Maryush Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Kolor: czarny Piana: lekko brązowa, niska, drobna, po kilku minutach opada do obrączki dookoła szklanki. Wysycenie: średnie, odpowiednie. Zapach: palony, kawowy. W smaku wyraźnie czekoladowe, leciutka kawa. W ustach pozostaje wyraźny posmak gorzkiej czekolady. Czuć delikatną słodycz. Bardzo smaczne piwo! Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Generalnie ten mój Stout raczej ludziom specjalnie nie smakuje. To przez intensywne posmaki palone i gorzkiej czekolady. Osobiście uważam go za całkiem udane piwo. I na wszystkich celtyckich bogów przynajmniej nie jest wodnisty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Mi się w nim najbardziej ta czekolada podobała! Jakbym miał w szklance rozpuszczoną kostkę Pyszności No i wodnisty nie jest - masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Zgodnie z prośbą receptura: Stout 15 °Blg Zasyp trochę wydziwiony... - pilzneński - 4,00 kg (61,5%) - monachijski I - 0,30 kg (4,6%) - melanoidynowy - 0,10 kg (1,5%) - zakwaszający - 0,10 kg (1,5%) - carapils - 0,30 kg (4,6%) - caramunich I - 0,20 kg (3,1%) - pszeniczny czekoladowy - 0,20 kg (3,1%) - palony jęczmień - 0,50 kg (7,7%) - płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,80 kg (12,3%) Razem: 6,50 kg Zacieranie: - jasne słody do 18 l wody o temp. 68 °C - 65 - 66 °C - 60 min - dodaję ciemne słody - 71 - 72 °C - 10 min - 76 °C i filtracja. Wysładzanie do uzyskania ok 32 litrów Gotowanie: 60 min, na dużym ogniu - marynka - 35 g (szyszka, ok. 9 alfa) - 60 min, - lubelski - 30 g (szyszka, ok. 3,5 alfa) - 15 min. Wyszło 25 litrów 15 °Blg Zadane gęstwą Wyest 1028 London Ale Fermentacja: - burzliwa - 7 dni, temp. od 20°C na początku do 17,5°C na końcu, - cicha - 15 dni, temp. 17 °C do 16 °C - odfermentowało do 5,5 °Blg . Zabutelkowane z udziałem 160 g glukozy na 24 litry piwa. Leżakowanie: - po czterech miesiącach palone posmaczki się ułożyły, ale sugerowałbym odczekać 5 miesięcy, - u mnie leżakował w temp. od 10,5 °C do 15,5 °C, w zależności od pory roku. Edytowane 12 Listopada 2009 przez Dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Wielkie dzięki! Heh, będę go musiał odrobinkę zmodyfikować (wywalić zakwaszający, a palony jęczmień zastąpić słodem barwiącym ze Strzegomia, no i drożdżaki suche S-04). Ale uwarzę to piwo Jestem ciekaw jak wyjdzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 będę go musiał odrobinkę zmodyfikować (wywalić zakwaszający, a palony jęczmień zastąpić słodem barwiącym ze Strzegomia, no i drożdżaki suche S-04). Zamiast zakwaszającego możesz zakwasić kilka godzin część słodu, a jęczmień na pewno masz - do piekarnika i upalić. Mam wrażenie, że jęczmień palony da trochę inne smaki niż słód barwiący... Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dać barwiącego i to sprawdzić. Po paru miesiącach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Zakwaszającego na pewno nie musisz dodawać, Stouty są tak kwaśne z natury, ze raczej dodaje się jeszcze kredy, żeby tą kwasowość złagodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Z tym zastrzeżeniem, że wspomniana kwaśność w wielu kupnych stoutach bierze się z zakwaszenia części brzeczki bakteriami kwasu mlekowego, vide Guinness. Ja w tym sezonie będę kombinował z kwasem mlekowym przy stoutach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Z tym zastrzeżeniem, że wspomniana kwaśność w wielu kupnych stoutach bierze się z zakwaszenia części brzeczki bakteriami kwasu mlekowego, vide Guinness. Ja w tym sezonie będę kombinował z kwasem mlekowym przy stoutach Tak, ale przy zacieraniu pH nie powinno byc za niskie. Przy rozlewie można juz zakwaszać do woli. Kwas mlekowy to ersatz, może sprowadzicie parę saszetek Wyeast Lactobaccilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Będą Powiem szczerze, że nie spotkałem się z zakwaszaniem przy rozlewie. Chyba, że chodzi o korekcje ewidentnych błędów technologicznych. Zakwaszanie dzieli się zasadniczo na: - w zależności od etapu: przy zacieraniu i zakwaszanie brzeczki, - w zależności od substancji zakwaszającej: biologiczne i nieorganiczne. Teoretycznie zacier zazwyczaj ma pH na poziomie 5.6-5.8, ale gdy jest taka potrzeba można obniżyć nawet do 5.1-5.2. Ma to różne podstawy oraz zalety, jeżeli będzie potrzeba mogę o tym napisać Zakwaszanie przy pomocy brzeczki potraktowanej Lactobacillusami jest zgodne z Reinheitsgebot. Zasada jest jeszcze taka, że zakwaszanie przy zacieraniu należy rozpocząć jak najwcześniej natomiast przy warzeniu pod koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Będą super bedę mógł zrobić Berliner Weisse Teoretycznie zacier zazwyczaj ma pH na poziomie 5.6-5.8, ale gdy jest taka potrzeba można obniżyć nawet do 5.1-5.2. Ma to różne podstawy oraz zalety, jeżeli będzie potrzeba mogę o tym napisać Pisz co wiesz. Ja wiem tylko że niższe pH faworyzuje betaamylazę i gdy jest za niskie są problemy z przełomem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 To jest tego jeszcze więcej, ale to trochę później napiszę. Postaram się jeszcze dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi