Lary Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Hej, miałem kiedyś okazję próbować piwa, który w aromacie miał niezwykle intensywną gumę balonową. Czy ktoś wie jak taki efekt uzyskać celowo? O ile dobrze pamiętam to tego typu zapach jest klasyfikowany jako wada i wynika z problemu na etapie fermentacji. Pytanie który szczep i w jakim zakresie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Drożdże do weizena i zbyt wysoka temp. fermentacji. Powyżej 22-26°C (zależnie od szczepu) Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez vettis zepu i Pingwinho 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 A Triple Blond z Corneliusa ma tego aromatu na metry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Dawno dawno temu uwarzyłem jakiegoś mocnego Belga, zadałem go nie wiadomo dlaczego Notthinghamami, a że "Belgi lubią ciepełko", to zostawiłem w temp. jakoś leciutko ponad 20 stopni. Zanim zajarzyłem, że dałem Nottinghamy było już po klockach. Aromat i smak gumy balonowej był wyraźny i dominujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ja największą gumę balonową miałem z Wyeast Belgian Witbier + skok temp do 27o C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bbbbb Opublikowano 20 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Największa u mnie guma balonowa to French saisone (drożdże M29) OG 1.070 FG 1.010, fermentowany w około 26C, zabutelkowany, po miesiącu w kegu, z łyżeczką cukru. Łyżeczka cukru na kondycjonowanie butelki pomnożyła już obecna gumę bardzo dramatycznie. Ale i tak było pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się