sziszi Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Jak to jest z ekstraktami WES? Bursztynowy ma j. 300EBC, co wydaję trochę za dużo:) Może jest to barwa samego ekstraktu w puszce? Ekstrakty słodowe Coopersa też mają podobne wartości, natomiast wartości dla ekstraktów Muntonsa są podawane jakby po rozcieńczeniu. Jak to przeliczyć na 20 litrową warkę? Jak liczą to program( tam przy ekstrakcie podane jest ~8-170)? Rozsądnie rzecz biorąc kolor uzyskany z ekstraktu będzie uzależniony od rozcieńczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Jeżeli patrzyłeś na EBC między Coopersem a Wesem na HB to na pewno mam tam błąd (w Coopersie) i jutro go rozwieję. Tu przepraszam. Co do reszty pytań. Chętnie poprosiłbym WESa o pomoc, bo nie chcę podawać nie prawidłowych informacji, a nie ukrywam, że sam jestem ciekawy:) Zreszta nie znam się na technologii produkcji. Panie Darku, odpowie Pan ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Na pewno jest tak, że jedynie WES podaje tak wysokie barwy swoich ekstraktów. Jeśli dobrze rozumuje to: -1,7kg bursztynowego ekstraktu WES ma 1,2 litra - to daje rozcieńczenie ekstraktu ~17 razy w 20 litrach wody - czyli barwa brzeczki powinna zostać zmieniona o około 15 do 21 j. EBC A to wydaje mi się znowu lekko mało. Wtedy nasuwa się pytanie: w jaki sposób podają barwę inni producenci ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się