tomaszmorela Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Zamierzam dziś zmierzyć blg mojego weizena na cichej fermentacji. Moje pytanie brzmi. Czy powinienem to piwo zamieszać żeby wynik był miarodajny czy nie ma to żadnego znaczenia i tylko niepotrzebnie je napowietrzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 a po co mierzyć na cichej. Mierzy sie na burzliwej czy już przefermentowało. Na cichej spadnie ci maksymalnie 1 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Zamierzam dziś zmierzyć blg mojego weizena na cichej fermentacji. Moje pytanie brzmi. Czy powinienem to piwo zamieszać żeby wynik był miarodajny czy nie ma to żadnego znaczenia i tylko niepotrzebnie je napowietrzę. Nie mieszaj, ściągaj, mierz. Jeśli będziesz mieszał to tylko wzburzysz drożdże, ewentualnie napowietrzysz piwo. andrzej.b A po co mierzyć gęstość w trakcie burzliwej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariucha Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 a po co mierzyć na cichej. Mierzy sie na burzliwej czy już przefermentowało. Na cichej spadnie ci maksymalnie 1 blg Ja np. mierzę po cichej fermentacji BLG, żeby wiedzieć ile % ma moje piwo, ale pewnie zaraz się dowiem, że są lepsze sposoby, żeby się o tym dowiedzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Zamierzam dziś zmierzyć blg mojego weizena na cichej fermentacji. Moje pytanie brzmi. Czy powinienem to piwo zamieszać żeby wynik był miarodajny czy nie ma to żadnego znaczenia i tylko niepotrzebnie je napowietrzę. W żadnym wypadku i nigdy nie mieszaj piwa fermentującego. A dokładniej, to staraj się unikać wszelkiego z nim kontaktu i jego kontaktu z otoczeniem. Tylko niezbędne pomiary i jak najdelikatniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Nie mieszaj to bez znaczenia. Dlaczego zlałeś na cichą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Dlaczego zlałeś na cichą? Może chciał Kristall Weizen otrzymać Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszmorela Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 Zlałem na cichą, ponieważ w dyskusjach na ten temat czy zlewać czy nie wynik jest mniej wiecej 50/50 Pomimo cichej bardzo daleko temu piwu do Kristall Weizena (i absolutnie mi to nie przeszkadza) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszmorela Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 Ok. Pobrane i zmierzone. No i oczywiście spróbowane. Jednakże mam pewien problem. Z początkowego blg 13 zeszło do 2,2. Piwo wydaje mi się nieco zbyt gorzkie. Czy to dlatego, że nie zrobiłem przerwy ferulikowej? Użyłem drożdży WB-06. Słyszałem, że potrafią mocno odfermentować. Zużyłem ich całą paczkę. Czy na przyszłość powinienem ich zadawać nieco mniej? A może 40g chmielu, to troszkę za dużo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 40g chmielu na goryczkę? jakiego? weizeny chmieli się gdzieś na 15ibu Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Po nagazowaniu w butelce smak się jeszcze dość mocno zmienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszmorela Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 40g chmielu na goryczkę? jakiego? weizeny chmieli się gdzieś na 15ibu HallertauerMittelfrueh 20g Strisslespalt 20g Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Zabutelkować, wypić a następnym razem wprowadzić poprawkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszmorela Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 Zabutelkować, wypić a następnym razem wprowadzić poprawkę. Wiem, ale czy ta poprawka ma dotyczyć przerwy ferulikowej, ilości drożdży, czy ilości chmielu? A może wszystkiego po troszku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 (edited) Na 20-25l? Jeśli tak to sam strisslespalt by wystarczył, a hellertauer jest dużo od niego mocniejszy.. dałeś chmielu na ok 80-100 l weizen tak bardzo na oko licząc. oczywiście pod warunkiem że wszystko poszło na goryczkę. Edited April 7, 2015 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszmorela Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 (edited) Na 20-25l? Jeśli tak to sam strisslespalt by wystarczył, a hellertauer jest dużo od niego mocniejszy.. dałeś chmielu na ok 80-100 l weizen tak bardzo na oko licząc. oczywiście pod warunkiem że wszystko poszło na goryczkę. Na goryczkę poszedł hallertauer, na smak strisslespalt. W pełnych porcjach 20g. Nie ma to jak instrukcja dołączona do zestawu surowców Edited April 7, 2015 by tomaszmorela Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 Zabutelkować, wypić a następnym razem wprowadzić poprawkę. Wiem, ale czy ta poprawka ma dotyczyć przerwy ferulikowej, ilości drożdży, czy ilości chmielu? A może wszystkiego po troszku? Jesteś piwowarem domowym?Następnym razem zastosuj jedną zmianę, itd. Jeśli zmienisz wszystko nie poznasz pierwszego błędu. Na tym polega ta zabawa, zerknij jeszcze na wpisy na forum Dagome. Robił On kilka identycznych warek pod rząd i wprowadzał niewielkie zmiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Następnym razem zastosuj jedną zmianę, itd. Jeśli zmienisz wszystko nie poznasz pierwszego błędu. Na tym polega ta zabawa Wszystko fajnie,ale : 1) Trochę to może potrwać. 2) Nie mając HERMSa czy choćby półautomatu, nie tak łatwo o w pełni powtarzalne wyniki. Więc nigdy nie masz 100% pewności że znalazłeś przyczynę/rozwiązanie. Ale zgadzam się że bez próbowania, nie ma co gdybać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 11, 2015 Share Posted April 11, 2015 Zlałem na cichą, ponieważ w dyskusjach na ten temat czy zlewać czy nie wynik jest mniej wiecej 50/50 50/50 spośród dyskusji dotyczących weizenów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now