Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Fermentacja zastopowała na około 10°.

A to się zdziwiłem. Myślałem, że zeżrą niemal wszystko bez dodawania innych drożdży.

Coraz więcej zagadek, coraz mniej czasu ;)

 

Chyba jednak za mała ilość drożdży?

Cierpliwości mi brakowało, bo coś bulkało i można było zostawić, ale po co, jak miałem dodatkową ilość tych samych drożdży i to zahartowanych bardzo mocnym piwem :)

Ja to takie piwa traktuje bardzo doświadczalnie i zabawowo, bo wiem, że zawsze coś z nich ciekawego wychodzi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja zastopowała na około 10°.

A to się zdziwiłem. Myślałem, że zeżrą niemal wszystko bez dodawania innych drożdży.

Coraz więcej zagadek, coraz mniej czasu ;)

 

Chyba jednak za mała ilość drożdży?

Cierpliwości mi brakowało, bo coś bulkało i można było zostawić, ale po co, jak miałem dodatkową ilość tych samych drożdży i to zahartowanych bardzo mocnym piwem :)

Ja to takie piwa traktuje bardzo doświadczalnie i zabawowo, bo wiem, że zawsze coś z nich ciekawego wychodzi :)

Wydawało mi się, że skoro w opisie była wzmianka, że jest ich wystarczająca ilość na max. 50l wina, to na 20l piwa wystarczy jedna saszetka ;)

Ja również traktuję to jak eksperyment i coś nowego, ale fajnie byłoby gdyby praca nie poszła na marne ;)

Tak sobie myślę, że może cukier dam już w trakcie fermentacji, może to pomoże w odfermentowaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to się wszystko zgadza:

1. mój braggot (28st. ballinga) odfermentował bez problemu na jednej saszetce, fakt, że miód dodawałem stopniowo, po słoiku

2. większa ilość drożdży jest na pewno mniej ryzykowna niż mniejsza

3. na pewno dodanie cukru w czasie fermentacji nie zaszkodzi, a dopomóc może wiele

4. zabawa, zabawą, ale nie po to przesiaduje po nocach w piwnicy, żeby potem piwo niedobre wyszło :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapytam doświadczonego ;)

Czy drożdże szampańskie trzeba w jakiś specjalny sposób przygotować przed zadaniem do brzeczki?

Czy postepowanie identyczne jak przy drożdżach piwnych?

 

moje doświadczenie jest większe o 2 warki :)

 

tylko uwodniłem przed dodaniem do brzeczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zapytam doświadczonego ;)

Czy drożdże szampańskie trzeba w jakiś specjalny sposób przygotować przed zadaniem do brzeczki?

Czy postepowanie identyczne jak przy drożdżach piwnych?

 

moje doświadczenie jest większe o 2 warki :)

 

tylko uwodniłem przed dodaniem do brzeczki

 

Dwie, ale udane warki, także to znaczne doświadczenie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 136 American Wit

3,5kg pszenica

3,0kg słód pale ale
1,0 kg cukier
50g Perle 60min
20g Amarillo 30min

20g Amarillo 20min

20g Citra 10min

10g Amarillo 0min

30g Citra 0min

50g Amarillo (na zimno)

50g Citra (na zimno)

10g kolendra

20g Curacao

10ml Beerzym Multi

 

Zacieranie
60°C 30min

64°C 30min

72°C 30min

14°Blg, 34l


Drożdże Wyeast 3724 Belgian Saison

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 137 Bitter

6,0kg słód pale ale
0,4kg Crystal 20
0,5kg słód tostowy wlasnoręcznie wyprażony :)
10g Magnum (60 min)
20g Perle (30 min)
10g Citra (30 min)
30g Perle (15 min)
30g Perle (0 min)
10g Citra  (0min)

Zacieranie

67°C 60min
76°C 10min

Drożdże Wyeast West Yorkshire

11,5°Blg, 30l

 

Niestety miałem pewien wypadek podczas warzenia, nie zakręciłem zaworu, wężyk spadł na podłogę i uciekło mi trochę brzeczki.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 138 Mild

2,0kg pale ale
2,0kg mild
0,5kg słód tostowy

0,3kg karmelowy 128EBC

0,1kg karmelowy 350EBC

0,1kg Carafa II Special
20g Perle (60 min)
 

Zacieranie

70°C 60min
76°C 10min

Drożdże Wyeast West Yorkshire

9°Blg, 32l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 139 Mild

3,0kg mild

1,0kg monachijski

0,5kg słód tostowy

0,25kg karmelowy 20EBC

0,20kg karmelowy 128EBC

0,10kg karmelowy 350EBC

0,15kg Carafa II Special
35g EKG 5% (60 min)
 

Zacieranie

64°C 30min

68°C 30min
76°C 30min

Drożdże Wyeast West Yorkshire

9°Blg, 35l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 140 Pszeniczne Dymione

3,0kg słód pszeniczny wędzony Weyermann

1,0kg słód wędzony Steinbach

1,0kg słód pilzneński

0,5kg pszenica

30g Lublin (60 min)

 

Zacieranie

44°C 30min

64°C 50min
76°C 30min

Drożdże MauriBrew WEISS

 

12°Blg, 30l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Nowy sezon czas rozpocząć.

 

Warka 141 Lager Wiedeński

3,0kg słód pilzneński

2,0kg słód monachijski II

0,2kg słód karmelowy 120EBC

30g Magnum (60 min)

30g Lublin (15min)

 

Zacieranie
67°C 60min

Drożdże Saflager S23

12°Blg, 30l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 142 Imperialny porter

12,0kg słód pilzneński

1,0kg słód monachijski II

0,5kg słód karmelowy 120EBC

0,5kg słód karmelowy 350EBC

1,0kg Carafa Special II

0,2kg słód palony pszeniczny

80g Simcoe (60 min)

20g Sybilla (10min)

 

Zacieranie
64°C 60min

Drożdże Saflager S23

26°Blg, 30l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 143 IPA

 

10,0kg słód pilzneński

  0,5kg słód karmelowy 125EBC

40g Sybilla 60min

20g Sybilla 50min

20g Equinox 40min

20g Citra  30min

20g Eldorado 20min

20g Citra 10min

20g Eldorado 0min

10g Citra na burzliwą

10g Sybilla na burzliwą

 

Drożdże Safale S04

15°Blg, 40l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 144 100% Brett Saison

 

5,5kg    słód pilzneński

1,0kg    słód żytni

0,02kg  Carafa II

0,05kg  słód karmelowy 350EBC

20g Sybilla    60min

20g Equinox  60min

20g Sybilla    15min

 

Drożdże Yeast Bay Amalgamation Brett Super Blend

Drożdże WLP645 Brettanomyces claussenii

13,5°Blg, 30l


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 145 Blond

 

7,0g    słód pilzneński

1,0kg  słód karmelowy 125EBC

1,0kg  słód monachijski ciemny Weyermann

1,0kg  cukier

40g Magnum  60min

20g Sybilla     60min

40g Sybilla     15min

80g Sybilla (na zimno)

Drożdże FM25Klasztorna medytacja - fermentacja główna

Drożdże Yeast Bay Amalgamation Brett Super Blend - fermentacja cicha

Drożdże WLP645 Brettanomyces claussenii - fermentacja cicha

 

16°Blg, 44l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 146 Belgian Speciality Ale

 

3,5g  słód pilzneński

0,6kg  słód karmelowy 350EBC

2,0kgsłód monachijski ciemny Weyermann

250ml cukier kandyzowany płynny

0,5kgcukier

40g Sybilla   60min

40g Sybilla   15min

Drożdże FM25Klasztorna medytacja - fermentacja główna

Drożdże Yeast Bay Amalgamation Brett Super Blend - fermentacja cicha

Drożdże WLP645 Brettanomyces claussenii - fermentacja cicha

 

14°Blg, 35l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 147 Belgian Tripel

 

8,0kg    słód pilzneński

1,0kg    słód monachijski ciemny Weyermann

0,50kg  cukier kandyzowany biały

0,50kg  cukier

0,40kg  rodzynki (10min)

30g Magnum  60min

30g Sybilla     30min

30g Sybilla     15min

20g Lublin       0min

 

 

Drożdże FM25 Klasztorna medytacja - fermentacja główna

19°Blg, 30l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Od dawna planowałem uwarzenie żytniego portera, w końcu mi się udało :)

12h filtracji i ale bez przytkania, po filtrat powoli sobie płynął.

Piana podczas warzenia o konsystencji i wyglądze gorącej czekolady, może byc fajne piwo. :)

 

Warka 148 Żytni Porter Baltycki

 

6,0kg  słód pilzneński

5,0kg  słód żytni

0,75kg słód karmelowy 120EBC

0,75kg słód karmelowy 350EBC

0,85kg Carafa Special II

40g Magnum 60min

40g Lublin     20min

 

Drożdże Saflager W34/70

22°Blg, 34l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 149 Wędzony Pils

 

2,0kg  słód pilzneński

1,0kg  słód wędzony Steinbach

1,0kg słód  wędzony Bestmalz

0,5kg słód monachijski ciemny

20g Magnum 60min

20g Lublin   15min

 

Zacieranie

40min 62°C

20min 72°C

20min 76°C

 

Drożdże Saflager W34/70

12°Blg, 20l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 150  Pilsner

 

5,0kg  słód pilzneński

0,5kg  słód monachijski II

0,1kg  słód karmelowy 160EBC

30g Magnum 60min

20g Saaz  15min

20g Perle 15min

30g Saaz 2min

 

Zacieranie

60min 62°C

15min 72°C

10min 76°C

 

Drożdże Saflager W34/70

12°Blg, 30l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 151 Summer Ale

 

2,5kg  słód pilzneński

2,0kg słód pale ale

0,5kg  słód pszeniczny

0,1kgsłód karmelowy 160EBC

20g Perle 60min

20g Columbus 15min

20g Cascade 5min

 

Zacieranie

60min 64°C

10min 72°C

 

Drożdże West Yorkshire

12°Blg, 25l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.