Sagittarius Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Chciałbym się podłączyć pod temat. Jestem świeżo upieczonym miłośnikiem piwka domowego i właśnie popełniłem moją pierwszą warkę. Mam tylko jedno pytanko - po dodaniu 30g Citry na cichą chmiel cały czas utrzymuje się na powierchni piwka i nie chce skubaniec zatonąć po dwóch dniach. Robić coś z tym? Jakoś zamieszać? Zostawić w spokoju? Czy przez to będzie mniej aromatu? Z góry dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 I prawdopodobnie nie zatonie przez następne kilka dni. Przed butelkowaniem musisz odfiltrować chmiel od piwa. Najlepiej rajstopą założona na wylot wężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Pozwolę sobie podłączyć się do tematu by nie zakladać 2 bardzo podobnego.W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć swoją 1 walkę z zacieraniem.Zakupiłem zestaw na 25 l Polish IPA 14 BLG.Skład:6kg Pale Ale0,6kg karmelowego 1500,15kg karmelowego 30Sybilla, Marynka i Lubelski wszystkich po 50g.Chmielenie:25g Marynki po 10min.25g Sybilli po 30min25g Lubelskiego na 10min przed koncem.Pozostały chmiel idzie na zimne chmielenie.Czy ta ilość chmielu wystarczy by piwko było dość nachmielone?Mam w zapasie jeszcze 71g Marynki i 31g lubelskiego.Z tego co przeczytałem na początku tego tematu to chmiel na zimno należy dodac na ok 4 dni przed butelkowaniem. Dodawac wszystko na raz czy partiami?Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.Serdecznie pozdrawiam wszystkich piwowarów domowych. Edytowane 13 Maja 2015 przez Krzyszto40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Warzecha Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Paweł ile powinienem dodać glukozy według Ciebie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Paweł ile powinienem dodać glukozy według Ciebie ? Ja w swojej ostatnie AIPA dałem 98 g glukozy na 20 litrów piwa. Nagazowanie było idealne jak dla mnie, a podkreślę że nie lubię mocno gazowanych piw. Przyjmij ten wyznacznik. Zobaczysz co wyjdzie... P.S. planujesz kolejne warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Warzecha Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Dzięki, dzisiaj będę butelkował, wreszcie. A co do kolejnych warek to czeka na mnie brewkit european lager, a po brewkicie mam chęć na PIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Warzecha Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Jest git, troszkę przebijają się drożdże, ale da się pić :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 potrzymaj piwko jeszcze ze dwa tygodnie w chłodnym to po smaku drożdży nie będzie śladu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się