sziszi Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Fermentacja zastopowała na około 10°. A to się zdziwiłem. Myślałem, że zeżrą niemal wszystko bez dodawania innych drożdży. Coraz więcej zagadek, coraz mniej czasu Chyba jednak za mała ilość drożdży? Cierpliwości mi brakowało, bo coś bulkało i można było zostawić, ale po co, jak miałem dodatkową ilość tych samych drożdży i to zahartowanych bardzo mocnym piwem Ja to takie piwa traktuje bardzo doświadczalnie i zabawowo, bo wiem, że zawsze coś z nich ciekawego wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Fermentacja zastopowała na około 10°. A to się zdziwiłem. Myślałem, że zeżrą niemal wszystko bez dodawania innych drożdży. Coraz więcej zagadek, coraz mniej czasu Chyba jednak za mała ilość drożdży? Cierpliwości mi brakowało, bo coś bulkało i można było zostawić, ale po co, jak miałem dodatkową ilość tych samych drożdży i to zahartowanych bardzo mocnym piwem Ja to takie piwa traktuje bardzo doświadczalnie i zabawowo, bo wiem, że zawsze coś z nich ciekawego wychodzi Wydawało mi się, że skoro w opisie była wzmianka, że jest ich wystarczająca ilość na max. 50l wina, to na 20l piwa wystarczy jedna saszetka Ja również traktuję to jak eksperyment i coś nowego, ale fajnie byłoby gdyby praca nie poszła na marne Tak sobie myślę, że może cukier dam już w trakcie fermentacji, może to pomoże w odfermentowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 A to się wszystko zgadza: 1. mój braggot (28st. ballinga) odfermentował bez problemu na jednej saszetce, fakt, że miód dodawałem stopniowo, po słoiku 2. większa ilość drożdży jest na pewno mniej ryzykowna niż mniejsza 3. na pewno dodanie cukru w czasie fermentacji nie zaszkodzi, a dopomóc może wiele 4. zabawa, zabawą, ale nie po to przesiaduje po nocach w piwnicy, żeby potem piwo niedobre wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Zapytam doświadczonego Czy drożdże szampańskie trzeba w jakiś specjalny sposób przygotować przed zadaniem do brzeczki? Czy postepowanie identyczne jak przy drożdżach piwnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Zapytam doświadczonego Czy drożdże szampańskie trzeba w jakiś specjalny sposób przygotować przed zadaniem do brzeczki? Czy postepowanie identyczne jak przy drożdżach piwnych? moje doświadczenie jest większe o 2 warki tylko uwodniłem przed dodaniem do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Zapytam doświadczonego Czy drożdże szampańskie trzeba w jakiś specjalny sposób przygotować przed zadaniem do brzeczki? Czy postepowanie identyczne jak przy drożdżach piwnych? moje doświadczenie jest większe o 2 warki tylko uwodniłem przed dodaniem do brzeczki Dwie, ale udane warki, także to znaczne doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Warka 136 American Wit3,5kg pszenica3,0kg słód pale ale1,0 kg cukier50g Perle 60min20g Amarillo 30min 20g Amarillo 20min 20g Citra 10min 10g Amarillo 0min 30g Citra 0min 50g Amarillo (na zimno) 50g Citra (na zimno) 10g kolendra 20g Curacao 10ml Beerzym Multi Zacieranie60°C 30min64°C 30min 72°C 30min14°Blg, 34lDrożdże Wyeast 3724 Belgian Saison Edytowane 4 Marca 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka 137 Bitter6,0kg słód pale ale0,4kg Crystal 200,5kg słód tostowy wlasnoręcznie wyprażony 10g Magnum (60 min)20g Perle (30 min)10g Citra (30 min)30g Perle (15 min)30g Perle (0 min)10g Citra (0min)Zacieranie67°C 60min76°C 10minDrożdże Wyeast West Yorkshire11,5°Blg, 30l Niestety miałem pewien wypadek podczas warzenia, nie zakręciłem zaworu, wężyk spadł na podłogę i uciekło mi trochę brzeczki. Edytowane 11 Maja 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka 138 Mild2,0kg pale ale2,0kg mild0,5kg słód tostowy 0,3kg karmelowy 128EBC 0,1kg karmelowy 350EBC 0,1kg Carafa II Special20g Perle (60 min) Zacieranie70°C 60min76°C 10minDrożdże Wyeast West Yorkshire9°Blg, 32l Edytowane 11 Maja 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka 139 Mild3,0kg mild 1,0kg monachijski 0,5kg słód tostowy 0,25kg karmelowy 20EBC 0,20kg karmelowy 128EBC 0,10kg karmelowy 350EBC 0,15kg Carafa II Special35g EKG 5% (60 min) Zacieranie64°C 30min 68°C 30min76°C 30minDrożdże Wyeast West Yorkshire9°Blg, 35l Edytowane 11 Maja 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka 140 Pszeniczne Dymione3,0kg słód pszeniczny wędzony Weyermann 1,0kg słód wędzony Steinbach 1,0kg słód pilzneński 0,5kg pszenica 30g Lublin (60 min) Zacieranie44°C 30min 64°C 50min76°C 30minDrożdże MauriBrew WEISS 12°Blg, 30l Edytowane 11 Maja 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Nowy sezon czas rozpocząć. Warka 141 Lager Wiedeński3,0kg słód pilzneński 2,0kg słód monachijski II 0,2kg słód karmelowy 120EBC 30g Magnum (60 min) 30g Lublin (15min) Zacieranie67°C 60minDrożdże Saflager S23 12°Blg, 30l Edytowane 15 Października 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Warka 142 Imperialny porter12,0kg słód pilzneński 1,0kg słód monachijski II 0,5kg słód karmelowy 120EBC 0,5kg słód karmelowy 350EBC 1,0kg Carafa Special II 0,2kg słód palony pszeniczny 80g Simcoe (60 min) 20g Sybilla (10min) Zacieranie64°C 60minDrożdże Saflager S23 26°Blg, 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Warka 143 IPA 10,0kg słód pilzneński 0,5kg słód karmelowy 125EBC 40g Sybilla 60min 20g Sybilla 50min 20g Equinox 40min 20g Citra 30min 20g Eldorado 20min 20g Citra 10min 20g Eldorado 0min 10g Citra na burzliwą 10g Sybilla na burzliwą Drożdże Safale S04 15°Blg, 40l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Warka 144 100% Brett Saison 5,5kg słód pilzneński 1,0kg słód żytni 0,02kg Carafa II 0,05kg słód karmelowy 350EBC 20g Sybilla 60min 20g Equinox 60min 20g Sybilla 15min Drożdże Yeast Bay Amalgamation Brett Super Blend Drożdże WLP645 Brettanomyces claussenii 13,5°Blg, 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Warka 145 Blond 7,0g słód pilzneński 1,0kg słód karmelowy 125EBC 1,0kg słód monachijski ciemny Weyermann 1,0kg cukier 40g Magnum 60min 20g Sybilla 60min 40g Sybilla 15min 80g Sybilla (na zimno) Drożdże FM25Klasztorna medytacja - fermentacja główna Drożdże Yeast Bay Amalgamation Brett Super Blend - fermentacja cicha Drożdże WLP645 Brettanomyces claussenii - fermentacja cicha 16°Blg, 44l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Warka 146 Belgian Speciality Ale 3,5g słód pilzneński 0,6kg słód karmelowy 350EBC 2,0kgsłód monachijski ciemny Weyermann 250ml cukier kandyzowany płynny 0,5kgcukier 40g Sybilla 60min 40g Sybilla 15min Drożdże FM25Klasztorna medytacja - fermentacja główna Drożdże Yeast Bay Amalgamation Brett Super Blend - fermentacja cicha Drożdże WLP645 Brettanomyces claussenii - fermentacja cicha 14°Blg, 35l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 147 Belgian Tripel 8,0kg słód pilzneński 1,0kg słód monachijski ciemny Weyermann 0,50kg cukier kandyzowany biały 0,50kg cukier 0,40kg rodzynki (10min) 30g Magnum 60min 30g Sybilla 30min 30g Sybilla 15min 20g Lublin 0min Drożdże FM25 Klasztorna medytacja - fermentacja główna 19°Blg, 30l Edytowane 11 Grudnia 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Od dawna planowałem uwarzenie żytniego portera, w końcu mi się udało 12h filtracji i ale bez przytkania, po filtrat powoli sobie płynął. Piana podczas warzenia o konsystencji i wyglądze gorącej czekolady, może byc fajne piwo. Warka 148 Żytni Porter Baltycki 6,0kg słód pilzneński 5,0kg słód żytni 0,75kg słód karmelowy 120EBC 0,75kg słód karmelowy 350EBC 0,85kg Carafa Special II 40g Magnum 60min 40g Lublin 20min Drożdże Saflager W34/70 22°Blg, 34l Porter i vettis 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Warka 149 Wędzony Pils 2,0kg słód pilzneński 1,0kg słód wędzony Steinbach 1,0kg słód wędzony Bestmalz 0,5kg słód monachijski ciemny 20g Magnum 60min 20g Lublin 15min Zacieranie 40min 62°C 20min 72°C 20min 76°C Drożdże Saflager W34/70 12°Blg, 20l Edytowane 19 Marca 2016 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Wydajność kosmiczna, ja bym nie umiał z 4,5kg słodu zrobić 20l, 20°blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 eee, jak to często bywa błąd, człowiek zmęczony ciężką pracą ma prawo się pomylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Warka 150 Pilsner 5,0kg słód pilzneński 0,5kg słód monachijski II 0,1kg słód karmelowy 160EBC 30g Magnum 60min 20g Saaz 15min 20g Perle 15min 30g Saaz 2min Zacieranie 60min 62°C 15min 72°C 10min 76°C Drożdże Saflager W34/70 12°Blg, 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 151 Summer Ale 2,5kg słód pilzneński 2,0kg słód pale ale 0,5kg słód pszeniczny 0,1kgsłód karmelowy 160EBC 20g Perle 60min 20g Columbus 15min 20g Cascade 5min Zacieranie 60min 64°C 10min 72°C Drożdże West Yorkshire 12°Blg, 25l Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) -- Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się