranie 40 min 64°C 20 min 72°C 10 min 76°C Gotowanie 80min 22l, 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 warka 53 BGSA dzisiaj została zabutelkowana z 190gramami cukru, 24l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Warka nr 57 Kolońskie 4,0kg słód pilzneński 88,89 % 0,2kg słód wiedeński 4,44 % 0,2kg słód pszeniczny 4,44 % 0,1kg słód carapils 2,22 % 25g Hallertauer [5,20 %](60 min) 4g Saaz [3,50 %](30 min) 10g Hallertauer Mittelfrueh [5,20 %](30 min) mech irlandzki drożdże drożdże Wyeast Koelsch Zacieranie 50 min 64°C 10 min 71°C 10 min 76°C Gotowanie 60min 23l, 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Warka nr 58 Roggenbier 2,0kg żytni 42,02 % 1,0kg monachijski ciemny 21,01 % 1,0kg pilzneński 21,01 % 0,5kg orkiszowy 10,50 % 0,1kg karmelowy pszeniczny 2,10 % 0,05kg Carafa Special I 1,05 % 0,09kg Crystal 200 1,89 % 0,02kg karmelowy ciemny Strzegom 0,42 % 15g Hallertauer Tradition[5,20 %](60 min) drożdże Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Zacieranie 30min 50°C 60min 68°C 10min 76°C Gotowanie 75min 20l, 11°Blg coś słabiutko z wydajnością, ale z żytnim to może tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Warka 53 została dziś przelana do kega +80g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 54 Tmave została zabutelkowana, 20l +100g glukozy, 2,5°Blg Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 55 żytnie, została zabutelkowana z 140g cukru, 4°Blg Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Warka nr 56 Lager Wiedeński została zabutelkowana. Wczoraj okazało się, że była w 1/3 zamarznięta, więc butelkowanie przełożyłem na dzisiaj. 20l, 100g cukru, 1 łyżeczka nottinghamów, 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 warka 57 została zabutelkowana z 135gramami cukru, 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 po 2 miesiącach wznawiam działalność Warka 59 Belgian Pale Ale 3,0 kg pale ale 65,50 % 0,3 kg monachijski II 6,55 % 0,3 kg wiedeński 6,55 % 0,3 kg pszeniczny 6,55 % 0,2 kg cara 20 4,37 % 0,2 kg carabelge 4,37 % 0,2 kg caracrystal 4,37% 0,08 kg carawheat 1,75 % 30 g Styrian Goldings [? %] (60 min) 35 g Styrian Goldings [? %] (15 min) drożdże Trappist High Gravity Zacieranie 30min 64°C 60min 72°C 10min 76°C Gotowanie 70min starter THG 12,5°Blg, 22litry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się