santa Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Jak w temacie. Ktoś ma doświadczenie i może coś powiedzieć o efektach użycia drożdży płynnych Irish Ale do fermentacji piwa typu AIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Mam jeszcze nierozlane session AIPA i rye AIPA fermentowane szczepem FM Irlandzkie Ciemnosci (ten sam szczep co Wyeast/WLP Irish Ale niby) i w zasadzie nie czuje roznicy w porownaniu do poprzednich amerykancow na US-05, rownie czysty profil, niezbyt estrowy. Fermentowane w temp. otoczenia ~18-19 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Rogue fermentuje angielskimi drożdżami i całkiem dobrze im te ipy wychodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) No dobra, są drożdże, są składniki, spróbujemy . W moim wypadku drożdże to właśnie FM13. Zachęciła mnie też spora liczba pozytywnych komentarzy. Gdzieś wyczytałem, żeby zacierać bardziej wytrawnie, bo odfermentowanie mają ciut niższe, ale to może dla porównania, przy kolejnym razie. W FM13 dodatkowo podoba mi się ich flokulacja, rewelacja. Po cichej i cold-crash w butelce praktycznie czysto. W fermentorze, w którym była prowadzona cicha, na dnie utworzyła się taka jakby błona z drożdży, bardzo zwarta. Do butelek nic nie poszło. Rogue fermentuje angielskimi drożdżami i całkiem dobrze im te ipy wychodzą. Chodzi o drożdże Pacman? Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Ja robiłem na FM 13 Rye IPA, piwo wyszło normalne, przy mocnym chmieleniu nie widzę różnicy pomiędzy AIPA np. na US05, przynajmniej przy fermentacji w dolnym zakresie temperatur - o ile dobrze pamiętam to główna fermentacja od 16 do 18C. Z tego co pamiętam to raz uciekła mi temp. do 22 na kilka godzin i piwo na początku dawało - gruszką i ananasem, ale po aromatyzowaniu (to było chyba piwo kawowe, albo czekoladowe) i poleżeniu w butelkach ułożyło się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Bardzo fajne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Irish Ale w porównaniu do American Ale są odrobinę bardziej estrowe (chociaż wciąż dosyć czyste), a także nieco płycej odfermentowują (schodzą o parę dziesiątych Blg płycej na identycznym piwie). Do AIPA jak najbardziej się nadają, z tym że warto pilnować, ażeby tych estrów było jak najmniej. Bo razem z estrami będą też i wyższe alkohole, a jedne i drugie przysłaniają i spłycają aromat chmielu. Czyli w efekcie piwo może nieco mniej intensywnie, oraz mniej atrakcyjnie pachnąć chmielem, a w AIPA wszak nie oto chodzi. Podsumowując - będzie ok, tylko nie szalej z fermentacją santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 W piwnicy wciąż mam jeszcze 16C, więc nie powinno być estrowej tragedii . Może wykombinuję jeszcze coś, żeby zbić do tych 15C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Sklej skrzynię ze styropianu i będziesz mógł robić co zechcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 W 2012 używałem tych drożdży do AIPA i stoutów, byłem bardzo zadowolony z efektów. W 2013 miałem American Ale 2 (płynne) i US-05. Amerykańskie dają jakby więcej kwaskowatości, Irish Ale mają gładszy profil. W tym sezonie miałem West Yorkshire i Brewlab Devon i z AIP też nie jestem do końca zadowolony (bittery wporzo). Na jesień na pewno wrócę do Irish Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 West yorkshire to bomba estrowa - bardzo przyjemne ale nie do aipy do klasycznej ipy są ok. A co do tematu - do aipy drożdże i fermentacja czysto profiliwa wiec irishe są ok. Na Szkotach tez można ale czasem się fenole 'torfowe' mogą pojawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Jeśli Westy to bomba estrowa, to Devon to atomowa bomba estrowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Sklej skrzynię ze styropianu i będziesz mógł robić co zechcesz Zapytam o tę skrzynię - o ile faktycznie taka kostrukcja jest w stanie obniżyć temperaturę ? Bo mam w swojej blokowej piwnicy ok 21 st i boję się, że to za dużo. Teraz leży tam pierwsza warka Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Zależy ile lodu do niej wpakujesz. Spokojnie nawet lagery możesz fermentować Edytowane 5 Czerwca 2015 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Kumpel z roboty dwoma PETami do 15C zbija. Skrzynię ma w mieszkaniu. Edytowane 5 Czerwca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Możesz dodatkowo obić ją od zewnątrz folią NRC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Kumpel z roboty dwoma PETami do 15C zbija. Masz na myśli te duże niebieskie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Masz na myśli te duże niebieskie ? Takie zwykłe po wodzie 1,5L. Wkłada je na rogach skrzyni. Butelki wypełnione solanką i zamrożone. Edytowane 5 Czerwca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 o widzisz, totalnie nie pomyślałem o tym Montuję zatem skrzynię ze styropianu z miejscem na fermentor i pety dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się