tomaszmorela Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zamierzam dziś zmierzyć blg mojego weizena na cichej fermentacji. Moje pytanie brzmi. Czy powinienem to piwo zamieszać żeby wynik był miarodajny czy nie ma to żadnego znaczenia i tylko niepotrzebnie je napowietrzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 a po co mierzyć na cichej. Mierzy sie na burzliwej czy już przefermentowało. Na cichej spadnie ci maksymalnie 1 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zamierzam dziś zmierzyć blg mojego weizena na cichej fermentacji. Moje pytanie brzmi. Czy powinienem to piwo zamieszać żeby wynik był miarodajny czy nie ma to żadnego znaczenia i tylko niepotrzebnie je napowietrzę. Nie mieszaj, ściągaj, mierz. Jeśli będziesz mieszał to tylko wzburzysz drożdże, ewentualnie napowietrzysz piwo. andrzej.b A po co mierzyć gęstość w trakcie burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 a po co mierzyć na cichej. Mierzy sie na burzliwej czy już przefermentowało. Na cichej spadnie ci maksymalnie 1 blg Ja np. mierzę po cichej fermentacji BLG, żeby wiedzieć ile % ma moje piwo, ale pewnie zaraz się dowiem, że są lepsze sposoby, żeby się o tym dowiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zamierzam dziś zmierzyć blg mojego weizena na cichej fermentacji. Moje pytanie brzmi. Czy powinienem to piwo zamieszać żeby wynik był miarodajny czy nie ma to żadnego znaczenia i tylko niepotrzebnie je napowietrzę. W żadnym wypadku i nigdy nie mieszaj piwa fermentującego. A dokładniej, to staraj się unikać wszelkiego z nim kontaktu i jego kontaktu z otoczeniem. Tylko niezbędne pomiary i jak najdelikatniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Nie mieszaj to bez znaczenia. Dlaczego zlałeś na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Dlaczego zlałeś na cichą? Może chciał Kristall Weizen otrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszmorela Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zlałem na cichą, ponieważ w dyskusjach na ten temat czy zlewać czy nie wynik jest mniej wiecej 50/50 Pomimo cichej bardzo daleko temu piwu do Kristall Weizena (i absolutnie mi to nie przeszkadza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszmorela Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ok. Pobrane i zmierzone. No i oczywiście spróbowane. Jednakże mam pewien problem. Z początkowego blg 13 zeszło do 2,2. Piwo wydaje mi się nieco zbyt gorzkie. Czy to dlatego, że nie zrobiłem przerwy ferulikowej? Użyłem drożdży WB-06. Słyszałem, że potrafią mocno odfermentować. Zużyłem ich całą paczkę. Czy na przyszłość powinienem ich zadawać nieco mniej? A może 40g chmielu, to troszkę za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 40g chmielu na goryczkę? jakiego? weizeny chmieli się gdzieś na 15ibu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Po nagazowaniu w butelce smak się jeszcze dość mocno zmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszmorela Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 40g chmielu na goryczkę? jakiego? weizeny chmieli się gdzieś na 15ibu HallertauerMittelfrueh 20g Strisslespalt 20g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zabutelkować, wypić a następnym razem wprowadzić poprawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszmorela Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zabutelkować, wypić a następnym razem wprowadzić poprawkę. Wiem, ale czy ta poprawka ma dotyczyć przerwy ferulikowej, ilości drożdży, czy ilości chmielu? A może wszystkiego po troszku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Na 20-25l? Jeśli tak to sam strisslespalt by wystarczył, a hellertauer jest dużo od niego mocniejszy.. dałeś chmielu na ok 80-100 l weizen tak bardzo na oko licząc. oczywiście pod warunkiem że wszystko poszło na goryczkę. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszmorela Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Na 20-25l? Jeśli tak to sam strisslespalt by wystarczył, a hellertauer jest dużo od niego mocniejszy.. dałeś chmielu na ok 80-100 l weizen tak bardzo na oko licząc. oczywiście pod warunkiem że wszystko poszło na goryczkę. Na goryczkę poszedł hallertauer, na smak strisslespalt. W pełnych porcjach 20g. Nie ma to jak instrukcja dołączona do zestawu surowców Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez tomaszmorela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zabutelkować, wypić a następnym razem wprowadzić poprawkę. Wiem, ale czy ta poprawka ma dotyczyć przerwy ferulikowej, ilości drożdży, czy ilości chmielu? A może wszystkiego po troszku? Jesteś piwowarem domowym?Następnym razem zastosuj jedną zmianę, itd. Jeśli zmienisz wszystko nie poznasz pierwszego błędu. Na tym polega ta zabawa, zerknij jeszcze na wpisy na forum Dagome. Robił On kilka identycznych warek pod rząd i wprowadzał niewielkie zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Następnym razem zastosuj jedną zmianę, itd. Jeśli zmienisz wszystko nie poznasz pierwszego błędu. Na tym polega ta zabawa Wszystko fajnie,ale : 1) Trochę to może potrwać. 2) Nie mając HERMSa czy choćby półautomatu, nie tak łatwo o w pełni powtarzalne wyniki. Więc nigdy nie masz 100% pewności że znalazłeś przyczynę/rozwiązanie. Ale zgadzam się że bez próbowania, nie ma co gdybać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zlałem na cichą, ponieważ w dyskusjach na ten temat czy zlewać czy nie wynik jest mniej wiecej 50/50 50/50 spośród dyskusji dotyczących weizenów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się