galeon9 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Witam serdecznie, mam problem z piwem Lager z firmy BIOWIN. Po wielu przeczytanych instrukcjach na różnych forach oraz obejrzanych filmach na YT zacząłem nastawiać piwo do własnego wyrobu. Problem w tym że jest dziś 7 kwiecień a piwo stoi od 02.04 i "bulkło" tyko raz w piątek 03.04. do dziś jest lekko podniesiona woda w rurce fermentacyjnej ale nic się nie dzieje. Pokazały się lekkie farfocle na górze,które przykleiły się do brzegu fermentatora i koniec. Całość ma kolor lekko żółty tak jak to po rozpuszczeniu zawartości słodu. Sprawdziłem dziś BLG i wynosi 1!!! Co jest nie tak????????????? Proszęo pomoci pozdrawiam BROWARNIKÓW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 1 kwietnia był w zeszłą środę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galeon9 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) kilis -nastawiłem 2 kwietnia Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez galeon9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 ale w czym problem? Piwo odfermentowało, lej w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Hehe tytuł tematu jakby Ci pożar w chałupie wybuchł. Widocznie miałeś nieszczelny fermentor i cały wydzielony CO2 uciekł bokiem a nie rurką. Straszna rzecz. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galeon9 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 ale w czym problem? Piwo odfermentowało, lej w butelki anteks- nic nie fermentowało, nie pojawiła się żadna piana. Stoi jak stało...Czy to wina drożdży??? Dodałem je wg instrukcji bezpośrednio do fermentatora. Temperatura początkowa 19'C a aktualna jest 24'C i nie bulgota nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galeon9 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Hehe tytuł tematu jakby Ci pożar w chałupie wybuchnął. Widocznie miałeś nieszczelny fermentor i cały wydzielony CO2 uciekł bokiem a nie rurką. Straszna rzecz. Kuźwa, sprawdzałem czy dobrze zamknięte i wydaje sięże ok- ale nie zawsze wszystko co nowe jest "cacy". Czy jeśli był nie szczelny mogło coś pójść nie tak? da się uratować??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Co robić? Poczytać. Nie opanowałeś teorii stąd problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Jak zjesz torbę czipsów, to umiesz dalej jeść jak jest pusta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 @@anteks, po 5 dniach? Chcesz eliminować przyszłych piwowarów? @@galeon9, jest na tym forum (w Piaskownicy) przypięty temat "Bulka/nie bulka, co robić". Jak zobaczyłem nazwę tego tematu to pomyślałem że sobie ktoś jaja robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 ale w czym problem? Piwo odfermentowało, lej w butelki anteks- nic nie fermentowało, nie pojawiła się żadna piana. Stoi jak stało...Czy to wina drożdży??? Dodałem je wg instrukcji bezpośrednio do fermentatora. Temperatura początkowa 19'C a aktualna jest 24'C i nie bulgota nawet. A w pierwszym poście napisałeś że czytałeś wiele instrukcji Ile masz tego piwa i z jakiej ilości ekstraktu że przed fermentacją (wg Ciebie) masz 1blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Gość ze jaja rabi a tu się niektórzy rozwodzą. Chyba temat już dawno w koszu powinien leżeć. Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galeon9 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 ale w czym problem? Piwo odfermentowało, lej w butelki anteks- nic nie fermentowało, nie pojawiła się żadna piana. Stoi jak stało...Czy to wina drożdży??? Dodałem je wg instrukcji bezpośrednio do fermentatora. Temperatura początkowa 19'C a aktualna jest 24'C i nie bulgota nawet. A w pierwszym poście napisałeś że czytałeś wiele instrukcji Ile masz tego piwa i z jakiej ilości ekstraktu że przed fermentacją (wg Ciebie) masz 1blg? 23L z 1,7 ekstraktu. Czytałem instrukcje a nie efekty uboczne:P ...i dlatego wylądowałem tu na forum . 1 blg mam dziś po 5 dniach stania we "wiadrze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galeon9 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Gość ze jaja rabi a tu się niektórzy rozwodzą. Chyba temat już dawno w koszu powinien leżeć. kilis - jaja to ja sobie w pracy robię a nie tu przy poważnym napoju rodaków poważnie jestem laikiem i potrzebuję dobrej rady ludzi, którzy coś mają pojęcie o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobic/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Przefermentowało pewnie wszystko, daj mu z tydzień jeszcze na posprzątanie, sklarowanie i lej w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi