Jump to content

Aromat gumy balonowej


Recommended Posts

Hej,

miałem kiedyś okazję próbować piwa, który w aromacie miał niezwykle intensywną gumę balonową. Czy ktoś wie jak taki efekt uzyskać celowo? O ile dobrze pamiętam to tego typu zapach jest klasyfikowany jako wada i wynika z problemu na etapie fermentacji. Pytanie który szczep i w jakim zakresie ;)

Link to comment
Share on other sites

Dawno dawno temu uwarzyłem jakiegoś mocnego Belga, zadałem go nie wiadomo dlaczego Notthinghamami, a że "Belgi lubią ciepełko", to zostawiłem w temp.  jakoś leciutko ponad 20 stopni. Zanim zajarzyłem, że dałem Nottinghamy było już po klockach. Aromat i smak gumy balonowej był wyraźny i dominujący :)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Największa u mnie guma balonowa to French saisone (drożdże M29) OG 1.070 FG 1.010, fermentowany w około 26C, zabutelkowany, po miesiącu w kegu, z łyżeczką cukru. Łyżeczka cukru na kondycjonowanie butelki pomnożyła już obecna gumę bardzo dramatycznie. Ale i tak było pyszne :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.