Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Czy ktoś posiada taki słój? Interesuje mnie, ile on ma maksymalnej pojemności pod korek, czyli czy się zmieści warka 20 l na cichą albo lagerowanie, a więc piany nie będzie. http://allegro.pl/balon-do-wina-19l-gasior-szeroka-szyjka-wino-sloj-i5149978887.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 jeżeli nie jesteś jeszcze w jego posiadaniu to dołóż parę złotych i kup sobie 25 L. Mam i sobie chwalę. Warka 20L wchodzi bez kombinacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Chodzi o tlen. A właściwie o to, żeby go nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 3 wiadra w tej cenie http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/pojemniki-fermentacyjne/pojemnik-fermentacyjny-20l- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Ale wiadra są plastikowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Ale wiadra są plastikowe. No i ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. Nie ukrywam, że z niecierpliwością oczekuję rozwinięcia tej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syreniak Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Mam ten słój, 20l, używam do lagerowania i cichej. A wiadro plastikowe jest niestety nie trwałe. Po 55 warkach jego ścianki są chropowate i nie dają się domyć. Ze szkłem takiego problemu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. I wszystko jasne, już wiem co przez 13 lat robiłem żle Cichus, zgoda, FurioSan i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Mam ten słój, 20l, używam do lagerowania i cichej. A wiadro plastikowe jest niestety nie trwałe. Po 55 warkach jego ścianki są chropowate i nie dają się domyć. Ze szkłem takiego problemu nie ma. Ten, czyli 19 l i mieści się 20 l? Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. I wszystko jasne, już wiem co przez 13 lat robiłem żle I po co ta zgryźliwość? Mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem? Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. Nie ukrywam, że z niecierpliwością oczekuję rozwinięcia tej myśli. Co tu rozwijać? Wszystko chyba jasne co napisałem? Czego konkretnie nie rozumiesz, to wytłumaczę dokładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Piwo nie powinno stać w wiadrze zbyt długo, jak robisz risa czy lambica warto go przelać do szklanego balona na leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. Nie ukrywam, że z niecierpliwością oczekuję rozwinięcia tej myśli. Co tu rozwijać? Wszystko chyba jasne co napisałem? Czego konkretnie nie rozumiesz, to wytłumaczę dokładniej. Zastanawia mnie na czym polega trudność przy dezynfekcji wiadra? Chociaż przepuszczanie tlenu wydaje się być intrygujące. Ja myślałem, że grubość wiadra to uniemożliwia, a tu wychodzi, że człowiek uczy się przez całe życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Dezynfekcja to sprawa wtórna. Najważniejsze jest przepuszczanie tlenu, zwłaszcza jak się robi lambiki to ma to znaczenie. Przez rok sporo tego tlenu może przejść. Przy dłuższym lagerowaniu też ma to znaczenie. Nie bez powodu wina robi się w szklanych gąsiorach i dopełnia pod korek nawet wodą, żeby nie zostawić miejsca na tlen. Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Kto nie czytał to polecam http://www.piwo.org/topic/17025-otr-czyli-przepuszczalnosc-tlenu-przez-fermentor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Browary leją piwa w PETy, leżakują w drewnianych beczkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Dobrze, na długie leżakowanie to faktycznie szkło bezpieczniejsze, ale nadal nie wiem co z tym dezynfekowaniem. Według mnie to jedno i to samo, jak coś ma wleźć to i tak wlezie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jak w szkło może coś wleźć? Poza tym szkło można szorować nawet druciakiem. Jak sobie to wyobrażasz w przypadku fermentora? Browary leją piwa w PETy, leżakują w drewnianych beczkach Jaki poważny browar leje w PETY? Jaki tam jest termin przydatności do spożycia? Jakie piwa leżakuje się w drewnianych beczkach i po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jak w szkło może coś wleźć? Poza tym szkło można szorować nawet druciakiem. Jak sobie to wyobrażasz w przypadku fermentora? Wiesz, w zamknięte wiadro też nic nie wejdzie, infekcja zazwyczaj przyplątuje się przy innych okazjach. To był mały żart z mojej strony, więc proszę o wyluzowaniu i nie braniu wszystkiego na poważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jaki poważny browar leje w PETY? Jaki tam jest termin przydatności do spożycia? Jakie piwa leżakuje się w drewnianych beczkach i po co? O petainerach słyszałeś? Poczytaj. A w beczkach- choćby Chateau od Artezanów, żeby podać tylko z polskiego podwórka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 No leja w petainery bo piwo jest do szybkiego picia. A jaki ma to zwiazek z przepustowoscia tlenu plastykowego wiadra, w ktorym piwo ma stac miesiacami to nie wiem. W przypadku normalnego piwa pewnie nie zobaczycie roznicy i dlatego mozecie sie madralowac. Ja ze swojej strony polecam na przyklad wyliczenia dotyczace przepustowosci tlenu w poszczegolnych typach metrialu (plastyk/beczka/szklo itd)- mozna je znalezc np w Wild Brews Jeffa Sparrowa. Chyba zreszta juz kiedys to wpisywalem na forum. Ta przepustowosc ma szczegolnie wazne znaczenie przy dzikich drozdzach poniewaz udzial tlenu powoduje produkcje kwasu octowego czyli cos czego do konca nie chcemy w naszych kwasnych piwach. A koledze, ktory zalozyl ten temat wlasnie pewnie o takie piwa chodzi. Ja trzymajac piwo na dzikich drozdzach przez pol roku w plastyku dostalem niezly ocet. Robin kup ten sloj, mam takie 3 - pamietaj ze jesli zakrecisz sloj odpowiednio wczesniej to nad ciecza stworzy sie gazowa poduszka. Czyli zakrec sloj nie kiedy fermentacja jest skonczona ale wtedy kiedy zbliza sie do konca, mozesz kontrolnie lekko sprawdzac odkreacajac korek maly czy czasem gazu nie ma za duzo zeby balkon nie pekl. Podobnie postap w przypadku fermentacji wtornej (jesli planujesz zadac bakterie/drozdze na cicha) czyli zlej piwo z glownej jeszcze przed koncem fermentacji tak zeby troche co2 sie jeszcze wyprodukowalo i wypelnilo przestrzen nad ciecza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jaki poważny browar leje w PETY? Jaki tam jest termin przydatności do spożycia? Jakie piwa leżakuje się w drewnianych beczkach i po co? O petainerach słyszałeś? Poczytaj. A w beczkach- choćby Chateau od Artezanów, żeby podać tylko z polskiego podwórka. Nie muszę czytać, bo sam mam kilka w domu. Tylko na ile dni oni leją tam to piwo i w jakim celu? Bo chyba nie leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Robin kup ten sloj, mam takie 3 - pamietaj ze jesli zakrecisz sloj odpowiednio wczesniej to nad ciecza stworzy sie gazowa poduszka. Czyli zakrec sloj nie kiedy fermentacja jest skonczona ale wtedy kiedy zbliza sie do konca, mozesz kontrolnie lekko sprawdzac odkreacajac korek maly czy czasem gazu nie ma za duzo zeby balkon nie pekl. A jak jest z objętością całkowitą? Mieści te 20 l? A jak działa ta pseudorurka fermentacyjna (kapturek)? Daje radę czy lepiej tego nie używać? Czytałem, że woda szybko wysycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Co do objetosci sie nie wypowiem bo nie mierzylem nigdy. Nie uzywam kaptura - po prostu nie dokrecam do konca malej nakretki (tam jest taka mala nakretka w zestawie na szczelne zamkniecie) podczas fermentacji wiec gaz znajduje ujscie - kiedy fermentacja zwalnia nakretke dokrecam do konca i potem tylko lekko ewentualnie kontrolnie odkrecam ze 2-3 razy zeby upuscic gaz/skontrolowac czy nie ma go za duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Objętość słoja jest liczona po sam rant szkła. Jeśli ktoś chce robić fermentacje burzliwą to 20l max to 25l słoju, ~15l w słoju 19l a i tak piana może wyjść. Dlatego słój lepiej sprawdza się do piw długo leżakowanych (kilka miesięcy lub dłużej) tudzież do lagerowania. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się