Jump to content

Czy zamieszać?


Recommended Posts

Zamierzam dziś zmierzyć blg mojego weizena na cichej fermentacji. Moje pytanie brzmi. Czy powinienem to piwo zamieszać żeby wynik był miarodajny czy nie ma to żadnego znaczenia i tylko niepotrzebnie je napowietrzę.

Nie mieszaj, ściągaj, mierz.

Jeśli będziesz mieszał to tylko wzburzysz drożdże, ewentualnie napowietrzysz piwo.

 

andrzej.b

A po co mierzyć gęstość w trakcie burzliwej?

Link to comment
Share on other sites

a po co mierzyć na cichej. Mierzy sie na burzliwej czy już przefermentowało. Na cichej spadnie ci maksymalnie 1 blg

 Ja np. mierzę po cichej fermentacji BLG,  żeby wiedzieć ile % ma moje piwo, ale pewnie zaraz się dowiem, że są lepsze sposoby, żeby się o tym dowiedzieć :P

Link to comment
Share on other sites

Zamierzam dziś zmierzyć blg mojego weizena na cichej fermentacji. Moje pytanie brzmi. Czy powinienem to piwo zamieszać żeby wynik był miarodajny czy nie ma to żadnego znaczenia i tylko niepotrzebnie je napowietrzę.

W żadnym wypadku i nigdy nie mieszaj piwa fermentującego. A dokładniej, to staraj się unikać wszelkiego z nim kontaktu i jego kontaktu z otoczeniem. Tylko niezbędne pomiary i jak najdelikatniej.

Link to comment
Share on other sites

Ok. Pobrane i zmierzone. No i oczywiście spróbowane. Jednakże mam pewien problem. Z początkowego blg 13 zeszło do 2,2. Piwo wydaje mi się nieco zbyt gorzkie. Czy to dlatego, że nie zrobiłem przerwy ferulikowej? Użyłem drożdży WB-06. Słyszałem, że potrafią mocno odfermentować. Zużyłem ich całą paczkę. Czy na przyszłość powinienem ich zadawać nieco mniej? A może 40g chmielu, to troszkę za dużo?

Link to comment
Share on other sites

Na 20-25l? Jeśli tak to sam strisslespalt by wystarczył, a hellertauer jest dużo od niego mocniejszy.. dałeś chmielu na ok 80-100 l weizen tak bardzo na oko licząc.

oczywiście pod warunkiem że wszystko poszło na goryczkę.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Na 20-25l? Jeśli tak to sam strisslespalt by wystarczył, a hellertauer jest dużo od niego mocniejszy.. dałeś chmielu na ok 80-100 l weizen tak bardzo na oko licząc.

oczywiście pod warunkiem że wszystko poszło na goryczkę.

Na goryczkę poszedł hallertauer, na smak strisslespalt. W pełnych porcjach 20g. Nie ma to jak instrukcja dołączona do zestawu surowców ;)

Edited by tomaszmorela
Link to comment
Share on other sites

 

 

Zabutelkować, wypić a następnym razem wprowadzić poprawkę.

Wiem, ale czy ta poprawka ma dotyczyć przerwy ferulikowej, ilości drożdży, czy ilości chmielu? :) A może wszystkiego po troszku?
Jesteś piwowarem domowym?

Następnym razem zastosuj jedną zmianę, itd. Jeśli zmienisz wszystko nie poznasz pierwszego błędu. Na tym polega ta zabawa, zerknij jeszcze na wpisy na forum Dagome. Robił On kilka identycznych warek pod rząd i wprowadzał niewielkie zmiany.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Następnym razem zastosuj jedną zmianę, itd. Jeśli zmienisz wszystko nie poznasz pierwszego błędu. Na tym polega ta zabawa

Wszystko fajnie,ale :

1) Trochę to może potrwać.

2) Nie mając HERMSa czy choćby półautomatu, nie tak łatwo o w pełni powtarzalne wyniki. Więc nigdy nie masz 100% pewności że znalazłeś przyczynę/rozwiązanie.

 

Ale zgadzam się że bez próbowania, nie ma co gdybać.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.