Skocz do zawartości

Aromat gumy balonowej


Lary

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

miałem kiedyś okazję próbować piwa, który w aromacie miał niezwykle intensywną gumę balonową. Czy ktoś wie jak taki efekt uzyskać celowo? O ile dobrze pamiętam to tego typu zapach jest klasyfikowany jako wada i wynika z problemu na etapie fermentacji. Pytanie który szczep i w jakim zakresie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawno dawno temu uwarzyłem jakiegoś mocnego Belga, zadałem go nie wiadomo dlaczego Notthinghamami, a że "Belgi lubią ciepełko", to zostawiłem w temp.  jakoś leciutko ponad 20 stopni. Zanim zajarzyłem, że dałem Nottinghamy było już po klockach. Aromat i smak gumy balonowej był wyraźny i dominujący :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Największa u mnie guma balonowa to French saisone (drożdże M29) OG 1.070 FG 1.010, fermentowany w około 26C, zabutelkowany, po miesiącu w kegu, z łyżeczką cukru. Łyżeczka cukru na kondycjonowanie butelki pomnożyła już obecna gumę bardzo dramatycznie. Ale i tak było pyszne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.