Skocz do zawartości

! Ludzie RATUNKU ! co robić bo nie "bulka"!


galeon9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam problem z piwem Lager z firmy BIOWIN. Po wielu przeczytanych instrukcjach na różnych forach oraz obejrzanych filmach na YT zacząłem nastawiać piwo do własnego wyrobu. Problem w tym że jest dziś 7 kwiecień a piwo stoi od 02.04 i "bulkło" tyko raz w piątek 03.04. do dziś jest lekko podniesiona woda w rurce fermentacyjnej ale nic się nie dzieje. Pokazały się lekkie farfocle na górze,które przykleiły się do brzegu fermentatora i koniec. Całość ma kolor lekko żółty tak jak to po rozpuszczeniu zawartości słodu. Sprawdziłem dziś BLG i wynosi 1!!! Co jest nie tak????????????? Proszęo pomoci pozdrawiam BROWARNIKÓW. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale w czym problem? Piwo odfermentowało, lej w butelki

anteks- nic nie fermentowało, nie pojawiła się żadna piana. Stoi jak stało...Czy to wina drożdży??? Dodałem je wg instrukcji bezpośrednio do fermentatora. Temperatura początkowa 19'C a aktualna jest 24'C i nie bulgota nawet.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hehe tytuł tematu jakby Ci pożar w chałupie wybuchnął. Widocznie miałeś nieszczelny fermentor i cały wydzielony CO2 uciekł bokiem a nie rurką. Straszna rzecz. 

Kuźwa, sprawdzałem czy dobrze zamknięte i wydaje sięże ok- ale nie zawsze wszystko co nowe jest "cacy". Czy jeśli był nie szczelny mogło coś pójść nie tak? da się uratować???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@@anteks, po 5 dniach? Chcesz eliminować przyszłych piwowarów?

 

@@galeon9, jest na tym forum (w Piaskownicy) przypięty temat "Bulka/nie bulka, co robić". Jak zobaczyłem nazwę tego tematu to pomyślałem że sobie ktoś jaja robi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ale w czym problem? Piwo odfermentowało, lej w butelki

anteks- nic nie fermentowało, nie pojawiła się żadna piana. Stoi jak stało...Czy to wina drożdży??? Dodałem je wg instrukcji bezpośrednio do fermentatora. Temperatura początkowa 19'C a aktualna jest 24'C i nie bulgota nawet.

 

A w pierwszym poście napisałeś że czytałeś wiele instrukcji :P

Ile masz tego piwa i  z jakiej ilości ekstraktu że przed fermentacją (wg Ciebie) masz 1blg?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale w czym problem? Piwo odfermentowało, lej w butelki

anteks- nic nie fermentowało, nie pojawiła się żadna piana. Stoi jak stało...Czy to wina drożdży??? Dodałem je wg instrukcji bezpośrednio do fermentatora. Temperatura początkowa 19'C a aktualna jest 24'C i nie bulgota nawet.

 

A w pierwszym poście napisałeś że czytałeś wiele instrukcji :P

Ile masz tego piwa i  z jakiej ilości ekstraktu że przed fermentacją (wg Ciebie) masz 1blg?

 

23L z 1,7 ekstraktu. Czytałem instrukcje a nie efekty uboczne:P ...i dlatego wylądowałem tu na forum :). 1 blg mam dziś po 5 dniach stania we "wiadrze"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ze jaja rabi a tu się niektórzy rozwodzą. Chyba temat już dawno w koszu powinien leżeć.

kilis - jaja to ja sobie w pracy robię a nie tu przy poważnym napoju rodaków :) poważnie jestem laikiem i potrzebuję dobrej rady ludzi, którzy coś mają pojęcie o tym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.