Lary Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Hej, miałem kiedyś okazję próbować piwa, który w aromacie miał niezwykle intensywną gumę balonową. Czy ktoś wie jak taki efekt uzyskać celowo? O ile dobrze pamiętam to tego typu zapach jest klasyfikowany jako wada i wynika z problemu na etapie fermentacji. Pytanie który szczep i w jakim zakresie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Drożdże do weizena i zbyt wysoka temp. fermentacji. Powyżej 22-26°C (zależnie od szczepu) Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez vettis zepu i Pingwinho 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 A Triple Blond z Corneliusa ma tego aromatu na metry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Dawno dawno temu uwarzyłem jakiegoś mocnego Belga, zadałem go nie wiadomo dlaczego Notthinghamami, a że "Belgi lubią ciepełko", to zostawiłem w temp. jakoś leciutko ponad 20 stopni. Zanim zajarzyłem, że dałem Nottinghamy było już po klockach. Aromat i smak gumy balonowej był wyraźny i dominujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ja największą gumę balonową miałem z Wyeast Belgian Witbier + skok temp do 27o C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bbbbb Opublikowano 20 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Największa u mnie guma balonowa to French saisone (drożdże M29) OG 1.070 FG 1.010, fermentowany w około 26C, zabutelkowany, po miesiącu w kegu, z łyżeczką cukru. Łyżeczka cukru na kondycjonowanie butelki pomnożyła już obecna gumę bardzo dramatycznie. Ale i tak było pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi