Gumowy Człowiek Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Cześć, mam nadzieję że ten temat nie był wałkowany milion razy, ale szukałem i żadnego takiego wątku nie znalazłem. Generalnie zacząłem warzyć piwo, pierwsza warka trochę wtopa, przechmielona, druga będzie do picia za 3 tygodnie. Z braku gazowej kuchenki warzę z ekstraktów, póki co nie wygląda jakby ta sytuacja miała się zmienić. No i tu moje pytanie. Piliście jakieś urywające dupy piwa z ekstraktów niechmielonych? Trochę demotywująca by była sytuacja, w której najlepsze co byłbym w stanie zrobić to "niezłe piwko, do wypicia". Artykuł Dori o ekstraktach trochę mnie podbudował, ale nie rozwiał wątpliwości do końca. Wiadomo, większość powstających piw z ekstraktów jest słaba, bo głównie początkujący piwowarzy z nich robią, a potem przerzucają się na zacieranie. Doświadczeni piwowarzy z całego świata: robicie jeszcze czasem piwa z puchy? Jak je oceniacie w porównaniu do tych ze słodów? Inna nurtująca mnie sprawa to czy da się zrobić dobre wysoko balingowe piwo z ekstraktów? da radę zrobić RISa z puszek? Wielkie dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję że mnie przekonacie że ekstrakty są gites i zacznę warzyć na potęgę PS. Jeśli coś źle zrobiłem, nie ten dział, już było, czy cokolwiek innego, proszę, nie gryźcie - jestem tu nowy i jeszcze się nie do końca odnalazłem w forumowej rzeczywistości Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Też nie mam kuchenki gazowej, a do tej pory zrobiłem 3 piwa z zacieraniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Mam znajomych robiących tylko piwa z ekstraktu i też zdarzają się im bardzo dobre piwa. Co do RISa to same ekstrakty nie dadzą pożądanej liczby doznań. Można zastosować częściowe zacieranie (dodać słody w woreczkach do brzeczki), żeby wzbogacić profil słodowy. Wszystko jest do zrobienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Pewnie, że da się zrobić dobre piwo z ekstraktów. Poczytaj troszkę na byo.com. Amerykanie są w tym dobrzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Da. Jedyny problem to, to, że wyjdzie drożej niż z zacieraniem, ale kto bogatemu zabroni, zresztą jak ktoś nie ma aż takich warunków, to musi. Wybór jest nieograniczony. Na wielu stronach przepis na dane piwo jest podawany w wersji z zacieraniem (all grain), częściowym zacieraniem (partial mash) i właśnie z ekstraktów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Da się nawet konkursy takim wygrywać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gumowy Człowiek Posted April 1, 2015 Author Share Posted April 1, 2015 Da się nawet konkursy takim wygrywać A w regulaminach nie ma nic na ten temat? Mi chyba głupio by było wysłać na konkurs piwo z ekstraktów, takie trochę oszukiwanie. Co wy o tym myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian120 Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Nie mam dużego doświadczenia dwa piwa z zacierania i dwa z ekstraktow ale moje ostatnie piwo z ekstraktow smakuje mi dużo lepiej niż niektórych zacierane (kolegów) wiec według mnie nie piwinno się mieć kompleksów że ma się piwo z koncentratu jak wychodzi dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Robienie z ekstraktów jest ok. Ze względu na wysokie koszta, mało piwowarów decyduje się na warzenie z puchy, dużo taniej wychodzi przez zacieranie. Można tutaj trochę pokombinować, np. robić herbatkę chmielową, lub tzw. partial mash... Użycie ekstraktów nieco ułatwia i przyśpiesza sprawę. Czy da się zrobić porządne piwo? Oczywiście, bo najważniejsza w piwowarstwie jest fermentacja, a nie sposoby uzyskiwania brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Da się nawet konkursy takim wygrywać A w regulaminach nie ma nic na ten temat? Mi chyba głupio by było wysłać na konkurs piwo z ekstraktów, takie trochę oszukiwanie. Co wy o tym myślicie? Dlatego oszukiwanie? Jakiekolwiek piwo jest pełnoprawnym piwem, nie ważne z czego, ale przez kogo-najważniejszą rolę odgrywa talent i doświadczenie, a nie materiały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Dokładnie, też nie rozumiem co ma warzenie z puchy do oszukiwania na konkursach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 "Zrobienie" brzeczki poprzez zacieranie czy z puchy to pikuś w porównaniu do świadomego i kontrolowanego przeprowadzenia fermentacji. alechanted 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gumowy Człowiek Posted April 1, 2015 Author Share Posted April 1, 2015 No to mnie pocieszyliście. Na razie nie mam warunków i czasu na warzenie ze słodów, a chcę się nauczyć robić naprawdę świetne piwa. No cóż, to teraz tylko mi pozostaję warzyć warzyć i warzyć! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now