Jump to content

Da się zrobić genialne piwo z ekstraktów?


Recommended Posts

Cześć, mam nadzieję że ten temat nie był wałkowany milion razy, ale szukałem i żadnego takiego wątku nie znalazłem.

Generalnie zacząłem warzyć piwo, pierwsza warka trochę wtopa, przechmielona, druga będzie do picia za 3 tygodnie. Z braku gazowej kuchenki warzę z ekstraktów, póki co nie wygląda jakby ta sytuacja miała się zmienić. No i tu moje pytanie. Piliście jakieś urywające dupy piwa z ekstraktów niechmielonych? Trochę demotywująca by była sytuacja, w której najlepsze co byłbym w stanie zrobić to "niezłe piwko, do wypicia". Artykuł Dori o ekstraktach trochę mnie podbudował, ale nie rozwiał wątpliwości do końca. Wiadomo, większość powstających piw z ekstraktów jest słaba, bo głównie początkujący piwowarzy z nich robią, a potem przerzucają się na zacieranie.

Doświadczeni piwowarzy z całego świata: robicie jeszcze czasem piwa z puchy? Jak je oceniacie w porównaniu do tych ze słodów?

 

Inna nurtująca mnie sprawa to czy da się zrobić dobre wysoko balingowe piwo z ekstraktów? da radę zrobić RISa z puszek?

 

Wielkie dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję że mnie przekonacie że ekstrakty są gites i zacznę warzyć na potęgę  :D

 

PS. Jeśli coś źle zrobiłem, nie ten dział, już było, czy cokolwiek innego, proszę, nie gryźcie - jestem tu nowy i jeszcze się nie do końca odnalazłem w forumowej rzeczywistości  :)

Link to comment
Share on other sites

Mam znajomych robiących tylko piwa z ekstraktu i też zdarzają się im bardzo dobre piwa. Co do RISa to same ekstrakty nie dadzą pożądanej liczby doznań. Można zastosować częściowe zacieranie (dodać słody w woreczkach do brzeczki), żeby wzbogacić profil słodowy. Wszystko jest do zrobienia.

Link to comment
Share on other sites

Da. Jedyny problem to, to, że wyjdzie drożej niż z zacieraniem, ale kto bogatemu zabroni, zresztą jak ktoś nie ma aż takich warunków, to musi. Wybór jest nieograniczony. Na wielu stronach przepis na dane piwo jest podawany w wersji z zacieraniem (all grain), częściowym zacieraniem (partial mash) i właśnie z ekstraktów.

Link to comment
Share on other sites

Nie mam dużego doświadczenia dwa piwa z zacierania i dwa z ekstraktow ale moje ostatnie piwo z ekstraktow smakuje mi dużo lepiej niż niektórych zacierane (kolegów) wiec według mnie nie piwinno się mieć kompleksów że ma się piwo z koncentratu jak wychodzi dobre

Link to comment
Share on other sites

Robienie z ekstraktów jest ok. Ze względu na wysokie koszta, mało piwowarów decyduje się na warzenie z puchy, dużo taniej wychodzi przez zacieranie.

Można tutaj trochę pokombinować, np. robić herbatkę chmielową, lub tzw. partial mash... Użycie ekstraktów nieco ułatwia i przyśpiesza sprawę. Czy da się zrobić porządne piwo? Oczywiście, bo najważniejsza w piwowarstwie jest fermentacja, a nie sposoby uzyskiwania brzeczki :)

Link to comment
Share on other sites

 

Da się nawet konkursy takim wygrywać :)

A w regulaminach nie ma nic na ten temat? Mi chyba głupio by było wysłać na konkurs piwo z ekstraktów, takie trochę oszukiwanie. Co wy o tym myślicie?

 

Dlatego oszukiwanie? Jakiekolwiek piwo jest pełnoprawnym piwem, nie ważne z czego, ale przez kogo-najważniejszą rolę odgrywa talent i doświadczenie, a nie materiały.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.