Lary Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Hej, miałem kiedyś okazję próbować piwa, który w aromacie miał niezwykle intensywną gumę balonową. Czy ktoś wie jak taki efekt uzyskać celowo? O ile dobrze pamiętam to tego typu zapach jest klasyfikowany jako wada i wynika z problemu na etapie fermentacji. Pytanie który szczep i w jakim zakresie Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 (edited) Drożdże do weizena i zbyt wysoka temp. fermentacji. Powyżej 22-26°C (zależnie od szczepu) Edited April 2, 2015 by vettis zepu and Pingwinho 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1therion Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 A Triple Blond z Corneliusa ma tego aromatu na metry... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Dawno dawno temu uwarzyłem jakiegoś mocnego Belga, zadałem go nie wiadomo dlaczego Notthinghamami, a że "Belgi lubią ciepełko", to zostawiłem w temp. jakoś leciutko ponad 20 stopni. Zanim zajarzyłem, że dałem Nottinghamy było już po klockach. Aromat i smak gumy balonowej był wyraźny i dominujący Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Ja największą gumę balonową miałem z Wyeast Belgian Witbier + skok temp do 27o C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bbbbb Posted July 20, 2022 Share Posted July 20, 2022 Największa u mnie guma balonowa to French saisone (drożdże M29) OG 1.070 FG 1.010, fermentowany w około 26C, zabutelkowany, po miesiącu w kegu, z łyżeczką cukru. Łyżeczka cukru na kondycjonowanie butelki pomnożyła już obecna gumę bardzo dramatycznie. Ale i tak było pyszne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts